Çocuklarda Yaratıcılığı Artırmanın Yolları

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Guest
Çocuklarda Yaratıcılığı Artırmanın Yolları
Yaşa Göre Hayal Gücü

Her insanda olduğu gibi çocuklarda da hayal gücü bulunmaktadır.Her insan kendi yaşı ve durumuna göre hayaller kurar ama çocuklar öyle değil.Bir kişisel gelişim uzmanını seyrederken şöyle bir şey duymuştum.Kişisel gelişim uzmanının ismi şuan aklıma gelmiyor ama şunları söylemişti;

"Bir gün anneme şöyle dedim; anne hadi kalk dünyayı kurtaralım.Annem de bana oğlum otur oturduğun yerde aklını mı kaldırdın dedi.Hemen ardın küçük oğluma döndüm hadi oğlum kalk dünyayı kurtaralım dedim.Oğlum da bana "Hadi kurtaralım" dedi.

Olayı birebir anlatamasamda genel itibari ile böyleydi.Burada anlatmak istediğim çocukların hayal dünyalarının kadar engin ve sınır tanımaz olduğunuz.Zaten dünyayı değiştiren insanların da hayal dünyasına baktığınız zaman bir çocuğunkinden farksızdır.İmkansız şeyleri isterler ve hayal ederler.Sonunda bir çoğu bunu başarır.Çünkü imkansız denilmesinin nedeni daha önce kimsenin buna teşebbüs etmemesidir.

Anne ve babaya düşen görev ise çocukların bu hayal dünyasını kendi bakış açıları ile kısıtlayıp daraltmamaktır.Aksine beslemeli ve desteklemelidirler.Sizde çocuğunuzun büyük bir insan olmasını istiyorsanız hayal gücünü besleyin, onu kısıtlamayın ve özgüvenini artırın.Peki bunları nasıl yapacaksınız.

İşte Çocukların Hayal Gücünü Geliştirmek

3-4 yaş çocuğu

Bu yaş döneminde bebeklikten çocukluğa geçiş yapılır. Çok canlı hayal güçleri vardır. Gerçek dışı hikayeler anlatabilirler. Bu dönemde korkular ve kaygılar görülebilir. Espiri yetenekleri gelişir ama saçma kelimelere gülüp bunu sık sık tekrarlayabilirler. Resim ve boyama yapmayı çok severler. Gerçekle hayalı ayırt edemezler. Bu ayrım 5 yaşından sonra gelişir. Yaşıtlarıyla oyun oynamaya başlarlar. Bu oyunlarda gerçek hayatla ilgili öğeler dikkat çeker. Oyun gerçeğin bir dışvurmudur. Bağımsızlık kazanmaya başladıkları için özgüvenleri artar ve çevreyi keşfetmeye başlarlar.

Hayal gücü ve yaratıcılık

Yaratıcılık: Yeni bir ürün ya da süreç ortaya çıkartmaktır. Çocukların gerçek hayatta yapabileceklerini öğrenmelerinin yolu hayal gücünden geçer. Hayal gücünü geliştirmek için yapılan etkinlikler aynı zamanda onların duygusal ve zihinsel olarak da gelişmelerini sağlar.

Ayrıca bebeklerin duyuları sayesinde çevrelerine karşı farkındalıkları gelişir. İlk dönemde nesneleri ağızlarına götürerek onları tanımaya çalışırlar. Motor becerileri geliştikçe bu defa dokunma yoluyla tanırlar.

Hayal eden çocuk duyarlı olur

Çocukalar çevrelerinde gördükleri taklit etme becerisine sahiplerdir. Yaşları büyüdükçe ebeveynlerini, medyada gördüklerini ve çevrelerinde olup bitenleri taklit etme yetenekleri gelişir.

Hayal gücünün geniş olması çocuğun dış dünyaya olan duyarlılığını geliştirir. Böyece çevresine karşı çok daha dikkatli olur. Çocuklar için etkinlikler kuulduğunda , bundan haz duyarlar ve bu durum özgüveni destekler.

Çocuğa sınır koymayın

Oyunları ve yaptıkları etkinlikler sırasında ebeveynleri tarafından süreklı sınırlandırılan çocukların iç dünyasının zenginleşmesi beklenemez.Duygu ve düşüncelerin rahat ifade edilebilmesi duygusal olarak güven veren bir ortamda ortaya çıkar. Bu nedenle anne babalara düşen bazı sorumluluklar var.

Resimli masal kitapları okuduğunuzda resimlere bakarak hayal güçlerine göre kendi hikayelerini yaratmasına izin verin.
Bazı çocukları yeni aldıkları oyuncakları kendileri keşfetmek isterler.
Resim yapmak bu yaş çocuklarınınhayal güçlerinin zenginleşmesine yardımcı olur.
Çocuk tiyatroları da gelişimleri için de güzel bir aktivitedir. Tiyatroyu izlerken benzer bir durumda kendilerinin de diyeceğini düşünürler.
Özellikle 3-4 yaş çocuklarının hamurla oynamaları nesne oluşturmaları oldukça faydalı olacaktır.
6 yaşından önce müzikle tanışmış olan yaşına uygun müzik eğitimi alan çocukların yaratıcılıkları da olumlu yönde etkilenir.
Alıntı

S

Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur

S

Çocuklara Hayvanları Sevdirme - Hayvanlar ve Çocuklar

1. Konular

1. 1.280.273
  2. Mesajlar

1. 1.677.835
  3. Kullanıcılar

1. 31.413
  4. Son üye