Demir eksikliği olan çocuklar ne yememeli?
Eda Sünnetçi "Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan demirin yapısı nedeniyle emilimi azdır ve kalsiyum içeren besinler ile birlikte alınması halinde demir emilimi azalır. Bu nedenle bir arada tükettirmeyin. Yine; süt ve süt ürünleri de demirin emilimini azalttığından pekmez ve yumurta ile aynı anda süt içirmeyin.
Demir eksikliği olan çocuğa ne yapılmalı?
Demir eksikliği olan çocuğa ne yapılmalı?
Demir eksikliğinin tedavisi çoğunlukla ağızdan verilen demir preparatları ile yapılıyor. Tedavi ortalama 3 ay kadar devam ediyor. İlk 2 ay hemoglobinin yükseltilmesi, 3. ay ise demir depolarının doldurulması amaçlanıyor. Erken ve düşük kiloda doğan bebeklerde koruyucu demir preparatları verilmesi gerekebiliyor.
Demir eksikliğine iyi gelen besinler nelerdir?
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Çocuklarda demir eksikliğini nasıl anlarız?
Çocuklarda demir eksikliğini nasıl anlarız?
Tat duyusu azalmıştır. Toprak, buz, kireç gibi maddeleri yemek isteyebilir. Sinirlilik, iştahsızlık, konsantrasyon güçlüğü, derslere aktif dikkat verememe, okul başarısında düşme, anlama ve algılama güçlüğü görülebilir. Süt çocuklarında ise ağlarken morarma, katılma nöbeti, büyüme ve gelişme geriliği ortaya çıkabilir.
Çocuklarda demiri ne yükseltir?
Demir en fazla kırmızı ette bulunuyor. Kırmızı etin yanı sıra balık, karaciğer ve yumurta da tam bir demir deposu. Yumurtayı menemen gibi pişirip, domates, soğan ve C vitamininden zengin olan sivri biberle demir emilimini artırabilirsiniz. Ya da yumurta yanında portakal suyu içerek de demir emilimi artırılabilir.
Hangi pekmez demir oranı yüksektir?
Hangi pekmez demir oranı yüksektir?
Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
En çok hangi pekmez kan yapar?
Hemen hemen tüm pekmez çeşitlerinde kan yapıcı özellikler mevcuttur. Fakat üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçi boynuzu pekmezi ve andıç pekmezinde diğerlerine göre daha çok kan yapıcı özellik bulunmaktadır. Vücuttaki kanı arttırmakla beraber, bunun yanında enerji verici özelliği de vardır.