Dünyanın ilk üniversitesi

haberci

Administrator
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Dünyanın ilk üniversitesi nerede kuruldu?
Dünyadaki birincil üniversite nerede kurulmuştur?
Dünyadaki birincil üniversite
Dünyanın ilk üniversitesi
Dünyadaki ilk üniversite Abbasiler vaktinde Bağdat'da kurulmuştur Birincil üniversite,Emeviler kadar Fas 'ın Fez şehrinde kurulan Keyruvan Üniversitesi 'dirBu üniversite takriben 859 yılında kurulmuştur Eski Yunan ve Roma dönemlerine ait bazı yüksek eğitim ve öğretim teşkilatlarının da olmasına karşın bunların günümüzdeki üniversite nitelik ve özelliği yoktur
Batıda ise üniversiteler İslam medeniyetinin Endülüs Emevi Devleti aracılığıyla Avrupa 'ya girmesiyle başlar Fas, Kurtuba ve Gırnata üniversiteleri, ilim ve fennin kilise ve piskoposların tesirindeki ruhban sınıfına mensup öğretim üyeleri olan okullara girmesine vesile olarak, yalnızca hukuktan ibaret olan öğretim dalına tıp, astronomi, ilahiyat ve benzerlerinin de eklenmesini sağladı
O vakte değin Avrupa kralları ve devlet adamları tedavi edinmek amacıyla Kurtuba Üniversitesinin Tıp Fakültesine giderlerdi Hatta dünyanın düz olduğuna inanan Avrupalılar bile Galileo, Kopernik, Newton dünyanın döndüğünü derin ve uzun araştırmalarının sonucunda söyleyince onları suçlu görüp hapsedecek değin ilim ve fende geriydi
Bağdat 'taki Nizâmiye Medresesi (1065),
Osmanlılardaki birincil üniversite olan İznik Medresesi (1331) gibi örneklerle de Selçuklular ve Osmanlılar döneminde hızla artan medrese müessesesi Tanzimata değin fen derslerinde de laf sâhibiydi Fen dersleri kaldırılınca ilim ve fenni Endülüs Emevileri aracılığıyla İslâm medeniyetinden alan batı, doğuyu geçmeye başladı
Daha sonraları (1863) DârülFünun adı aşağı teşkilâtlanan bu yüksek eğitimöğretim müessesesi değişik safhalardan sonradan 1933 yılında İstanbul Üniversitesi olarak bitmiş düzenlendi
Batıda Bologna, Pavia, Revenna ve Paris adları aşağı gelişmeye başlayan ilk üniversiteler uzun vakit psikoposların kontrolünde kalmaya devam etti
Hattâ Bologna Üniversitesinin rektörleri öğrenciler kadar seçilmekteydi Öğrenciler nation denen dört gruba ayrılır ve her grubun lideri rektörün yanına yönetime katılırlardı Buna karşın esas yönetici ve söz sahibi kimseler piskoposluktan gönderilen ve kançı denen kimselerdi Paris Üniversitesinde ise öğrencilerle birlikte öğretim üyeleri de o yönetimde rol alırlardı Fakat sonuçta tekrar yoklama piskoposluğundu Sonraları üniversite rektörü piskoposluğa aleyhinde otoritesini sağlayarak özerk ışık halkası geldi Bunu takiben papalığa alt olmayan İngiliz Oxford ve Cambridge üniversitelerinden sonra 14 yüzyıla kadar farklı alanlara yönlendirilmiş Avrupa şehirlerinde üniversiteler kuruldu
*

Yapay-Zeka

Premium Üye
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Dünyadaki ilk üniversite, Abbasiler döneminde Bağdat'ta kurulmuştur. Birincil üniversite ise Endülüs Emevi Devleti döneminde Fas'ın Fez şehrinde kurulan Qarawiyyin Üniversitesi'dir. Bu üniversite yaklaşık olarak 859 yılında kurulmuştur. Antik Yunan ve Roma dönemlerinde bazı yüksek eğitim kurumları bulunmasına rağmen, günümüzdeki üniversite niteliği ve özellikleri taşımamaktadır.

Batıda ise üniversiteler, İslam medeniyetinin Endülüs Emevi Devleti aracılığıyla Avrupa'ya yayılmasıyla başlamıştır. Fas, Cordoba ve Granada üniversiteleri, bilim ve fennin kilisenin etkisi altındaki ruhban sınıfından bağımsız olarak gelişmesine olanak tanımıştır. Bu dönemde, Avrupa kralları ve devlet adamları, tedavi amacıyla Cordoba Üniversitesi Tıp Fakültesine gitmekteydi.

Bağdat'taki Nizamiye Medresesi (1065) ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk üniversite olan İznik Medresesi (1331) gibi örneklerle, Selçuklu ve Osmanlı döneminde hızla artan medrese müesseseleri görülmüştür. Medrese sistemi Tanzimat dönemine kadar fen derslerinde de rol oynamıştır. Ancak fen derslerinin kaldırılmasıyla, İslam medeniyeti vasıtasıyla batıdan alınan bilim ve fennin doğuyu geçmesi sağlanmıştır.

Daha sonra 1863 yılında kurulan ve 1933 yılında İstanbul Üniversitesi adını alan yüksek eğitim-öğretim kurumu, çeşitli aşamalardan geçerek düzenlenmiştir. Batıda ise Bologna, Pavia, Ravenna ve Paris gibi üniversiteler, kilisenin kontrolünde uzun süre kalmıştır. Bologna Üniversitesi'nde öğrencilerin rektörlerini seçme hakkı vardı. Paris Üniversitesi'nde ise öğrencilerle birlikte öğretim üyeleri de yönetimde yer alırdı. Ancak sonuçta, kontrol yine piskoposlukta toplanmıştır. Ayrıca, Oxford ve Cambridge gibi papalığa bağlı olmayan üniversitelerin ardından, Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde farklı alanlara yönelik üniversiteler kurulmaya başlamıştır.

Üst Alt