☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Ege Bölgesi'nin Yöresel Yemekleri

S

SoruCevap

Guest
Ege Bölgesi’nin Yöresel Yemekleri Nelerdir?
Ege Bölgesi’nin Yöresel Yemekleri


her bir bölgenin kendine özgü zengin yemek kültürüyle Türk mutfağı, dünyanın sayılı mutfakları arasında yer alıyor. işte Ege Bölgesi illerine özgü yemekler;

AFYON:

zürbiye, pideli kebap, duvaklı hindi Afyon yöresinin leziz et yemeklerindendir. ayrıca patlıcanla yapılan yemekler Afyon yöresinin vazgeçilmezleri arasındadır. örneğin musakka pırasa, musakka patlıcan böreği gibi. mercimekli bükme, ağzı açık bohça böreği, haşhaşlı pideşepit, cızdırma, cimcik yörenin diğer yemeklerindendir.

çorba: miyane çorbası, sakala, çarpan ve pirinç çorbası Afyon yöresine özgü çorbalardan bazılarıdır.

tatlı: erişte baklavası, hurma baklavası, palize, su muhallebisi, cücü kadayıf
AYDIN:

Aydın yöresi mutfağına özgü en önemli yemekler; zeytinyağlı kırlı kızartma, zeytinyağlı börülce, sarmaşık ve kedirgen kavurma, etli nohut yahnisi, arap saçı, keşkek, tandır kebap, yuvarlama, paşa böreği, cilav (ayran böreği)

çorba: kulak çorbası, tarhana çorbası

salata: börülce teretoru (turşu), turp otu salatası, çingene pilavı

tatlı: zerde, pelvize

DENİZLİ:

Denizli’de diğer Ege illeri gibi sebze yemeği kültürü ağırlıktadır. kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi yöreye özgü patlıcan yemeklerindendir. yatmadan önce yenilen yat geber ekmeği de Denizli’nin ilginç yemeklerindendir. tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, tandırkol dolması, ciğer sarma Denizli’nin etli yemekleri arasındadır.

çorba: kedi börülcesi çorbası, kuru börülce çorbası, ovmaç çorbası

salata: taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası

tatlı: bazdırma, şipit

İZMİR:

Diğer Ege illerinde olduğu gibi zeytinyağının baş tacı olduğu İzmir mutfağına özgü yemekler arasında fava, izmir köftesi, kabak sinkonta, izmir pilavı, nohutlu mantı, arapsaçı, patates böreği, akıtma, dalgan döndermesi, fırında kabak, gerdan kebabı, ıspanak kıtır, izmir böreği, koruklu dana yahni, sardalya sarma, elbasan tava, arnavut ciğeri, kirde kebabı, boyoz, kumru, sura, zerde, papaz yahnisi, mücmeri, kirde sayılabilir.

salata: patlıcan salatası, radika salatası

tatlı: cevizli incir tatlısı, gerdan tatlısı, şambali, sakızlı muhallebi, lokma, revani

çorba: bulamaç çorbası

KÜTAHYA:
kabak dolması, ovma şehriye, dövmeç, mercimekli pilav, göveçli pilav, peluze, şibitli tavuk tiridi, tosunum, sini mantı, pazı sarması, erişte, gökçümen hamursuzu, dolamber böreği, cum cum, şık şık, bükme

tatlı: Doldurma kabak tatlısı, kaymaklı hamur tatlısı, yufka tatlısı, sütlü incir tatlısı, irmikli gül tatlısı, namaz lokması, kötdür tatlısı, çekme helva

çorba: sıkıcık çorba, yoğurtlu çevirme çorbası, tekke çorbası, Miyane çorbası, Oğma aşı çorbası, Bulgur çorbası, Yoğurtlu bulgur çorbası, Tavuk çorbası, Çene çarpan çorbası, Sütlü çorba
MANİSA:

Manisa Kebabı, Odun Köftesi, Simit Ekmeği, Ekmek Dolması, Börülce Tarator, Alaşehir Kapaması, Şevket-i Bostan, Mantar Tatlısı, Kula Güveci, Kabaklı Pide, Kula Şekerli Pidesi Manisa yöresine özgü yemekler arasında sayılabilir.
MUĞLA:

zeytinyağlı kabakçiçeği dolması, tavuklu çökerme, mantar dolması, cevizli biber dolması, yari yardan ayırmayan, lokumlu pilav, çopur, et terbiyelisi, döş dolması, balıklen, karın kumbar dolması, çökertme, çıntar kavurması, ot ekşilemesi, galli patlıcan, ebegümeci kavurması, börülce kavurması, hardal haşlaması, sirken otlaşı, ekşili biber

çorba: ara ve dutmeş

UŞAK:

Tarhana çorbası, çömlek eti, tahin helva, katmer, gediz güveci, erkeç, çepleme, çömlek etialacatane ve döndürme uşak yemekleri arasında sayılabilir.
 

Benzer konular

  • Öneri
İllerin meşhur yemekleri Hangi İlin Hangi Yemeği Ünlü? Altında alfabetik listeye göre iller ve meşhur olan yöresel yemeklerini lezetlerini öğrenebilrisiniz; Adana: Adana kebabı, şalgam suyu, yüzük çorbası, süllüm ve karakuş tatlısı Adıyaman: Basalla, yapıştırma, hıtap Afyonkarahisar: Sakala...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
  • Öneri
Ege Bölgesinin Ünlü Yemekleri Ege Bölgesinin En Çok Neyi Meşhurdur Ege Bölgesinin Nesi Meşhurdur Aydınlatılmış: Kulak çorbası, pelvize tatlısı, paşa böreği, yuvarlama, ısırganotu böreği, ebegümeci kavurması, arapsaçı Denizli: Mendil aşı, alaçora, sıyırma, yoğurtlu patlıcan gömmesi, sura...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
  • Öneri
denizli yemekleri,denizli yöresi yemekler,denizli'nin bölgesel yemekleri,denizli'nin meşhur yemekleri,denizli ünlü yemekleri DENİZLİ YÖRESEL YEMEKLER Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce...
Cevaplar
1
Görüntüleme
4
  • Öneri
Karamanın Bölgesel Yemekleri, ÇORBALAR: Arabaşı Çorbası, İşkembe Çorbası, Domates Çorbası, Yayla Çorbası, Mantar Çorbası, şehriye Çorbası, Tarhana Çorbası, Ezogelin Çorbası, Toyga Çorbası, Sulu Pilav, Sakala Sünen (MercimekliErişte Çorbası), Mercimek Çorbası, Pirinç Çorbası, Tavuk Çorbası...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
  • Öneri
karamanın yemek kültürü,karamanın bölgesel yemekleri,karamanın meşhur yemekleri Karaman yemekleri, tarımla uğraşan toplumların yemeklerinin özelliklerini yansıtır Karaman'da yiyeceğin bol olduğuna dair şu tekerlemeler söylenir 1 Karaman okkası, Çelebi lokması 2 Karnım aç,Karaman'a kaç ÇORBALAR...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips