Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Cümlede vurguyu nasıl buluruz?
Cümlede vurgulanan öğeyi bulmak için, öncelikle cümlenin öğeleri belirlenir. Türkçede cümlenin temel öğesi yüklemdir. Bu nedenle cümlenin vurgulanan öğesi, “yükleme en yakın olan” öğedir. Yani yüklem nerede ise, onun hemen yanında bulunan öğe, cümlenin en vurgulu öğesidir.Vurgu nasıl yapılır?
Vurgu nasıl yapılır?Vurguyu bulma usulü: O usul şudur: Sözcüğün her seferinde bir hecesi mübalağalı bir şekilde kuvvetle söylenir. Hangisi yadırganmazsa vurgu o hece üzerinde demektir. Mesela, “yumurta” sözcüğünde “ta” hecesini kuvvetlendirerek söylemek kulağa aykırı gelmemektedir; o halde vurgu son hecededir.
Vurgulu konusmak nedir?
Vurgu: Bir hecenin diğer hecelere, bir kelimenin diğer kelimelere göre daha etkin söylenmesine vurgu denir. Hatta, bir cümlenin diğer cümlelere göre daha şiddetli söylenmesi de vurguyla ilgilidir. Hecenin diğer hecelerden, kelimenin diğer kelimelerden daha baskılı söylenmesine, okunmasına Vurgu denir.Vurgu sonda nasıl olur?
Vurgu sonda nasıl olur?Türkçede vurgu esas itibarıyla ya son hecede veya ilk hecede bulunur. Vurgu son hecede ise başta, ilk hecede ise sonda ikinci derecede bir vurgu bulunur. 4. Türkçede umumi olarak, kelimelerin en büyük kısmında vurgu son hecededir: yatırım, açık, çekingen kelimelerinde vurgu sondadır.
İki heceli yer adlarında vurgu her zaman ilk hecededir. Diğer örneklerde vurgu yerini siz bulun. Bazı yer adları aynı yazımla ad ya da sıfat olarak dilimizde vardır. O zaman anlamı ayırt etmek için tabii ki vurgu yeri değişir, son heceye kayar.
Cümlede vurgu hangi ögedir?
Cümlede vurgu hangi ögedir?Cümlede vurgu, cümle içerisinde anlamına veya anlatımına önem verilen bir sözcüğün diğerlerinden daha baskılı ve kuvvetli söylenmesidir. Cümle içerisindeki vurgu genellikle yüklemden hemen önceki sözcüğün üzerindedir.
Anlatılan konuyu dikkatlice dinlersen başarılı olursun koşul cümlesinde vurgu hangi sözcük üzerindedir?
(Yüklem isim soylu olduğu için vurgu yüklemdedir.) Koşul cümlelerinde vurgu, koşul kipindedir. » Konuyu dikkatlice dinlersen başarılı olursun.Konuşmada vurgu ne işe yarar?
Konuşmada vurgu ne işe yarar?Konuşma sırasında, hecelerden birinin diğerlerine göre daha baskılı, daha kuvvetli olarak söylenmesine vurgu, baskılı söylenen heceye vurgulu hece denir. Türkçede vurgu fonemiktir, anlam farkı yaratır. Söz gelişi ilk hecesi vurgulu olan Bebek bir semt adıdır, ikinci hecesi vurgulu bebek küçük çocuk anlamındadır.