Modoratör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Dağınık Kır Yerleşmeleri nerede görülür?
Dağınık Yerleşme: Suyun (yağışların) bol olduğu yerlerde, arızalı ve eğimli bölgelerde, evlerin birbirinden uzak olduğu bahçeler içerisinde insanlar dağınık olarak yerleşmişlerdir. Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, dağınık yerleşmenin en yaygın olarak görüldüğü yerdir.KOM en çok hangi bölgede bulunur?
KOM en çok hangi bölgede bulunur?Komlar adını genellikle kurucularından alır, komlarda aynı soydan insanlar yaşar. Türkiye’de 3200 adet kom bulunmaktadır. En yaygın olduğu alan Yukarı Murat-Van Bölümünde bulunur.
Oba köyden büyük mü?
Diğer bir ifade ile köyden daha çok kırsal yerleşme olarak bilinirler. Özellikle Yayla, ağıl, dam, oba, çiftlik, dalyan ya da mahalle gibi isimler alır.Coğrafyada mezra ne demek?
Coğrafyada mezra ne demek?Mezra, köyden küçük, yönetim olarak köy muhtarlığına bağlı, sürekli kırsal yerleşmelerdir. Bir mezra, genelde tarımla uğraşan bir grup evdir. Batıda da bir değirmenin çevresindeki küçük bir ev kümesi için kullanılan bir tabirdir.
Dağınık Köyler Arazinin eğimli ve parçalı, suyun bol olduğu yerlerde, insanlar evlerini kendi arazilerine yaparlar. Ulaşımın zor olduğu bu coğrafyalarda tarlaya gidiş-geliş sırasında zaman kaybına uğramamak temel amaçtır. Su gibi temel ihtiyacın varlığı dağınık yerleşmeyi kolaylaştırır.
Kuruldukları yerlere göre köyler kaça ayrılır?
Kuruldukları yerlere göre köyler kaça ayrılır?Yerleşme dokularına göre köyler. Bu grupta köyler toplu ya da dağınık olarak iki gruba ayrılır. Yerleşmelerin toplu ya da dağınık olmasında yer şekilleri ve su durumu belirleyici olmaktadır. Yer şekillerinin dağlık engebeli olduğu, suyun bol olduğu alanlarda dağınık köy yerleşmeleri görülür.