☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Denizli Gelenek ve Görenekleri

S

SoruCevap

Guest
Denizli Gelenek ve Görenekleri

ÖRF-ADET-GELENEK-GÖRENEKLERİ


Denizli'de Türk İslâm kültürü yerleşmiş ve 11. asırdan bu yana Türk İslâm kültürü ile yoğrulmuştur. On birinci asırdan sonra Türk olmayanlar İzmir'e doğru göç etmiş ve 1071'den sonra Denizli civârındaki dağ ve yaylalara yerleşen 200.000 çadırlık Türkmenler bölgeye hâkim olmuşlardır. Osmanlı Devleti Denizli'yi toprağına kattığında Denizli tamâmen Tükleşmiş bulunuyordu. On birinci asırdan önce bu bölgede yaşayan milletler ve bunların kültürleri eriyip gitmiştir. Sâdece târihî eser ve harâbeleri kalmıştır.

YÖRESEL YEMEKLER:
Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir. Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir.

Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir. Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmekledir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen yat geber ekmeğidir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir.

YÖRESEL GİYİM:

Denizli'nin kendine özel mahallî kıyâfeti vardır. Süğüm, çeki, yemeni, cepken ve şalvar ve diğer mahallî kıyâfetler ancak düğün ve folklor gösterilerinde giyilir. İlin çeşitli yörelerinde giyimde farklılıklar görülür.
Kadın giysilerinde görülen bazı özellikler: Acıpayam, Tavas ve Çameli yöresinin günümüzdeki kadın giysileri arasında fazla farklılık yoktur.

Kadınlar genel olarak geniş ve paçaları golf tipi, lastikli şalvar giyerler. Üst giysiler dizlere kadar uzayan bazıları parçalı, bazıları yekpare biçimde fistanlardır. Başa genellikle ön tarafına sarı pul paralar dizilmiş fesler giyilir. Fes üzerine bir örtü bağlanır. Giysiler renk renk kumaşlardan yapılır. Baş örtüleri deç beyaz veya renkli kreplerdir.


Güney, Buldan yöresi kadın giysilerinde topuklara kadar uzayan fistanlardan ibarettir. Ayrıca peştamal denen bir örtü bele sarılır. Özellikle giyilen peştemaller pamukludan yapılmış, çizgili ve renk renktir. Düğün derneklerinde kullanılanlar ise ipekten yapılmış, renkli ve düz desenlidir. Yine aynı yöre köylerinde kadınlar kat kat çeşitli kumaşlardan yapılmış topuğa kadar uzayan şalvar da giyerler. Peştamal ve fistan üzerine renkli veya düz üstlükte kullanılır.

Bu üstlüklere Buldan üstlüğü denir. Çal, Çivril yöresi giysileri Tavas Yöresini uyarsa da bazı farklılıkları vardır. Köylerde genellikle renkli kumaşlardan üç etek adı verilen fistan, şalvar ve pullarla süslü fes giyerler.

HALK OYUNLARI VE FOLKLOR:


Denizli'de zeybek oyunları ve türleri yaygındır. Zeybek, yörede çok çeşitli sazlı-sözlü havalarıyla zengin folklor kaynağıdır. Oyunlar açık havada davul-zurna, davul-klarnet, kapalı yerlerde meydan sazı, darbuka eşliğinde oynanır.

ERKEK OYUNLARI :
Erkeklerin oynadığı oyunlara Efe Oyunu denir. Bu oyunlar zeybek türündedir. Tavas Zeybeği, Çal Feraisi, Acıpayam Zeybeği, Harmandalı, Çivril Zeybeği, Kerimoğlu Zeybeği bunlar arasında sayılabilir.

KADIN OYUNLARI :

Bunlara Kız Oyunu denir. Bazıları; Keten Gömlek, Düz Oyun, Çameli'dir. Kız oyunları genellikle kapalı yerlerde cümbüş, tef, darbuka (dümbelek), leğen eşliğinde oynanır.

NELERİ İLE ÜNLÜ:
Pamukkale Travertenleri, Hierapolis Antik Kenti, Buldan Bezi, Havlu ve Bornoz Üretimi, Güney Şelalesi, Karahayıt Kaplıcaları, Kızıldere Jeotermal Kaynağı , Denizli Horozu.

İL İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Deniz-ili kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. İl eski Türkçe'de ülke, memleket anlamına gelir. Yani deniz memleketi denilir.
 

Benzer konular

  • Öneri
denizli kıyafetleri,denizli yöresel kıyafetleri,denizli bölgesel giysileri,denizli bölgesel kıyafetlerin özellikleri,denizli bölgesel kıyafetleri ve özellikleri DENİZLİ BÖLGESEL GİYİM Denizli ’nin kendine özel mahallî kıyâfeti vardır “Süğüm, “çeki, “yemeni, “cepken ve “şalvar ve öteki mahallî...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
  • Öneri
denizli halk oyunları isimleri,denizli yöresi insanlar oyunları DENİZLİ HALK OYUNLARI VE FOLKLOR Denizli'de zeybek oyunları ve türleri yaygındır Zeybek, yörede çok dağıtılmış sazlısözlü havalarıyla zengin folklor kaynağıdır Oyunlar dışarıya davulzurna, davulklarnet, kapalı yerlerde meydan sazı...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
  • Öneri
Denizli ilinin yöresel kıyafetleri Denizliye has kıyafetler İlin çeşitli yörelerinde giyimde farklılıklar görülür Kadın giysilerinde görülen bir takım özellikler: Acıpayam, Tavas ve Çameli yöresinin günümüzdeki kadın giysileri arasında pozitif farklılık yoktur Kadınlar genellikle geniş ve...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
  • Öneri
Denizli ilinin Yöresel insanlar oyunları, müziği ve Folkloru Denizli ilinin yöresel oyunları nelerdir? Denizli de oynanan bayan halk müziği oyunları Denizlide oynanan erkek ırk oyunları: FOLKLOR Denizli Millet Müzigi ve Geleneksel Oyunlar'inda, yöre konumunun komsu illerin müzik ve oyunlarının...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
  • Öneri
Ankaranın Gelenek Ve Görenekleri nelerdir Ankaranın Gelenek Ve Görenekleri hakkında veri Ankara ili gelenek ve görenekleri IRK OYUNLARI VE FOLKLOR : Bugün Türkiye'nin her beldesinin ayrı bir nitelik taşıyan irk oyunlarına göz atılırsa görülür fakat, Ankara bu konuda olgunluk, yiğitlik ve...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips