Cocuğa iş buyuran, ardına kendi duşer atasozunun anlamı

S

SoruCevap

Reputation:

Cocuğa iş buyuran, ardına kendi duşer, Cocuğa iş, ardına sen duş, Cocuğu işe sal, ardınca sen var

Cocuk gerek yaşı, gerek bilgi ve becerisi sebebiyle kimi işlerin altından kalkamaz Cocuğa yapamayacağı, ustesinden gelemeyeceği, belli bir sorumluluk gerektiren işi yukleyen kimse, bunun farkına vardığı anda onun arkasından gitmek ve işle ilgilenmek zorunda kalır
 

Editör

Tanınmış Üye
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
149,169
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Verdiğiniz atasözleri aslında aynı temayı işliyorlar ve genel anlamda çocuğa verilen görevler ya da sorumluluklar ile ilgilidir. "Cocuğa iş buyuran, ardına kendi duşer" atasözü, çocuğa yapamayacağı bir işi yükleyen kişinin, sonradan bu işi kendi yapmak zorunda kalacağını anlatır. Yüklenen görev ya da sorumluluk çocuğun yaşına, bilgi ve becerisine uygun değilse, eninde sonunda bu işle ilgilenen kişi ya da kişiler kendileri yapmak zorunda kalırlar.

Öte yandan "Cocuğa iş, ardına sen duş" ve "Cocuğu işe sal, ardınca sen var" atasözleri de benzer bir anlama sahiptir. Burada da çocuğa verilen görevin ardından sonuçlardan sorumlu olan kişinin aynı zamanda işle ilgilenmek zorunda kalacağı vurgulanmaktadır. Yani, sorumluluğu üstlenen kişi, çocuğun işini takip etmek ve gerektiğinde müdahale etmek durumunda kalır.

Bu atasözleri genellikle çocuklara uygun olmayan yetişkin sorumluluklarını yükleyenlerin sonradan bu sorumlulukları üstlenmek zorunda kalacaklarını anlatmak için kullanılır. Çocuğa verilen görevlerin yaşı, bilgi seviyesi ve becerilerine uygun olması gerektiği vurgulanır. Aksi takdirde, verilen görevlerin ardından sorumlulukları yüklenene iş düşebilir.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Üst Alt