haberci
Efsanevi Üye

[Dünya Sağlık Örgütü] (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Sudan'daki çatışmaların tehlikeli boyutlara ulaştığını ve diğer küresel krizlerden daha fazla insanı etkilediğini açıkladı. Ghebreyesus, Sudan halkının acil bir şekilde barışa ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
DSÖ'nün haftalık basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, Sudan'daki ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmaların kaçınılmaz sonuçlarına dikkat çekerek durumu "unutulmuş bir kriz" olarak tanımladı. Ghebreyesus, "Süregelen iç savaş, insanların sağlık hizmetlerine ve ilaçlara erişiminde ciddi sorunlara yol açıyor. Sudan'daki çatışmalar, diğer dünya krizlerinden daha fazla insanı yerinden etti. Sağlık tesisleri ya kapalı ya da sınırlı hizmet veriyor, hastalıklar ise yayılıyor" dedi.
Koleranın Sudan genelinde yayılmasına da değinen Ghebreyesus, DSÖ'nün desteklediği bir aşılama kampanyasının olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. Hartum eyaletinde 2 milyonu aşkın kişiye ulaşan kampanyanın başarılı olduğunu aktaran Ghebreyesus, Sudan halkına yardım eli uzatılması gerektiğini söyledi.
Sudan'daki krize dikkat çeken Ghebreyesus, "İnsani yardım görevlileri ve sivillerin korunması hayati önem taşıyor. Acil yardıma ve sağlık hizmetlerine erişime ihtiyaç var. En önemlisi, Sudan halkının barışa ve güvenliğe ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
Ülkede 15 Nisan 2023'ten bu yana devam eden çatışmaların üçüncü yılına girdiğini hatırlatan Ghebreyesus, Birleşmiş Milletler verilerine göre Sudan'daki çatışmaların ülke genelinde ciddi yıkıma sebep olduğunu belirtti. 11 milyon insanın ülke içinde yerinden edildiğini ve 4 milyon kişinin de komşu ülkelere sığındığını aktardı.
Sudan ordusunun başkent Hartum'un kontrolünü ele geçirirken HDK'nın batıya doğru ilerlediğini dile getiren Ghebreyesus, Kuzey Darfur'un merkezi Faşir'in uzun süredir kuşatma altında olduğunu ve çatışmaların devam ettiğini kaydetti.