Cumhurbaskanligi kararnamesi neleri duzenler?

Editör

Yeni Üye
Credits
0

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi neleri düzenler?

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, kanunlarla düzenlenmemiş ve Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülmemiş olmak kaydıyla yürütme yetkisine ilişkin konularda ve ayrıca Anayasada belirtilen münhasır alanlarda, Cumhurbaşkanının doğrudan doğruya Anayasadan aldığı yetkiye dayanarak çıkardığı düzenleyici işlemlerdir.

Anayasanın 119 maddesine göre Cumhurbaşkanı en fazla ne kadar süreyle olağanüstü hal ilan edebilir?

Olağanüstü hal ilanını gerektirecek hallerin ortaya çıkması durumunda Cumhurbaşkanı (md. 119/1) yurdun tamamında veya bir bölgesinde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir (md. 119/2).

1982 Anayasasında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenecek Konular sınırlandırılmış mıdır?

1982 referandumu ile birlikte yürürlüğe giren yeni anayasanın 107. maddesiyle birlikte cumhurbaşkanına tanınan cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisi cumhurbaşkanlığı teşkilatının düzenlenmesine ilişkin konularla sınırlanmıştır.

CBK neleri düzenler?

CBK neleri düzenler?
Olağan CBK'ların genel rejimi Anayasa'nın 104/17. maddesinde belirlenirken; CBK'lara ilişkin "özel hükümler" Anayasanın çeşitli maddelerinde yer almıştır: – Üst kademe kamu yöneticilerini atar, görevlerine son verir ve bun- ların atanmalarına ilişkin usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı kararname- siyle düzenler.

Hangi konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz?

Hangi konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz?
Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

Cumhurbaşkanı en fazla kaç ay olağanüstü hâl ilan edebilir?

Yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir. Olağanüstü hal kararı Resmi Gazete'de yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur.

Olağanüstü hâl ilanına kim karar verir?

Madde 4 – Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanı olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Anayasanın 91 inci maddesindeki kısıtlamalara ve usule bağlı olmaksızın, kanun hükmünde kararnamemeler çıkarabilir. Bu kararnameler Resmi Gazete'de yayımlanır ve aynı gün Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur.

1982 Anayasasının ilk haline göre olağanüstü hal ilanına hangisi karar verir idi?

1982 Anayasası 121. maddesinde olağanüstü hallerde (122. maddesinde sıkıyönetimde) yürütme organına özel bir yetki vererek Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan bakanlar kuruluna kanun hükmünde kararnameler çıkarabilmesine olanak tanımaktadır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesini kim denetler?

Cumhurbaşkanlığı kararnamesini kim denetler?
Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez.

Yargısal denetim kim tarafından yapılır?

Yargısal denetim kim tarafından yapılır?
Bu bağlamda iki yöntemden söz edilebilir; "siyasal denetim" (yani yasama ve yürütme organları tarafından yapılan denetim) ve "yargısal denetim" (yani yargı organı tarafından yapılan denetim).

Hangi konularda CBK çıkarılabilir?

Anılan maddenin on yedinci fıkrasında Cumhurbaşkanı'nın yürütme yetkisine ilişkin konularda CBK çıkarabileceği; temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle, siyasi haklar ve ödevlerin CBK'yla düzenlenemeyeceği belirtilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, kanunlarla düzenlenmemiş ve Anayasada kanunla düzenlenmesi öngörülmemiş konularda Cumhurbaşkanının doğrudan doğruya Anayasadan aldığı yetkiye dayanarak çıkardığı düzenleyici işlemlerdir. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri genellikle yürütme yetkisine ilişkin konuları düzenler ve belirli alanlarda yetki kullanımını sağlar.

Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı olağanüstü hal ilanını gerektiren hallerde yurdun tamamında veya bir bölgesinde, süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir. Olağanüstü hal kararı Resmi Gazete'de yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri çıkarılırken Anayasada belirtilen münhasır alanlarda ve genellikle yürütme yetkisine ilişkin konularda düzenlemeler yapılır. Ancak Anayasanın belirli bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları, ödevleri ve siyasi haklar ile ilgili konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi düzenlenemez. Ayrıca, Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

Yargısal denetim ise yargı organı tarafından yapılır. Bu denetim kapsamında, yargı organı Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini Anayasa ve yasalara uygunluk açısından değerlendirir ve gerektiğinde iptal edebilir.

Sonuç olarak, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri genellikle yürütme yetkisine ilişkin konularda düzenlemeler yapar, ancak belirli kısıtlamalar ve denetim mekanizmaları bulunmaktadır.

Avustralya hangi dine inaniyor?

Hukumet Kadin filmi nerede cekildi?

1. Konular

1. 1.282.309
  2. Mesajlar

1. 1.682.256
  3. Kullanıcılar

1. 32.033
  4. Son üye

Geri
Üst Alt