haberci
Efsanevi Üye

[Dünya Sağlık Örgütü](url) (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de son aylarda artan çocuk yetersiz beslenme vakalarına dikkat çekti. Ghebreyesus, Gazze'deki hastanelere her gün ortalama 112 çocuğun yetersiz beslenme tedavisi için getirildiğini belirtti.
Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ve uyguladığı ablukanın Gazze'deki sağlık sistemi üzerinde yıkıcı etkilere neden olduğunu ifade etti. Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin sadece yarısının kısmi kapasiteyle hizmet verebildiğini ve kuzeyde hiçbir hastanenin faal olmadığını belirtti.
İsrail ve ABD destekli "Gazze İnsani Yardım Vakfı"nın Gazze'de kurduğu insani yardım dağıtım noktalarına yapılan saldırılar sonucunda yüzlerce insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ghebreyesus, bölgedeki gıda ve tıbbi malzeme eksikliğinin hastaneleri daha da zor durumda bıraktığını söyledi.
Ghebreyesus, "Gazze'deki açlık sorunu her geçen gün artıyor ve insanları savunmasız hale getiriyor. Bu yılın başından bu yana her gün ortalama 112 çocuğun yetersiz beslenme sebebiyle hastaneye kaldırıldığını gözlemliyoruz." şeklinde konuştu.
DSÖ'nün Gazze'ye yönelik yardımlarının sınırlı olduğunu belirten Ghebreyesus, ancak Mart ayından itibaren daha fazla yardım ulaştırmak için çaba sarf ettiklerini ifade etti. DSÖ'nün Gazze'deki tıbbi tahliyelerde önemli bir rol üstlendiğini ve İsrail ablukası altındaki 7,300'den fazla hastanın tahliyesine yardımcı olduklarını da ekledi.
Ghebreyesus, İran ile İsrail arasındaki ateşkesi olumlu karşıladıklarını ve bu ateşkesin kalıcı hale gelmesini umduklarını belirtti. İki ülke arasındaki çatışmalarda yüzlerce insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Ghebreyesus, DSÖ'nün sağlık hizmetlerine yapılan saldırıları belgelediğini ve radyolojik ve nükleer riskleri izlemek için ülkelerle iş birliğine devam edeceklerini sözlerine ekledi.