Modoratör
Efsanevi Üye
Diski ikiye bölmek ne işe yarar?
Yine örneğin diski ikiye bölerek verilerinizi D: sürücüsünde İşletim sistemi ve kurulu programları C: sürücüsünde tutabilirsiniz. Bunun avantajı format sırasında ortaya çıkar C: sürücüsünü formatlarsınız. D sürücüsünde tüm verileriniz durur. Format öncesi yedeğe gerek kalmaz.
Sabit disk nasıl bölünür?
Sabit disk nasıl bölünür?
Sabit disk bölümü oluşturma ve biçimlendirme
- Bilgisayar Yönetimi'ni açmak için Başlangıç düğmesini seçin.
- Sol bölmede Depolama altında Disk Yönetimi öğesini seçin.
- Sabit diskinizdeki ayrılmamış bir bölgeye sağ tıklayın ve ardından Yeni Basit Birim seçeneğini seçin.
Yedek d nedir?
Kurtarma (D): bölümü, sabit sürücüde bir sorun oluşması halinde sistemi geri yüklemek için kullanılan özel bir bölümdür. Kurtarma (D

Disk bölünmesi nedir?
Disk bölünmesi nedir?
Disk bölümü (partition); bir sabit diskin bir bölümü veya bir parçası olarak ifade edilir. Bilgisayarda bulanan SSD veya HDD diskler üzerinde işletim sistemlerine özgü mantıksal formatlamaya izin veren mantıksal birimler oluşturulması olarak tanımlanır.
Depolama nasıl bölünür?
Technopat
- Bilgisayarım simgesine sağ tıkla ve "Yönet" sekmesine gir.
- Açılan pencerede "Disk Yönetimi" sekmesine gir.
- Daha sonra boyutu büyük olan diske sağ tıklayıp "Birimi Küçült" sekmesine tıkla.
- İstediğin miktarı gir, örneğin 250 GB olmasını istiyorsan 250000 girmelisin.
- "Küçült" butonuna bas.
SSD için ExFAT mı NTFS mi?
SSD için ExFAT mı NTFS mi?
NTFS mi FAT32 mi ExFAT mi hangisi hızlı? Yapılan testlerde NTFS sistemi, daha az CPU kullanımı ve daha az sistem kaynağı kullanıyor. İşletim sistemi kurulan sistem diskleri için NTFS daha uygun ve hızlı bir dosya sistemidir.
FAT ve NTFS ne anlama gelir?
NTFS, 16 TB'a kadar dosyalara sahip olabilir. * FAT32 kullanıyorsanız, bir sürücü yalnızca 8TB'ye kadar çıkabilir. Varsayılan olarak, Windows 32 GB'den büyük bir FAT32 sürücüye izin vermez. NTFS'nin böyle bir sınırı yoktur, bir sürücü için 100'lerce TB'ye kadar çıkabilir.
Disk birleştirme gerekli mi?
Disk birleştirme gerekli mi?
SSD diskleri birleştirmeye neden gerek yok? SSD diskler, verileri mekanik bir sistem yerine bellek çipleri üzerinde depoladığından rastgele veriye ulaşma hızı çok daha yüksektir. Bunun yanı sıra SSD'ler, kendi optimizasyon işlevlerine de sahip olduğundan SSD'leri birleştirmemeniz gerekir.
C ve D diskleri nedir?
Öncelikle C Windows'un kendi diskidir. D ise kullanıcının diskidir.
Diski bölmek hızlandırır mı?
Diski bölmek hızlandırır mı?
HDD yi bölümlemek küçük HDD lerde performans kaybına neden olur. Ancak büyük HDD lerde işletim sistemi ve kullanacağınız programların çokluğuna göre C sürücüsüne olabildiğince fazla yer ayırmanız performans açısından yararlı olur. Ayrıca zaman zaman defrag işlemi yapıp verileri birleştirmeniz performansı etkiler.
Sürücü nasıl bölünür?
Decapat
- D diski oluşturmak için öncelikle Başlat Menüsüne Sağ Tıklatıp Disk Yönetimini açıyoruz.
- Disk Yönetimi açıldığında karşımıza Disklerimiz Listesi çıkıyor, biz C diskine sağ tıklatıp Birimi Küçült seçeneğini seçiyoruz.
- Bu alana mb cinsinden ayırmak istediğimiz miktarı giriyoruz, ben hepsini kullanacağım.
Partition nasıl yapılır?
Partition nasıl yapılır?
Yeni bir bölüm (birim) oluşturmak ve biçimlendirmek için
- Sabit diskinizdeki ayrılmamış bir bölgeye sağ tıklayın ve ardından Yeni Basit Birim seçeneğini seçin.
Yerel disk nasıl biçimlendirilir?
Başlamadan önce kaydetmek istediğiniz verileri yedeklediğinizden emin olun.
- Biçimlendirmek istediğiniz birime sağ tıklayıp Biçimlendir seçeneğini seçin.