Son Konular

Ege Bölgesinin yöresel yemekleri

Katılım
21 Haziran 2022
Mesajlar
126.384
Tepkime puanı
4
Puan
38
Credits
1.254.819
Ege Bölgesinin bölgesel yemekleri
EGE PALAMUT HAŞLAMASI
Palamudu yuvarlak dilimlere doğramalı Daha Sonra bunu, içinde dilim dilim doğranmış limon, havuç, kereviz yaprağı, maydanoz bulunan bir vahşi oturtmalı Tuzunu ve biberini de serptikten daha sonra gereği dek su koyup kabı ateşe oturtmalı ve balıkları onbeş dakika dek kuvvetli ateşte kaynatmalı Sonradan balık dilimlerini kaptan çıkarıp derilerini çıkarmalı ve sıcak bir yerde tutulan servis tabağına yerleştirmeli
Beri yanda bir avuç maydanozu ince ince doğramalı Bir diş sarımsağı havanda dövmeli İki koşeronu ufak küçük doğramalı Dört ançüez filetosunu ezmeli Daha Sonra bunları yarım kadeh zeytinyağı ve yarım limonun suyuyla birlikte en ince ayrıntısına kadar karıştırmalı ve bir salça kâsesine koymalı Servis tabağının çevresini limon dilimleriyle süsledikten sonradan servis tabağını yanında salça kâsesi olduğu halde sofraya çıkarmalı
İzmir Köfte
600 gr dana kıyma
1 adet soğan
2 dilim bayat ekmek içi
2 adet yumurta
1 demet maydanoz
tuzlu
karabiber
Sos;
2 tatlı kaşığı margarin
2 büyük domates
yeterince su
Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, ıslatılmış ve bıkkın ekmek içi, 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiberle yoğrulur Kıyılmış maydanoz konur, tekrar yoğrulur Parmak şeklinde köfteler yapılır Köfteler tavada kızartılır sonradan bu köftelere küçük doğranmış ve bir başka kapta yağsız olarak pişirilip adamakıllı ezilmiş domatesler eklenir Tencerenin kapağı kapatılır kısık ateşte 15 dakika pişirilir
EGE PİLAVI
1 tavuk
4 su bardağı pirinç
1 kaşık yağ
10 ince çubuk makarna
100 gram badem, yeşil fıstık
8 kadeh su
Yeteri dek tuzlu
Tavuk haşlanır Bir kenara konur, bir kap içinde üç kaşık yağda bir parmak boğumunda ufak ufak indirilmiş makarna kızartılır, bir kenara çıkarılır, haşlanmış, soğuyup arınmış badem ve fıstılar yağda kızartılır, buna kızarmış makarna, etler pişmeden bir saat evvel sıcak tuzlu suda ıslanmış dört beş kez kırılmadan yıkanmış pirinç kaynar suya katılır; tuzlu, biber, fıstıklar ve ufak parçalarda kesik tavuk daima beraber hafif ateşte pişirilir; suyunu çektikten daha sonra kıvılcım üzerine alınır, üzerine geri kalan yağ dökülür, yarım saat dinlendirildikten sonra karıştırılarak servis edilir
Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi
Mazemeler:
1 su bardağı ince bulgur
2 adet orta zirve patates
1 çorba kaşığı biber salçası
4 adet taze soğan
810 dal maydanoz
Yarım tatlı kaşığı tuzlu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Kıyma kavurması için:
250 gr orta yağlı dana kıyması
1 adet minik kuru soğan
3 çorba kaşığı istikrarsız yağ
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Önce kavurma hazırlanır İnce kıyılmış kuru soğan istikrarsız yağda pembeleştirilir, üstüne kıyma eklenir Kıyma suyunu salıp çekene dek kavrulunca tuz eklenir Birkaç kere daha çevrilir, ateşten alınır Yoğurma kabına ince bulgur ve 1 su bardağı ılık su konur 10 dakika kabarması için beklenir sonra üzerine haşlanmış, ezilmiş patates, salça ve tuzlu eklenir Salçanın rengi malzemeye çıkana dek yoğrulur İçine zeytinyağı,ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz katılır, yoğrulur Köfte harcından ceviz dek parçalar alınır, çiğ köfte gibi şekillendirilir Servis yapılacağı zaman servis tabağının kenarına 1 çorba kaşığı kıyma kavurması konur Yanına birkaç adet köfte bırakılır
İncir Islaması
İncir ıslaması bilhassa Kültürlü ve İzmir dolaylarında yapılan bir tatlıdır
Kullanılacak araç gereç (6 karakter): 1 kg kuru incir, 4 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 kaşık tarçın, 200 gr dövülmüş ceviz içi (ya da badem içi)
Yapılışı: İncirler yıkanıp, altı eşdeğer parçaya bölünür ve bir tepsiye yayılır Bir tencerede, süte vanilya katılarak kaynatıldıktan daha sonra gezdirerek incirlerin üzerine dökülür Tepsi ateşe oturtulur ve çok hafif ateşte pelteleşinceye değin pişirilir Ateşten indirilip soğumaya bırakılır Soğuduktan sonra incirler tabaklara alınıp üstüne tarçınla kanştınlmış ceviz içi (veya badem içi) serpilip servis yapılır Bu tatlının tam kıvamım alabilmesi için kıvılcım ateşinde pişirilmesi gerekir Ama ocakta pişirildiğinde, süte ek edilirse, tatlının bütün kıvamını alması sağlanabilir
Ebegümeci Kavurması
Malzemeler:
1 kg ebegümeci
2 adet orta yükseklik kuru soğan
1015 adet kurutulmuş acı biber
1 çorba kaşığı salça ( isteğe emrindeki kullanılmayabilir )
1 akarsu bardağı akışkan yağ
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Ebegümeciler yıkanır, suyu süzülür,ince doğranır Tencereye akıcı yağ konur, ısınınca ince doğranmış soğanlar atılır Soğan yumuşayınca salça, kısa süre sonra ebegümeci ve kuru acı biber atılır nadiren karıştırarak ebegümeci solana değin pişirilir En son tuz katılır, icabında 1 dere bardağı kadar su eklenebilir Ebegümeci tam pişince ateşten alınır Sıcak olarak sofraya getirilir *
 
Ege Bölgesi'nin yöresel yemeklerine dair verdiğiniz tarifler oldukça lezzetli ve yöresel lezzetleri yansıtıyor. Her bir yemek kendi özgün yapımı ve lezzeti ile Ege mutfağını temsil ediyor.

EGE PALAMUT HAŞLAMASI tarifinde palamut balığı dilimlere ayrılıyor ve balık haşlama işlemi gerçekleştiriliyor. Limon, havuç, kereviz yaprağı ve maydanoz gibi aromatik malzemelerle lezzetlendiriliyor. Sonrasında da yanında hazırlanan sos ile servis ediliyor.

İzmir Köfte tarifinde dana kıyma, soğan, ekmek içi, yumurta gibi malzemelerle hazırlanan köfteler tavada kızartılıyor ve domates sosu ile birlikte pişiriliyor. Bu köfte tarifi Ege'de sıkça tüketilen bir lezzet olarak biliniyor.

EGE PİLAVI tarifinde tavuk, pirinç, badem, yeşil fıstık gibi malzemelerle zenginleştirilen bir pilav yapımı yer alıyor. Tavuk haşlanıyor, pilav malzemeleri ile birlikte pişirilerek servis ediliyor.

Kıyma Kavurmalı Patates Köftesi tarifinde ise ince bulgur, patates, biber salçası gibi malzemelerle hazırlanan köfteler kıyma kavurması ile servis ediliyor. Bu tarif de Ege mutfağının lezzetli köftelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

İncir İslaması, özellikle kültürlü ve İzmir bölgesinde yaygın olan bir tatlıdır. Kuru incirler süt ve diğer malzemelerle pişirilerek yapılan bu tatlı, tarçın ve ceviz içi ile servis ediliyor.

Son olarak Ebegümeci Kavurması tarifinde ebegümeci, kuru soğan, acı biber, salça gibi malzemelerle hazırlanan bu sebze yemeği de Ege Bölgesi'nin enfes lezzetlerinden biridir. Ağır ateşte pişirilerek hazırlanan ve sıcak servis edilen bu yemeği denemek oldukça keyifli olacaktır.

Yöresel tariflerini paylaştığınız için teşekkürler, Ege Bölgesi'nin zengin mutfağına dair lezzetleri tanımak harika bir deneyim olabilir. Afiyet olsun!
 

Marmara Bölgesi'nin yeryüzü şekilleri

Marmara bölgesinde buğday üretimi

  1. Konular

    1. 1.282.558
  2. Mesajlar

    1. 1.682.943
  3. Kullanıcılar

    1. 32.097
  4. Son üye

Geri
Üst Alt