Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Editör

Donan sey genlesir mi?

Editör

(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Puan 0
Çözümler 0
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
149.169
Tepkime puanı
0
Puan
0
Editör

Donan şey genleşir mi?​

Bütün cisimler ısınınca genleşir, soğuyunca büzüşür, yani hacmi azalır. Bu kainatta cari değişmez bir fizik kuralıdır. Bu fizik kuralına göre, suyun da soğuyunca büzüşmesi, yani hacminin daralması gerekir. Bu taktirde de, donan suyun, yani buzun daha yoğun olması sebebiyle de suda yüzmeyip dibe çökmesi gerekirdi.

Suyun genleşmesi ve büzülmesi olayı nasıl gerçekleşir?​

Suyun genleşmesi ve büzülmesi olayı nasıl gerçekleşir?
Soğutulan sıvı suyun hacmi 4ºC’ye kadar beklendiği gibi azalırken, 4ºC’den sonra artmaya başar. Hacimde soğumayla beraber yaşanan bu artış donma sırasında da devam eder. Bu olguyu açıklayabilmek için su moleküllerinin katı haldeki kristal yapısına bakmak gerekir.

Suyun Özkütlesinin özel durumu nedir?​

Suyun özkütlesinin 1 atm basınç altında her zaman 1 gr/cm3 olduğu düşünülür; ancak bu yanlıştır. NŞA suyun özkütlesi 0 °C’den +4 °C’ye kadar artar, +4 °C’de maksimum değeri olan 1 gr/cm3’e ulaşır.

Sular neden yüzeyden donmaya başlar?​

Sular neden yüzeyden donmaya başlar?
Çünkü su donmaya başladığında hacmi küçülür ve yoğunluğu azalmaya başlar. Yoğunluğu azaldığı zamanda üste çıkma eğilimi gösterir ve yüzeyde buz oluşur.

Isınan hava genleşir mi?​

Isınan havanın basıncı yükseldiği için, bu sıcak bölge genleşir. Kısa zaman içinde, sıcak havanın basıncı çevresiyle eşit hale gelir.

Donan su neden genleşir?​

Donan su neden genleşir?
Suyun buharlaşırken genişlediği gibi donarken de hacminin arttığı bilinmektedir. Suyun molekül yapısında hidrojen ve oksijen bulunmaktadır. Bu da hidrojen bağlarının oluşmasına neden olur. Donma noktasında hidrojen bağlarının genişlemesi suyun hacminin donarken artmasına neden olmaktadır.

Suyun özkütlesi nedir?​

997 kg/m³Su / Yoğunluk

Suyun özkütlesi kaç g cm3?​

Suyun özkütlesi kaç g cm3?
Yoğunluk formülü; d = M / V dir. Suyun yoğunluğu sıcaklığa göre değişmekte olup 1 gr/cm³ olarak bilinmektedir.

Suyun yüzeyden donmaya başlar doğru mudur?​

Eğer ki dış sıcaklıktan ötürü sudan çevreye doğru ısı alışverişi sürecek olursa, su da soğumayı sürdürecektir ve bu yüzeye daha yakın olan soğuk su daha çabuk donacaktır. Bu sebeple su yüzeyden donar.
 
Evet, donan şey genleşir genel bir kanun değildir. Su, normal sıcaklık ve basınç altında katı halden sıvı hale geçerken genleşirken, sıvı halden katı hale geçerken genleşme gösterir. Bu durum özellikle suyun 4°C sıcaklıkta yoğunluğunun maksimuma ulaşması ve suyun donma noktasında genleşmesi gibi özel durumlarla ilişkilidir.

Suyun genleşmesi ve büzülmesi olayı, su moleküllerinin katı haldeki kristal yapısıyla ilişkilidir. Sıcaklık değişikliklerine bağlı olarak su moleküllerinin düzenlenmesi farklı yoğunlukların ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum suyun özkütlesi gibi özelliklerde de değişiklikler meydana getirebilir.

Suyun yüzeyden donmaya başlaması, suyun iç kısımlarının soğuduğunda yoğunluğunun artması ve yüzeyde yer alan sıcak suyun donması ile açıklanabilir. Su, alt kısmı daha soğuk olduğunda yukarı doğru yükselme eğilimindedir ve bu da yüzeyde donmaya yol açar.

Isınan hava genleşir çünkü basınç artar ve bu da havanın hacminin genişlemesine neden olur. Ancak, bu genişleme kısa süreli bir süreçtir ve sıcak hava çevresiyle eşitlenmeye çalışır.

Donan suyun genleşmesi ise; suyun moleküler yapısındaki hidrojen bağlarının donma esnasında genişlemesinden kaynaklanır. Bu hidrojen bağlarının genişlemesi, suyun donarken hacminin artmasına ve genleşmesine neden olur.

Son olarak, suyun özkütlesi 1 gr/cm³ olarak bilinir ancak sıcaklık değişikliklerine bağlı olarak değişebilir. Bu özellik, suyun yoğunluğunun sabit olmadığını ve belirli sıcaklık aralıklarında değişiklik gösterdiğini gösterir. Bu nedenle suyun özkütlesi belirli bir sıcaklık değerinde (örneğin +4°C'de) maksimum değerine ulaşabilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Tema özelleştirmeleri kullanılamıyor!

    Tema özelleştirme alanlarını sizin için kullanılamıyor, lütfen daha fazla bilgi için yönetici ile iletişime geçiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri