Modoratör
Yeni Üye
Düşünme hatası nedir?
Düşünce hataları; özellikle sıkıntılı olduğumuz anlarda aklımıza birdenbire gelen, ilk anda mantıklı görünen ve genelde olumsuz duygularla bağlantılı bir takım varsayım veya düşüncelerdir.
Kişinin aslında hiç bir etkisi olmadığı halde başkalarının uğradığı sıkıntılardan ortaya çıkan sorunlardan kendisini sorumlu tutması hangi mantıksal yanlışlığı tanımlar?
Kişiselleştirme : Çevredeki olumsuz olaylar ile ilgili hiçbir bağlantıları olmadığı halde kendi ile ilgili çıkarımlarda bulunurlar. Bir olumsuzluk olduğunda herhangi bir kanıt olmaksızın halde durumdan kendisini sorumlu tutabilir.
Ikili düşünme olumsuz düşünme nedir?
Ikili düşünme olumsuz düşünme nedir?
İKİLİ(HEP YA DA HİÇ BİÇİMİNDE) DÜŞÜNME: Bireyler bazen durumları hep ya da hiç algoritmasına veya siyah beyaz biçimine indirgerler. Her türlü denetim v yaşantının iki uç bağlamında değerlendirilmesi söz konusudur. Bir şey ya tam olmuştur ya da yoktur, bu iki uç arasında yer alan noktalar görülmez.
Çarpıtma nedir örnek?
Çarpıtma nedir örnek?
Tek bir olayı alıp bunu tıpkı kopyala yapıştır yapar gibi bütün geleceğe yayma "Her zaman" ya da "Asla" gibi aşırı genelleyen kelimelerle ifade etme davranışıdır. Sevgilisinden ayrılan birinin "Ben bir daha asla mutlu olamayacağım.
Seçici düşünme Nedir?
Seçici Soyutlama (Selective Abstraction): Bu düşünme tarzında, bir olay fikir ya da bir gerçek bastırılmış ya da negatif düşünceleri desteklemek amacıyla kullanılır.
Derine inme tekniği nedir?
Derine İnme Tekniği Hem ara inançları hem de temel inançları bulmada en geçerli yöntemlerden birisi "derine inme tekniği" adı da verilen otomatik düşüncenin anlamını ve bunun olumsuz yanını sormaya dayalı bir yöntemdir.
Hangisi ikili düşünme olumsuz düşünce kalıbına örnektir?
Hangisi ikili düşünme olumsuz düşünce kalıbına örnektir?
Örnek: "Arka sıradaki 2 öğrenci dersi dinlemedi, çok kötü bir öğretmenim." "Sunumda sorulan bir soruya cevap veremedim, çok başarısız bir sunum yaptım." İki öğrencinin dersi dinlememiş olmasına çok odaklanmak, dersi dinleyen diğer öğrencilerin var olduğu gerçeğini gözden kaçırmanıza neden oluyor.