- Katılım
- 27 Ara 2022
- Mesajlar
- 341,790
- Tepkime puanı
- 45
Eanna kimdir?
İnanna (Sümerce: 𒀭𒈹inanna, ayrıca 𒀭𒊩𒌆𒀭𒈾nin-an-na); aşk, güzellik, seks, savaş, adalet ve siyasi güçle ilişkilendirilen antik Mezopotamya tanrıçasıdır. Sümerlerde kendisine “İnanna” adıyla ibadet edilirken daha sonraki dönemlerde Akad, Babil ve Asurlular tarafından İştar (ištar) olarak tanımlanmıştır.İştar kim?
İştar, Mezopotamya’daki mitolojilerde en gözde tanrıçlardan birisi olup Asurların aşk ve cinsellik tanrıçasıdır. Sümer tanrıçası İnanna’dan geldiği düşünülmektedir. İştar, Venüs gezegenini temsil etmektedir. Kırmızı gül ise başlıca simgesidir.An Anu kimdir?
Sümer mitolojisinde ve daha sonra Asur ve Babil mitolojilerinde, Anu (aynı zamanda An) gökyüzü tanrısı, cennetin tanrısı, takımyıldızların efendisi, tanrıların kralı olarak adlandırılır ve göksel katmanların en üstünde oturur.
Marduk kim?
Eski Mezopotamya inançlarında o, özdeğe biçim veren ve detayı yaratan tanrı sayılmaktadır. Balçıktan insanı yaratan odur. Tarım tanrısı olduğundan ötürü de marru (bel küreği)’yla simgelenmiştir. Sümerler Amoritlere yenilince Marduk tanrı Enlil’in de yerini almış ve bütün tanrıların en büyüğü sayılmıştır.Baal nerenin tanrısı?
Eski Orta Doğu bölgesinin ve Kartacalıların baş tanrısıdır. Antik İsrail’de Molek adını alır ve uğruna insan (özellikle küçük çocuklar) kurban edilir. Fırtına ve yağmur tanrısı olan Baal verimlilik tanrısı olarak da görülür ve yaygın bir biçimde tapınılan bir tanrıdır.Ereşkigal kimdir?
Sümer mitlerinde Ereşkigal, krallığında hüküm verebilen ve kanun koyabilen tek kişidir. Ona adanmış ana tapınak Kutha’da bulunmuştur. Antik Sümer şiiri olan İnanna’nın Ölüler Diyarı’na İnişi’nde İnanna’nın ablası olarak tasvir edilir.
İştar, Ishtar, Yakındoğu Mitolojisinde Akad aşk ve bereket tanrıçasının adı olup, hava tanrıçası Anu’nun kızı, Ereşkigal’in kardeşidir. Sümer panteonunda İnanna veya İnnina, Babil’de Annimutu, Fenike’de ise Aştar olarak adlandırılmış, Yunan kültürüne ise Astarte olarak kabul edilmiştir.
Enki, Sümer panteonunun tepesindeki 4 yaratıcı tanrıdan biridir. (Diğerleri Enki’nin babası olan Anu, Enlil’in annesi olan Ninhursag/Ki ve babası olan An’dır.) Panteonda yeri An ve Enlil’den sonra gelmesine karşın zamanla An’ın önemini kaybetmesi ile 2. sıraya yükselmiştir.
Sin tanrısı nedir?
Babil ve Asur’da Ay tanrısı olarak tapılan Sin, Sümer mitolojisindeki Nannanın karşılığıdır. Kaderin tanrısı olarak da anılan Nanna, Enlil ve Ninlil’in oğludur. Nanna Sümerce “ışık” veya “aydınlatıcı” mânâsına gelir.
Iştar kapısı şu an nerede?
İştar Kapısı Mezopotamya’da Yeni Babil İmparatorluğu kralı Nebukadnezar tarafından savaş ve aşk tanrısı İştar (İnanna) adına yaptırılmış kent giriş kapısı. Günümüzde Irak toprakları içinde bulunan Babil şehrinin surları üzerinde ve Tören Yolu denen merkezi caddeye çıkan bölgede yapıldı.Enki kimdir?
Enki, Sümer mitolojisinde su, zeka ve yaratmanın tanrısıdır. Daha sonraları Babil mitolojisinde Ea olarak anılmıştır. Enki’nin baş tapınağı Eridu’daki é-engur-ra yani “(su) derinliğin evi”dir. Enki, Me olarak anılan kutsal güçlerin koruyucusuydu.Iştar kapısı hangi müzede sergileniyor?
Fakat İştar Kapısı’nın en büyük kısmı Berlin’deki Pergamon Müzesi’nde sergilenmeye devam ediyor.
Iştar kapısını kim icat etmiştir?
İştar Kapısı, Babil Kralı Nebukadnezar tarafından M.Ö. 575’li yıllarda inşa edildi. Mezopotamya’daki görkemli Babil kentinin giriş kapılarından biri olan İştar Kapısı, aşk tanrıçası İştar (İnanna) adına yaptırıldı.Sümerler gerçek mi?
Sümerler, yaklaşık olarak MÖ 4000-2000 yılları arasında Irak’ın güneyinde (Güney Mezopotamya) yerleşik olan, medeniyetin beşiği olarak bilinen coğrafi bölgede yaşamış bir uygarlıktır. Dünyanın bilinen en eski uygarlıklarından birisi olarak kabul edilir.İnanna nereli?
Inanna sümer halkının en kutsal tanrıçalarından bir tanesidir. ay tanrısı Nanna (veya gök tanrı An) ile sazlıkların tanrıçası Ningal’in kızı , güneş tanrısı Utu ile yer altı tanrısı Ereşkigal kız kardeşidir.
Arkeologlar tarafından Enki ‘nin yaşadığının düşünüldüğü bir Ziggurat bulunmuştur.