Modoratör
Efsanevi Üye
Dava dosyasının karara çıkması ne demek?
Bu cümle ile dava sürecinde nihai kararın yani son kararın verildiği ifade edilir. Dosya durumunun karar çıkması esastan ve usulden olmak iki şekilde olur. Dosyanın Esastan Karar Çıkması: Davaya konu olan uyuşmazlık hakkında kısmen kabul ya da ret veya kabul, ret şeklinde karar verilmesidir.
Mahkeme karar sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Mahkeme karar sonucunu nasıl öğrenebilirim?
Dava Karar Sorgulama
- Dilekçe verilerek ilgili kurumlara başvuru yapılması
- UYAP bilgi bankasından sorgulama yapılması ve bilgi alınması
- www.turkiye,gov.tr adresi ya da E-Devlet Sisteminden sorgulama işlemlerinin yapılması
Gerekceli karar Yazildi Simdi ne olacak?
Gerekceli karar Yazildi Simdi ne olacak?
Gerekçeli karar, tebliğiyle beraber kanunda öngörülen süre içinde kanun yoluna başvurulmamış olması halinde kesinleşmiş olur. Kanun yoluna başvurulmuş olup üst dereceli mahkeme tarafından kararın onanması durumunda da kesinleşme gerçekleşir.
Kesinleşen karar bozulur mu?
Kesinleşmiş mahkeme kararı da artık "uygulanabilir yani yerine getirilmesi talep edilebilir" bir mahkeme kararına dönüşmüş olur. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; bir kişi para alacağı için alacak davası açtığı takdirde karşı taraf yani davalı ile yerel mahkemede görülecek bir dava ihdas etmiş olur.
Gerekçeli karar Açıklandı ne demek?
Gerekçeli karar Açıklandı ne demek?
Gerekçeli karar, mahkemelerin yargılamanın konusu iddia ve savunmayı, vakıa, delil ve talepleri değerlendirerek hangi yasal nedenlerle hüküm kurduğunu açıklamak üzere yazdığı kararıdır. Gerekçeli karar, mahkemelerin verdiği kararın hukuka uygun olup olmadığının denetlenmesini sağlayarak keyfiliği önler.
Gerekçeli karardan sonra ne yapılmalı?
Gerekçeli karardan sonra ne yapılmalı?
Gerekçeli karardan sonra istinaf dilekçesi verilmek isteniyorsa süre tutum dilekçesi verilmesi gerekir. Süre Tutum Dilekçesi Örneği yazımızdan bu hususta yardım alabilirsiniz. Verilen Bölge Adliye Mahkemesi kararına karşı da kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde temyiz başvurusu yapılabilir.