Dezenformasyon kavrami nedir?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Dezenformasyon kavramı nedir?

Dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi. Hasmı rencide etmeyi, aşağılayıp küçük düşürmeyi amaçlayan Karşı propaganda ile benzerlik taşır. Sahte belge, el yazısı, fotomontaj ve montaj filmler ile fabrikasyon istihbarat ve dedikoduların duyurulması gibi yöntemleri bulunur.

Sosyal medya dezenformasyon nedir?

Sosyal medya dezenformasyon nedir?
Dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi; bilgi çarpıtma. Sosyal alanda bireyleri ve toplumları yönlendirmek amacıyla, yanlış bilgi ve haber vermek için kullanılan en önemli araçlardan biridir.

Dezenformasyon ve Misenformasyon nedir?

Dezenformasyon ve Misenformasyon nedir?
Öncelikle misenformasyon ve dezenformasyon kavramları arasındaki farkı işaret etmek gerekiyor. Dezenformasyon, yanlış veya doğruluğu bulunmayan ve kasıtlı olarak yayılan bilgi olarak; misenformasyon ise, kasıt olmaksızın yanlış bilgilendirme olarak tanımlanıyor.

Dezenformasyon dersi nedir?

Dezenformasyon en kısa tanımıyla, bilginin bilinçli olarak çarptırılmasıdır. Geniş tanımlarıyla ele alırsak dezenformasyon; kasıtlı olarak değiştirilen, gerçek dışı sunulan ve bir yönlendirme amacı taşıyan haber ve bilgilendirmeleri ifade eder.

Haberde çarpıtma ne demek?

Haberde çarpıtma ne demek?
kasten yanlış haber verme, yanlış bilgi verme, bilgi çarpıtma.

Dezenformasyon Çağı ne demek?

Dezenformasyon Çağı ne demek?
Yalan haber, yanlış bilgi ve dezenformasyon, "bilgi çağı" olarak adlandırılan günümüzde en önemli sorunlardan biri. Ne yazık ki ülkemizde olgu ve durumların kitleleri yönlendirmek amacıyla kasıtlı bir şekilde çarpıtılarak oluşturulduğu bilgi ve haberler, yıllardır özellikle sosyal medya üzerinden dolaşıma sokuluyor.

Yanlış bilgilendirme nedir?

Yanlış Bilgilendirme (The misinformer): Yanlış künye vererek kaynağın orijinaline ulaşılma ihtimalini ortadan kaldırmak. Fazla Mükemmel Alıntı (The Too-Perfect Paraphrase): Yazarın bire bir alıntı yaptığı kaynağa atıf yapması fakat tırnak işareti koymayı önemseme- mesi.

Sosyal medyadaki bilgi kirliliğini önlemek için neler yapılabilir?

Sosyal medyadaki bilgi kirliliğini önlemek için neler yapılabilir?
Sosyal medya kullanıcılarının gerçek olup olmadığına dikkat edin. Web siteleri için ise site adını ve linkleri kontrol edin. Paylaşılan bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek adına tamamını okuyun. Kaynaklarınızı çeşitlendirerek güvenirlik açısından daha iyi fikir sahibi olun.

2021 eTwinning özel teması nedir?

2021 eTwinning özel teması nedir?
2021 yılı eTwinning yıllık teması: Medya Okuryazarlığı ve Dezenformasyon. "Yanlış ve yanıltıcı bilgilerden arındırılmış bir internete, koronavirüs salgını sırasında olduğundan daha acil bir şekilde hiç ihtiyaç duyulmamıştı." (Twitter'da Avrupa Komisyonu).

Internette bilgi kirliliği nedir?

Listelenecek bilgiler içerisinde doğru bilginin yanı sıra aslı astarı olmayan, yalan yanlış bilgilerin listelenmesi olanak dahilindedir. Bu tür bilgiler internette "Bilgi kirliliği" oluşturur. Gelişen teknolojiyle birlikte internette asılsız bilgilerin tamamı için kullanmaya başladığımız bir ifadedir "Bilgi kirliliği".

Bilgi kirliliğinden etkilenmemek için ne yapmalıyız?

Bilgi kirliliğinden etkilenmemek için ne yapmalıyız?
Bilgi kirliliğine karşı öneriler: Bilim insanları teyzenizin komşusundan daha güvenilirdir
- 1- Önce durup düşünün.
- 2- Kaynağınızı kontrol edin.
- 3 – Sahte olabilir, dikkat!
- 4 – Doğru olduğundan emin değilseniz paylaşmayın!
- 5- Gelen mesajdaki her bilgiyi tek tek kontrol edin.
- 6- Duygusal davranmayın.

eTwinning Özel Ödülleri 2021 nelerdir?

eTwinning Özel Ödülleri 2021 nelerdir?
eTwinning Avrupa Ödülleri: 2021 yılında Kazananlar
- Bu yarışma, dört yaş kategorisi için düzenlenmiştir:
- 7-11 yaş grubu.
- Birincilik Ödülü: Animal Friends in an Animal-Friendly World.
- İkincilik Ödülü: In your shoes.
- 12-15 yaş grubu.
- Birincilik Ödülü: Myth'arts: myths in art and littérature.
- İkincilik Ödülü: Future Journalists.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,178
Çözümler
1
Tepkime puanı
9
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Dezenformasyon kavramı, yanlış veya doğruluğu bulunmayan bilgilerin kasıtlı olarak yayılması anlamına gelir. Bu tür bilgiler genellikle karşı propaganda amacıyla kullanılarak, hedef kişileri rencide etmeyi veya küçük düşürmeyi amaçlar. Dezenformasyonun yöntemleri arasında sahte belgeler, el yazısı, fotomontajlar, montaj filmler, fabrikasyon istihbarat ve dedikodular gibi unsurlar bulunur.

Sosyal medya dezenformasyonu da benzer bir şekilde yanlış veya doğruluğu bulunmayan bilgilerin kasıtlı olarak sosyal medya platformlarında yayılması anlamına gelir. Bu tür dezenformasyonlar, bireyleri ve toplumları etkilemek ve yönlendirmek amacıyla kullanılan önemli araçlardan biridir.

Dezenformasyonun karşıtı olarak misenformasyon kavramı da vardır. Misenformasyon, yanlış bilgilendirme amaçlı olmaksızın yapılan hatalı bilgilendirmeleri ifade eder. Bu nedenle dezenformasyon ve misenformasyon arasındaki temel fark, kasıtlı yanıltma olup olmama durumudur.

Dezenformasyon dersi, bilginin bilinçli olarak çarptırılmasıyla ilgili bir derstir. Bu ders geniş anlamıyla bilinçli olarak çarpıtılan, gerçeğe aykırı sunulan ve yönlendirme amacı taşıyan haber ve bilgileri ele almaktadır.

Bilgi kirliliğine karşı önlem almak içinse sosyal medyada paylaşılan bilgilere dikkat etmek, kaynakları doğrulamak, bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek ve duygusal tepkilerle hareket etmekten kaçınmak önemlidir. Ayrıca, güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek ve bilgi kirliliği ile mücadele etmek için bilinçli bir şekilde bilgi tüketmek gerekmektedir.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Üst Alt