S
SoruCevap
Guest
Diyabet, ömür kalitesini ve sağlıklı hayatı etkileyen bir hastalıktır.
Diyabetin görülme sıklığını, sıhhatsiz beslenme ve hareketsiz hayat usulünün
artırdığı bilinmektedir. Uluslarası Diyabet Federasyonu'na nazaran,11 yetişkinden biri diyabetli ayrıyeten kimi çalışmalara nazaran 2035 yılında dünyada 600 milyona yakın diyabet hastası olacağını öngörülüyor. Hasebiyle bu yüksek orandan korunmak için beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor.
Pekala diyabet nedir? Glukoz, beyin ve başka organlar için bir güç kaynağıdır. Hücreler glukozu kullanabilmek için insülin hormonuna muhtaçlık duyar.
Münasebetiyle bedende kâfi ölçüde insülin bulunmazsa, glukozun güç olarak kullanılamaz. Zira kandaki glukozu hücrelere taşınmasında insülin misyon alır. İnsülin olmadığında kanda glukoz birikir. İşte bu olayın gerçekleşmesi, diyabet öteki bir deyişle kandaki şekerin yüksek olmasıdır. Diyabet hastalığı tedavi edilmediği yahut tedaviye uyulmadığı takdirde böbrek, göz üzere organlarda harabiyete neden olmaktadır. Bu nedenle diyabet hastalarının ilaç ve beslenme tedavisine dikkat etmesi gerekmektedir. Diyabet, kesin tedavisi olmasa da aslında erken teşhis, hakikat tedavi ve nizamlı beslenmeyle yönetilebilir, ilerlemesi engellenebilir ve semptomları azaltılabilir.
Diyabetten korunmada en kıymetli unsur ise ömür değişikliğidir. Beslenmemizi düzenlemek sağlıklı bir yaşama adım atmak için birinci adımdır.
Diyabetten korunmada sağlıklı beslenme teklifleri;
Ülkü BKİ aralığında olun. BKİ bedeliniz yani uzunluğunuzun kilonuza oranı Dünya Sıhhat Örgütünün bir sınıflandırması. Bu sınıflandırmada ülkü aralıkta olmalısınız. Hasebiyle fazla kilolar kesinlikle verilmelidir. Fazla kilo şeker hastalığına neden olmaktadır. Bilhassa göbek etrafındaki yağlanma diyabet ve ayrıyeten kalp hastalıklarının bir habercisi olabilir. Kan şekerini düşüren hormon insülindir. Obez bireylerde pankreasta üretilen insülin hormonunun tesiri azalır ve direnç oluşur. Direnci ortadan kaldırmaya çalışan pankreas, vakitle yorulur ve insülin üretiminde bozukluklar olmasına neden olabilir. Beden yükünde artış oluştukça diyabet olma riski de artar. Bu nedenle obez bireylerde beden yükünün denetimi sağlanmalı. Böylelikle diyabet ve öbür kronik hastalıklara karşı da tedbir alınmış olunur.
Günde en az 5 (beş) porsiyon zerzevat ve meyve tüketilmelidir.
Yemeklerde yağ ölçüsü azaltılmalıdır.
Posalı besinleri yani zerzevat ve meyve tüketimini artırmalıdır. Posa da diyabetten korunmada değerli bir rol oynamaktadır. Karbonhidrat
emilimini yavaşlatarak kan şekerinin süratle yükselmesini mahzurlar. Günlük alınan posa ölçüsü 20-30 gram olmalı.
Şeker üzere kolay karbonhidratlar günlük gücün yüzde 10'unu aşmamalı, kolay karbonhidratlar yerine kuru baklagiller, tam tahıl eserleri tercih
edilmelidir.Ayrıca düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) besinler yenmeli, yüksek glisemik indeksli besinler yenmemeli yahut az yenmelidir. Düşük glisemik indeksli besinlere örnek verecek olursak; tam buğday eserler, tam tahıllar, zerzevat,kurubaklagil
Her gün 30 dakika idman yahut yürüyüş yapılmalıdır.
Bedeni hastalıklardan koruyan ve antioksidan olarak isimlendirilen C vitamini, A vitamini, selenyum ve E vitamini içeren besinleri beslenmenize ekleyin. Antioksidanlar şeker hastalığı gelişimini engellemektedir.
Diyabetin görülme sıklığını, sıhhatsiz beslenme ve hareketsiz hayat usulünün
artırdığı bilinmektedir. Uluslarası Diyabet Federasyonu'na nazaran,11 yetişkinden biri diyabetli ayrıyeten kimi çalışmalara nazaran 2035 yılında dünyada 600 milyona yakın diyabet hastası olacağını öngörülüyor. Hasebiyle bu yüksek orandan korunmak için beslenmemize de dikkat etmemiz gerekiyor.
Pekala diyabet nedir? Glukoz, beyin ve başka organlar için bir güç kaynağıdır. Hücreler glukozu kullanabilmek için insülin hormonuna muhtaçlık duyar.
Münasebetiyle bedende kâfi ölçüde insülin bulunmazsa, glukozun güç olarak kullanılamaz. Zira kandaki glukozu hücrelere taşınmasında insülin misyon alır. İnsülin olmadığında kanda glukoz birikir. İşte bu olayın gerçekleşmesi, diyabet öteki bir deyişle kandaki şekerin yüksek olmasıdır. Diyabet hastalığı tedavi edilmediği yahut tedaviye uyulmadığı takdirde böbrek, göz üzere organlarda harabiyete neden olmaktadır. Bu nedenle diyabet hastalarının ilaç ve beslenme tedavisine dikkat etmesi gerekmektedir. Diyabet, kesin tedavisi olmasa da aslında erken teşhis, hakikat tedavi ve nizamlı beslenmeyle yönetilebilir, ilerlemesi engellenebilir ve semptomları azaltılabilir.
Diyabetten korunmada en kıymetli unsur ise ömür değişikliğidir. Beslenmemizi düzenlemek sağlıklı bir yaşama adım atmak için birinci adımdır.
Diyabetten korunmada sağlıklı beslenme teklifleri;
Ülkü BKİ aralığında olun. BKİ bedeliniz yani uzunluğunuzun kilonuza oranı Dünya Sıhhat Örgütünün bir sınıflandırması. Bu sınıflandırmada ülkü aralıkta olmalısınız. Hasebiyle fazla kilolar kesinlikle verilmelidir. Fazla kilo şeker hastalığına neden olmaktadır. Bilhassa göbek etrafındaki yağlanma diyabet ve ayrıyeten kalp hastalıklarının bir habercisi olabilir. Kan şekerini düşüren hormon insülindir. Obez bireylerde pankreasta üretilen insülin hormonunun tesiri azalır ve direnç oluşur. Direnci ortadan kaldırmaya çalışan pankreas, vakitle yorulur ve insülin üretiminde bozukluklar olmasına neden olabilir. Beden yükünde artış oluştukça diyabet olma riski de artar. Bu nedenle obez bireylerde beden yükünün denetimi sağlanmalı. Böylelikle diyabet ve öbür kronik hastalıklara karşı da tedbir alınmış olunur.
Günde en az 5 (beş) porsiyon zerzevat ve meyve tüketilmelidir.
Yemeklerde yağ ölçüsü azaltılmalıdır.
Posalı besinleri yani zerzevat ve meyve tüketimini artırmalıdır. Posa da diyabetten korunmada değerli bir rol oynamaktadır. Karbonhidrat
emilimini yavaşlatarak kan şekerinin süratle yükselmesini mahzurlar. Günlük alınan posa ölçüsü 20-30 gram olmalı.
Şeker üzere kolay karbonhidratlar günlük gücün yüzde 10'unu aşmamalı, kolay karbonhidratlar yerine kuru baklagiller, tam tahıl eserleri tercih
edilmelidir.Ayrıca düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) besinler yenmeli, yüksek glisemik indeksli besinler yenmemeli yahut az yenmelidir. Düşük glisemik indeksli besinlere örnek verecek olursak; tam buğday eserler, tam tahıllar, zerzevat,kurubaklagil
Her gün 30 dakika idman yahut yürüyüş yapılmalıdır.
Bedeni hastalıklardan koruyan ve antioksidan olarak isimlendirilen C vitamini, A vitamini, selenyum ve E vitamini içeren besinleri beslenmenize ekleyin. Antioksidanlar şeker hastalığı gelişimini engellemektedir.