Modoratör
Yeni Üye
Ekmeklerde küflerin gelişmesine neden olan faktörler?
İç faktörler • Su aktivitesi, • Besin içeriği, • pH, • Oksido/redüksiyon potansiyeli, • Antimikrobiyal bileşikler, • Koruyucu biyolojik yapılar. Dış faktörler • Sıcaklık, • Nem (bağıl), • Gazlar ve konsantrasyonları. Su aktivitesi → Besin maddelerinin çözünebilmesi için suya ihtiyaç vardır.
Bakterilerin gelişimine etki eden faktörler nelerdir?
Bakterilerin Çoğalmalarını Etkileyen Faktörler Bakterilerin gelişimine; sıcaklık, oksijen (O2), ortamın asitliği (pH) ve su aktivitesi (aw) etki eder.
Bakteriler büyüyüp gelişir mi?
Bakteriler büyüyüp gelişir mi?
Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir.
Ekmekte sünme hastalığı hangi mikroorganizma?
Ekmekte sünme hastalığı hangi mikroorganizma?
Ekmekte meydana gelen özellikle yaz aylarında ortaya çıkan rope (sünme) hastalığı insan sağlığını tehdit ediyor. Rope hastalığına Bacillus, mesentericus adı verilen bakteri grubu neden oluyor. Hastalığa yol açan Bacillus mesentericus vulgatus, toprak kökenli bir organizma olup buğday tanesinin dış kısmında bulunmakta.
Ekmekteki küf gelişimini engellemek için neler yapılabilir?
Ekmekte küflenmenin engellenmesi için alınabilecek önlemler şunlardır; Küf sporlarının ekmekle kontaminasyonunun engellenmesi. sporu içeriği azaltılmış olur. (özellikle UV uygulaması) kontaminasyonu engellemektedir. nem kondensasyonunun engellenmesi.
Unda ve ekmekte sünme hastalığına hangi mikroorganizma neden olur?
Ekmekte rope hastalığı nasıl anlaşılır?
Ekmekte rope hastalığı nasıl anlaşılır?
Rope ,üründe başlangıçta tatlı, olgun ananas veya kavunu andıran meyvemsi bir koku ortaya çıkmakta, genellikle 36-48 saat içinde koku yoğunlaşarak iç kısımda sünme şeklinde gözlenen bir yapı oluşmaktadır .
Ekmeğin küflenmesini ne sağlar?
Ekmeğin küflenmesini ne sağlar?
En yaygın sorunlardan biri olan ekmeklerin küflenmesinin temel sebebi nemdir. Küflenmeler pişirme sonrasında, saklama aşamasında oluşur. Ekmeğin raf ömrü uzun en fazla 1-2 saattir.
Küflerin gıdaların yüzeylerinde gelişmelerinin nedeni nedir?
Gıdalarda Küf Oluşumu Küfler gıda endüstrisinde önemli bir yere sahiptir çünkü düşük pH, düşük su aktivitesi ve yüksek basınç gibi şartlar altında bakteriler gelişemezken küfler gelişebilir. Nem ve ısı faktörleri nedeniyle oldukça fazla gıda maddesi üzerinde küflenme gözlemlenir.
Gıda küfü nedir?
Küfü, ekmek üzerindeki yeşil noktalarla ya da meyvedeki kadife görünümlü beneklerle sınırlı sanabiliriz; ancak küf gıdanın en alt kısmından başlayarak yüzeye doğru gelişir. Küflü bir gıdayı havalandırmak veya güneşte bekletmek sadece dış yüzeyindeki görünüm yok olur. Ancak besinin içindeki zehir etkisi devam eder.
Gıdalarda bozulmaya neden olan bakteriler?
Gıdalarda bozulmaya neden olan bakteriler?
Mikroorganizmalar gıdalara bulaştıktan sonra hızla çoğalır, besin öğelerini tüketir. Enzimatik değişmelere yol açar ve yeni bileşikler sentezleyerek ya da mevcut bileşikleri parçalayarak hoşa gitmeyen tat ve aroma oluştururlar. Bu durumda gıdaların bozulmasına neden olmaktadır.
Küfe ne sebep olur?
Küfe ne sebep olur?
Küflenme Sorunu Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir. Açıkta ya da nemli, sıcak ortamlarda bulunan limon, peynir, salça gibi başka besinler de küflenebilmektedir.
Maya küf sayımı neden yapılır?
Küfler; "miselyum oluşturan çok hücreli funguslar", mayalar ise "tek hücreli ve genellikle miselyum oluşturmayan yapılar" olarak tanımlanır. Maya ve küf tayini, gıda üzerindeki bakterilerin gelişimleri önlenir ve maya – küf izole edilerek sayılması esasına dayanır.
Gıdalarda kimyasal bozulmalar nelerdir?
2- Kimyasal bozulmalar Besin maddesinde bulunan enzimler tarafından meydana gelir. Depolama uzun sürerse veya uygun olmayan ortamlarda muhafaza ve nakliye söz konusu olursa renk, lezzet ve kıvamda arzu edilmeyen değişiklikler oluşur ve bozulma şekillenir.
Bakterilerin üremesine etki eden faktörler nelerdir?
Bakterilerin üremesine etki eden faktörler nelerdir?
Bakterilerin çoğalması için ne gereklidir?
Bakterilerin çoğalması için ne gereklidir?
Tüm bakteriler çoğalabilmek için 3 ana besine ihtiyaç duyarlar: Karbon kaynağı (hücresel içeriği oluşturabilmek için) Karbon, bakteri kuru ağırlığının %50'sini oluşturur. Nitrojen kaynağı (protein sentezi için) Nitrojen bakteri kuru ağırlığının %14'ünü oluşturur.
Tuzda bakteri yaşar mı?
Tuz tüm bakterileri yok etmese de, bakteri hücreleri üzerindeki dehidre edici etkileri nedeniyle çoğunu öldürebilir. Bazı bakteriler halo toleranslıdır, yani tuzu tolere edebilirler. Bazı bakteriler tuzlu konsantrasyonlarda yaşayabilir, büyüyebilir ve çoğalabilir.
Tuzlu suda bakteri olur mu?
Yemeğinizi hazırlarken 1'e 5 oranında tuzlu su çözeltisi hazırlarsanız daha sonra sebzeleri ve etleri bu suda bekletirseniz hem bakteri üremesini önler hem de halihazırda yiyecekte bulunan bakterilerin çoğunu öldürebilirsiniz.