Son Konular

Cumhuriyetten onceki yonetim seklimiz nedir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Credits
0

Cumhuriyetten önceki yönetim şeklimiz nedir?

Padişahlık sistemi: Cumhuriyetten önce ülkemiz padişahlık sistemi ile yönetiliyordu. Yani ülke yönetimi babadan oğula geçmekteydi. Babadan sonra oğlu tahta geçiyor ve ülkeye yönetiyordu. O dönemlerde ülkeyi yönetenleri halk seçmiyordu.

Cumhuriyetin getirdiği temel hak ve özgürlükler nelerdir?

Cumhuriyet'le Gelen 10 Temel Hak
- Yaşama Hakkı
- Sağlık Hakkı
- Eğitim Hakkı
- Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı
- Düşünce, Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü
- Dilekçe Hakkı
- Konut Dokunulmazlığı
- Basın Özgürlüğü

Cumhuriyet yönetimi ülkemizde hangi tarihte kabul edilmiştir?

Cumhuriyet yönetimi ülkemizde hangi tarihte kabul edilmiştir?
Türkiye'de cumhuriyetin ilanı
Cumhuriyetin ilanı
Tarih | 29 Ekim 1923)
Saat | 20.30 (yaklaşık)
Konum | Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara, Türkiye
Diğer adı | 29 Ekim 1339 tarihli ve 364 sayılı Kanun'un kabulü

Osmanlı Devletinde ülkeyi kim yönetiyordu?

İşte bu dönemden itibaren Osmanlı Devleti'nde bütün teşkilat, padişahın mutlak ve ortak olunamaz egemenliğini gerçekleştirmek üzere kurulmuştu. Bütün güç padişahta toplanmış, devlet yönetiminde tek otorite olan padişah, güçlü bir iktidara sahip olmuştu.

Cumhuriyetten sonra ne olmuştur?

Cumhuriyetin İlanından Sonra Toplumsal Alanda Yapılan Yenilikler. "Şapka Kanunu" çıkarıldı. Tekke, zaviye ve türbeler çıkarılan bir kanunla kapatıldı. Yılında Hicri ve Rumi takvimler kaldırılarak Miladi takvim kabul edildi. 1 Ocak 1926'dan itibaren uygulamaya geçildi.

Cumhuriyete nasıl kavuştuk?

Cumhuriyete nasıl kavuştuk?
9 Eylül'de İzmir'de kurtuluş savaşı son verdi. Kurtuluş savaşını kazandıktan sonra devletimizin yönetim şeklinin belirlenmesi gerekiyordu. Mustafa Kemal ATÜRK halkı için en iyi yönetim şeklinin cumhuriyet olduğunu savunuyordu. T.B.M.M 29 Ekim 1923'te bir yasa ile cumhuriyet yönetimini kabul etti.

29 Ekim 1923 de ne oldu?

Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ilan edilmiş oldu. Cumhuriyetin ilanı, Ankara'da 101 pare top atışı ile duyuruldu ve 29 Ekim gecesi ile 30 Ekim 1923 tarihinde başta Ankara olmak üzere tüm ülkede bir bayram havasında kutlandı.

Cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleşen olaylar nelerdir?

Cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleşen olaylar, Türkiye'nin sosyal, kültürel ve siyasi alanlarda önemli değişimler yaşadığı bir dönemi ifade etmektedir. İşte Cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleşen bazı olaylar:

1. **Şapka Kanunu:** Cumhuriyetin ilanından sonra 1925 yılında kabul edilen Şapka Kanunu, Türk toplumunda modernleşmeyi simgeleyen önemli bir adımdı. Bu kanunla, Türk erkeklerinin geleneksel kıyafetlerini terk ederek, şapka giymeleri zorunlu hale getirildi.

2. **Tekke, Zaviye ve Türbe Kapatılması:** Türkiye Cumhuriyeti, laik bir devlet yapısını benimseyerek 1925 yılında tekke, zaviye ve türbeleri kapatma kararı aldı. Bu adım, laikliğin güçlendirilmesi ve din ile devlet işlerinin ayrılmasını sağlamak amacıyla atıldı.

3. **Takvim Değişikliği:** Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında Türkiye, Hicri ve Rumi takvimleri kaldırarak Miladi takvimi kabul etti. Bu değişiklikle birlikte, Türkiye'nin uluslararası alanda standart takvimi kullanması sağlandı.

4. **Yeni Harf Devrimi:** 1928 yılında kabul edilen Türk harflerinin Latin alfabesine geçiş süreci, Türk dilinde önemli bir dönüşümü temsil eder. Bu adım, okuryazarlık oranlarını artırmış ve iletişimi kolaylaştırmıştır.

5. **Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı:** 1934 yılında kabul edilen yasa ile Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. Bu adım, Türkiye'de kadın hakları ve cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir ilerlemeyi simgeler.

Bu olaylar, Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleşen dönüşümlerden sadece birkaçıdır. Cumhuriyetin ilanı, Türkiye'nin modern bir ulus devlet olma yolunda attığı önemli adımlardan biridir ve ülkenin tarihinde önemli bir dönüm noktasını temsil eder.

Uzlastirmaci kac gunde arar?

Yildizlar sonsuza kadar yasar mi?

1. Konular

1. 1.281.019
  2. Mesajlar

1. 1.678.296
  3. Kullanıcılar

1. 31.734
  4. Son üye

Geri
Üst Alt