Modoratör
Efsanevi Üye
Döküm yöntemi ile üretim nasıl yapılır?
Döküm işlemi, içinde üretilmek istenen parçanın biçimine sahip bir boşluk bulunan kalıplara sıvı metalin doldurulması ile yapılır. Kalıp boşluğunun boyutları elde edilmek parçadan biraz daha büyüktür; bu şekilde katılaşma ve soğuma sırasındaki boyut azalmaları dengelenir.
Döküm teknikleri nelerdir?
Harcanan Kalıp Kullanan Döküm Yöntemleri
- Kabuk Kalıba Döküm. Kapalı Kalıba Döküm yazının içerisindedir.
- Kum Kalıba Döküm. Vakum Kalıba Döküm yazının içerisindedir.
- Alçı Kalıba Döküm.
- Hassas Döküm. Seramik Kalıba Döküm yazının içerisindedir.
- Metal Kalıba (Kokil) Döküm.
- Savurma Döküm.
- Sürekli Döküm.
Döküm çekme payı nedir?
Döküm çekme payı nedir?
Çekme Payı: Dökülmüş sıvı metal katılaşırken kendini çeker ve döküm parçasının boyutu küçülür ve bu nedenle modellerin çekme payı kadar büyük yapılması gerekir. Çekme payları dökme demir için, %1 dökme çelik için %2, demir olmayan malzemeler için %1-2 alınabilinir.
Döküm kumu neden kullanılır?
Döküm kumu neden kullanılır?
Döküm proseslerinde en çok bilinen ve kullanılan kum SiO2 bileşimindedir. Silis kumunun döküm kumu olarak tercih edilmesinin en önemli nedenleri kolay bulunuşu, ucuz olması ve yüksek refrakterlik özelliği göstermesidir. Ancak yüksek genleşme gösterir. Dolayısıyla boyut toleranslarında hesaba katılma gerekliliği vardır.
Döküm prosesi nedir?
Dünyanın en eski ve en çok tercih edilen şekillendirme ve üretim yöntemlerinden biri olan döküm; metal ve alaşımların bir fırında eriyene kadar ısıtıldıktan sonra hazırlanmış kalıpların içine dökülmesi ve katılaştırılması işlemidir.
Döküm nedir döküm yöntemleri nelerdir?
Seri üretim açısından ise basınçlı döküm en çok kullanılan yöntemdir. Enjeksiyon mantığı ile erimiş metalin belirli bir kuvvet ile kalıp boşluğuna itilmesi olarak açıklanabilir. Burada yüksek basınçlı ve düşük basınçlı döküm teknikleri de bulunmaktadır.
Döküm nedir döküm yöntemleri?
Döküm nedir döküm yöntemleri?
Döküm, önceden hazırlanmış içi boş oyuk şeklindeki kalıpların içine eritilmiş sıvı malzemenin dökülmesi ve sonrasında sıvının katılaşmasıyla oluşan bir üretim yöntemidir. İşlemin tamamlanması için kalıptan çıkarılan katılaşmış parça döküm veya döküm parçası olarak da adlandırılır.
Döküm Modelhane nedir?
Döküm Modelhane nedir?
► Modelhane: Dökülecek parçanın modeli üretilir. boşlukların oluşturulması için kalıplama işlemi sırasında kullanılır. Model üretiminde ahşap, metal, plastik gibi malzemelerden yararlanılır. esaslı kalıplara yerleştirilen maçalar da genellikle kum esaslıdır.
Döküm için hangi kum kullanılır?
Döküm kumları 4 çeşittir. Bunlar; silis kumu, zirkon kumu, kromit kumu ve olivin kumudur. Silis (SiO2) kumu piyasada en çok kullanılan kum çeşididir.
Döküm kumlarının ana malzemesi nedir?
Sentetik bağlayıcı kum sisteminde en önemli malzeme tabi ki Bentonit 'tir. Yani kalıp kumu ana ham maddesi Bentonit 'ten meydana gelmektedir. Silis kumudur.
Döküm hatası nedir?
Döküm hatası nedir?
Döküm parçada istemediğimiz ölçü, şekil, doku değişikliği ve diğer bazı olumsuzlukların bulunması halinde bu parça, hatalı döküm olarak kabul edilir.