Ebeveynler genclerin kendi kararlarini vermelerine izin vermeli mi?

Zeberus

Administrator
Yönetici

Ebeveynler gençlerin kendi kararlarını vermelerine izin vermeli mi?​

– Anne-baba, çocuğunun yaşına ve içinde bulunduğu duruma uygun konularda kendi kararlarını vermesine imkan sağlamalıdır. Çoğu zaman neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilseler de, bu doğru ve yanlışı bir an önce söyleyip çocuğu zahmetten kurtarmamalı, çocuğun bu tecrübeyi kazanmasına izin vermelidirler.

Yetişkinler çocukları adına karar vermeli midir?​

Karar verme durumuna bu açıdan baktığımızda yetişkinler çocukları adına çoğu zaman karar vermelidir, geriye kalan kısımda ise edindikleri tecrübeler ile birlikte çocuklarına özgüven aşılayarak onların mantıklı bir şekilde karar verme özelliğini geliştirmelerinde katkıda bulunmalıdırlar.
Öğrencilere sorumluluk bilinci nasıl kazandırılır?
Çocuklarda Sorumluluk Bilinci Geliştirmek için Yapılması Gerekenler
- Çocuğunuzu Tanıdığınızdan Emin Olun!
- Sorumluluk Duygusunun Gelişmesi için Örnek Olun!
- Yaşına Uygun Görevler Verin!
- Öz Güveninin Gelişmesine Yardım Edin!
- Çocuğunuzun Ödevlerini Siz Yapmayın!
- Sorumlulukları Konusunda Ona Yol Gösterin!

Çocuklarda karar verme becerisi nasıl geliştirilir?​

Çocuğun karar verme becerisini kazandırmak için okul öncesi dönemden başlamak ve çocuğun kendi gerçekliğine uygun konularda karar vermesine izin vermek gerekir. Hangi zamanlarda çocuklara karar vermesine izin verilmeli? Çocukların giyeceği elbiseyi kendisinin seçmesine izin verilmelidir.

Çocuklarda sorumluluk bilinci nasıl geliştirilir?​

Sorumluluk sahibi bir çocuk yetiştirmek için;
- Çocuğunuza örnek, doğru rol model olun.
- Küçük yaşlardan itibaren çocuklarınızı adam yerine koyun ve onlara seçme hakkı tanıyın.
- Çocuklarınız arasında cinsiyet ayırımı yapmayın.
- Yatağını toplama, odasını düzenleme gibi şeylerde her şeyi üstlenip, hazıra konmaya alıştırmayın.
Sorumluluk bilinci ilk olarak nerede başlar?
‘Sorumluluk Bilinci’ nerede başlar? İlk sorumluluk duygularımız bebeklik dönemi ile başlar ve ömrümüzün sonuna kadar devam eder. Seçme şansı verilen bebek özerklik için ilk adımı atmış olur.
Sorumluluk, bireyleri başarıyla götüren, özgüven gelişimini destekleyen, aynı zamanda baş etme mekanizmamızı pekiştiren bir beceridir. Her ebeveyn çocuklarının sorumluluk sahibi olmalarını ister. Sorumluluk duygusunun temelleri çocukluk döneminde atılır.
Sorumluluklarımızı yerine getirmezsek ne olur? Bu sorumluluklarını yerine getiremeyen kişiler toplum nezdinde güvenini yitirir. Bu da onları güvenilmez hale getirir. Sorumsuz insan görevlerini yerine getirmediği için başarılı olamaz.
11 yaşındaki çocukların sorumlulukları nelerdir?
7-12 yaş: Bu yaş döneminde artık okul, çocuğun hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla sorumlulukların çoğu da okul ile ilgilidir. Ödev yapmak, okul eşyalarına sahip olmak, gerekli materyalleri unutmamak, okul ve sınıf kurallarına uymak vb.

Çocukların sorumluluk nedir?​

Çocukta sorumluluk, çocuğun yaşına, cinsiyetine ve gelişim düzeyine uygun olarak görevlerini yerine getirmesi gibi aynı zamanda kendini başkalarıyla paylaşması, kendinden ödün vermesi olarak da tanımlanabilir.
 
Geri
Üst