Son Konular

Edim yukumlulugunden bagimsiz borc iliskisi nedir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Credits
0

Edim yükümlülüğünden bağımsız borç ilişkisi nedir?

Edim yükümünden bağımsız borç ilişkilerini doğrudan dürüstlük kuralına dayandıran bu görüş, birbirlerinin güvenliğini gözetmelerini gerektirecek kadar yakın ilişkiye giren herkesin arasında bu tür bir borç ilişkisinin doğacağını kabul etmektedir.

Sözleşmesel ilişki nedir?

Özet: Sözleşme ilişkileri tarafları birbirine bağlarken, sınırsız tür- deki sözleşme örneği içinde, sosyal veya ekonomik ihtiyaçlarla taraf olmayan kişilerin de bu ilişkilere dâhil olması mümkündür.

Üçlü borç ilişkisi nedir?

Üçlü borç ilişkisi nedir?
Havale, havale eden, havale ödeyicisi ve havale alıcısının bulunduğu üç köşeli bir ilişkidir. Bu üç köşeli ilişkinin temelini havale ödeyicisi ile havale alıcısı arasındaki"ödeme" ilişkisi oluşturmaktadır.

Hilenin şartları nelerdir?

Hilenin varlığının kabulü için bazı şartların gerçekleşmesine ihtiyaç vardır:
- Birinci şart "aldatma fiili"dir. Aldatan şahıs diğerini yanıltmış (hataya düşürmüş) olmalıdır.
- İkinci şart; "aldatma kastı"dır.
- Üçüncü şart ise "illiyet bağı"dır.
- İstanbul Avukat Baran Doğan Hukuk Bürosu.

Borç ilişkisi ne demek?

Borç ilişkisi, iki taraf arasındaki bir hukuki bağdır ki, bu bağ gereğince, taraflardan biri (borçlu) bir şeyi verme, yapma veya yapmama yani bir edimi yerine getirme borcu altına girer. Öteki taraf (alacaklı) ise, borçlunun borcunu ifa etmesini istemek hakkına sahip olur.

Sorumsuzluk anlaşması ne demek?

Sorumsuzluk anlaşması ne demek?
Sorumsuzluk anlaşmaları, alacaklının ileride ortaya çıkması muhtemel bir tazminat alacağının, sorumluluğun doğmasından önce yapılan bir anlaşma ile ortadan kaldırılmasını ifade etmektedir. Sözleşme hukuku alanında var olan "sözleşme serbestîsi" ilkesi, böyle bir anlaşmanın yapılmasına cevaz vermektedir.

Kefilin alacaklıya karşı sahip olduğu savunma imkanları nelerdir?

Kefalet sözleşmesinin özelliği nedeniyle kefil iki tür defi hakkında sahiptir; bunlardan ilki asıl borç ilişkisine ait defiler; diğeri ise kefalet sözleşmesinden doğan defilerdir; ki bunlara kefilin şahsi defileri de denilmektedir.

3 taraflı sözleşme olur mu?

Sözleşmeler kural olarak iki taraflıdır. İstisnai olarak Üçüncü Kişi Yararına Sözleşme yapılması halinde (nitelik itibariyle taraf saymak mümkün değilse de) borç ilişkisinin üç taraflı olarak kurulduğu kabul edilir.

3 kişi yararına sözleşme ne demek?

3 kişi yararına sözleşme ne demek?
Üçüncü kişi yararına sözleşme, alacaklı ve borçlunun borcun üçüncü kişiye ifası konusunda anlaştığı sözleşmedir. Buna göre borçlu ancak üçüncü kişiye ifada bulunarak borcundan kurtulabilir. Alacaklı da ifanın ancak üçüncü kişiye yapılmasını talep edebilir.

Islamda hile yapmak nedir?

Hile, bir fıkıh kavramı olarak, bir kimseyi istenen yönde irade beyanında bulundurmak için yanlış bir kanaat uyandırarak veya mevcut bulunan hatalı fikrin devamını sağlayarak yanıltmaktır.

Esaslı yanılma halleri nelerdir?

"Özellikle aşağıda sayılan yanılma hâlleri esaslıdır:
- Yanılan, kurulmasını istediği sözleşmeden başka bir sözleşme için iradesini açıklamışsa.
- Yanılan, istediğinden başka bir konu için iradesini açıklamışsa.
- Yanılan, sözleşme yapma iradesini, gerçekte sözleşme yapmak istediği kişiden başkasına açıklamışsa.

Sözleşmeden doğan borçlar nelerdir?

Sözleşmeden doğan borçlar nelerdir?
Sözleşmeden doğan sorumluluk, Borçlar Kanunu'na göre tanımlandığında, bu durumun, borçlunun sözleşme koşullarını yerine getirmemesi neticesi ile ortaya çıktığı görülür. Bu durumda, sözleşmenin koşullarının yerine getirilmiyor oluşu, sözleşmeden doğan sorumluluk şeklinde tanımlanır.

Sözleşmeden doğan borçlarda borcun ifa edilmemesi şekilleri nelerdir?

Tüm bu açıklamalara baktığımızda TBK'nın "Borcun İfa Edilmemesi" başlığı altına giren kavramları genel itibariyle borçlu temerrüdü, imkansızlık, kötü ifa, sözleşmenin müspet ihlali, gereği gibi ifa etmeme, culpa in contrahendo sorumluluğu gibi pek çok kavramın girdiği rahatça görülebilmektedir.

Borç ilişkisi nedir örnek?

Bir borç ilişkisindeki çeşitli borçlardan her birini ayrı ayrı belirtir. Örneğin, alım satım sözleşmesinde alıcının borcu semeni (satış bedeli) ödemek, satıcının borcu ise satım konusu eşyanın mülkiyetini devretmektir.

Edim yükümlülüğünden bağımsız borç ilişkisi, doğrudan dürüstlük kuralına dayanan bir ilişki türüdür. Bu ilişki, taraflar arasında bir edim yükümünden bağımsız olarak ortaya çıkar ve birbirlerinin güvenliğini gözetmelerini gerektirecek kadar yakın ilişkiye giren herkes arasında doğabilir. Genellikle bu tür borç ilişkileri, taraflar arasında sosyal veya ekonomik bir ilişkinin varlığına dayanır ve dürüstlük, adalete ve güvene dayalıdır.

Sözleşmesel ilişki ise tarafları birbirine bağlar ve belirli bir sözleşme çerçevesinde hak ve yükümlülükler oluşturur. Sözleşmeler genellikle taraflar arasında belirli hak ve yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlar. Bu ilişkilerde, sosyal veya ekonomik ihtiyaçlarla ilgili olmayan kişiler de dâhil olabilir.

Üçlü borç ilişkisi ise havale işleminde görülen üç köşeli bir ilişkidir. Bu ilişkide havale, havale eden, havale ödeyicisi ve havale alıcısı olmak üzere üç farklı taraf bulunur. Temelde havale ödeyicisi ile havale alıcısı arasındaki "ödeme" ilişkisiyle başlar ve üçüncü bir tarafın da bu ilişkiye dahil olduğu bir yapıyı ifade eder.

Sorumsuzluk anlaşması, alacaklının ileride doğabilecek bir tazminat alacağının, sorumluluğun doğmasından önce taraflar arasında yapılan bir anlaşmayla ortadan kaldırılmasını ifade eder. Sözleşme serbestisi ilkesi çerçevesinde yapılabilen bir anlaşmadır.

Kefilin alacaklıya karşı sahip olduğu savunma imkânları, kefalet sözleşmesinin özelliğinden kaynaklanır. Kefil, asıl borç ilişkisine ait defi haklarına ek olarak kefalet sözleşmesinden kaynaklanan savunmaları da kullanabilir.

Üç taraflı sözleşmeler nadir görülen durumlardır ve genellikle Üçüncü Kişi Yararına Sözleşme olarak adlandırılır. Bu tür sözleşmelerde borç ilişkisi üç taraflı olarak kurulur ve üçüncü bir kişinin çıkarları da gözetilir.

Esaslı yanılma halleri arasında; istenen sözleşme dışında bir sözleşme için irade beyanında bulunulması, istenmeyen bir konu için irade beyanında bulunulması gibi durumlar yer alır.

Sözleşmeden doğan borçlar, taraflar arasındaki sözleşme koşullarının yerine getirilmemesi sonucunda ortaya çıkar. Borçlu, sözleşme koşullarını yerine getirmediği takdirde sözleşmeden doğan sorumluluk doğar.

Borç ilişkisine örnek olarak alım satım sözleşmesi gösterilebilir. Bu tür bir sözleşmede alıcının borcu, satış bedelini ödemek iken satıcının borcu ise satım konusu eşyanın mülkiyetini devretmektir. Bu şekilde belirli bir edimi yerine getirme yükümlülüğü borç ilişkisi doğurur.

Renk korleri yesil rengi nasil gorur?

OC diyen birine ne denir?

1. Konular

1. 1.280.828
  2. Mesajlar

1. 1.677.914
  3. Kullanıcılar

1. 31.722
  4. Son üye

Geri
Üst Alt