Diyet yaparken neden ishal olunur?
Özellikle kanalizasyonun karıştığı sular, durgun sular, iyi ilaçlanmış olan sular bazı mikroplar ile beraber ishal problemlerine neden olabilir. Aynı zamanda çiğ sebzelerle hazırlanmış salatalar, buzdolabına koymayı unutulmuş yemekler ya da iyi yıkanmamış meyveler gibi pek çok durum buna sebep verebilir.
Fazla lifli beslenmek ishal yapar mı?
Lif içerdiklerinden dolayı bağırsakları uyarıp vücuttaki fazla olan maddeleri dışarı atmak için harekete geçerler. Antioksidan etkiye de sahip oldukları için ishal etkisi oluşturması oldukça doğaldır.
İshal olunca kilo kaybı olur mu?
Pankreas yeterince sindirim enzimi üretmiyorsa, yağlar bağırsaklardan geçer ve sulu ya da yağlı görünümlü dışkıya neden olur, kilo kaybı, beslenme bozukluğu ve kötü kokan gaz gibi durumlar görülür. Kötü emilim(malabsorpsiyon) kronik ishal ve kilo kaybına yol açabilir.
İshal diyeti nedir?
İshal diyeti nedir?
İshali olan kişilerin posasız ve yağsız besinler tüketmesi gerekir. Posa içeriği yüksek çiğ sebze ve meyveler, kuru baklagiller, tam tahıl ürünlerinden bu dönemde uzak durulmalıdır. Ayrıca kuruyemişler, şeker, çiko-lata, yağlı yiyeceklerden (kızartmalar, mayonez, tereyağ, kaymak vb) kaçınılmalıdır.
Lif oranı yüksek gıdalar nelerdir?
Lif oranı yüksek gıdalar nelerdir?
Lif oranı yüksek gıdalar:
- Tam tahıllı undan yapılan ekmek, makarna ve kahvaltılık gevrekler.
- Arpa, çavdar, yulaf ve bunlardan üretilen gıdalar.
- Brokoli, mısır, karnabahar, havuç gibi sebzeler.
- Elma, narenciye türü meyveler.
- Bezelye, nohut, kuru fasulye gibi baklagiller.
- Kuruyemişler ve tohumlar (chia tohumu gibi)
Lifli sebze ve meyveler nelerdir?
Meyveler; narenciyeler, elma,nektarın, şeftali,muz,portakal, kiraz, greyfurt,ananas, çilek, kayısı, mandalina, böğürtlen, armut ve erik gibi meyveler yüksek oranda lif içerirler. Sebzeler; lif açısından zengin olan sebzeler,brokoli, havuç, domates, bezelye, kabak, patates, mısırdır.