Ekstraksiyon yöntemi ile yağ tayininde çözücü olarak ne kullanılır?
Gıdalardaki yağ miktarı süt ve süt ürünlerinde Gerber yöntemiyle, bunun dışında kalan gıdalarda ise sokselet (soxhelet)yöntemiyle saptanmaktadır. Bu yöntemde çözücü olarak normal pentan veya hekzan kullanılır.
Soxhelette yağ tayini nasıl yapılır?
Yağ analizi yapılacak örnek, su ihtiva ediyorsa önce kurutulur ve bir filtre kağıdının/kartuş içine konarak soxhlet cihazının içine yerleştirilir. 4-8 saat süreyle ekstraksiyona devam edilir, daha sonra kartuş kurutulur, tartılır ve ağırlık kaybından yola çıkılarak gerekli hesaplamalar yapılır.
Ham yağda yapılan analizler nelerdir?
Ham yağda yapılan analizler nelerdir?
Yağ analizi yapılırken, yağ ile birlikte yağda çözünen tüm yağ benzeri bileşiklerde tayin edildiği için yapılan işleme ham yağ analizi veya lipit analizi de denilmektedir. Gıdalarda yağ tayini yapılmasının nedenleri; – Yağ miktarları bazı meyve ve sebzelerde olgunluk göstergesidir.
Yağ gres tayininde kullanılan en önemli çözücü nedir?
Yağ gres tayininde kullanılan en önemli çözücü nedir?
Yağ ve Gres Tayini İçin Gerekli Reaktifler – Triklorotrifloroetan ( 1,1,2 trikloro- 1,2,2-trifloroetan) K.N. 47 °C'dir. Çözücü, buharlaştırma sırasında herhangi bir ölçülebilir kalıntı bırakmamalıdır.
Yoğurtta yağ tayini nasıl yapılır?
Yöntem, protein ve zor çözünen tuzların derişik sülfürik asit ve amil alkol ile çözülüp, yağın parçalanması ilkesine dayanır. Yoğurt örneği öncelikle iyice karıştırılarak homojen hale getirilir. Homojen hale gelen numuneden 50 mL alınır. Numune su ile 1/10 oranında seyreltilir.
Dondurmada yağ tayini nasıl yapılır?
Yağ Tayini: Bütirometreye 10 gr dondurma tartılır; üzerine 13 ml asetik asit, 9 ml sülfirik asit eklenir. 65°C su banyosuna konur ve 5 dakika tutulur. Bütirometrenin işaret yerine kadar saf sıcak su eklenir. 5 dakika döndürüldükten sonra okunur.
Tereyağında yağ analizi nasıl yapılır?
Tereyağında yağ analizi nasıl yapılır?
Yağ fazının ayrılması için kaba filtre kağıdına konulan örnek iki saat süre ile etüvde bekletilir. Ayrılan yağ fazından 5g damıtma balonuna tartılır. Üzerine 16 ml derişik gliserin ve 2 ml %44 lük NaOH çözeltisi ilave edilir. Balon hafif alev üzerinde çalkalanarak balon içeriğinin sabunlaşması sağlanır.
Yağ asidi analizi nasıl yapılır?
Yağ asidi analizi nasıl yapılır?
Deneyin Yapılışı Erlene koyulan 100 mL alkol bir süre kaynatılır. İçerisine fenolftalein indikatörü eklenir. Çözeltinin sıcaklığı 70 ºC olunca 0.1 N alkollü potasyum hidroksit çözeltisi ile nötrleştirilir (açık pembe renk gözlenene kadar eklenir). 5 g numune hazırlanan bu çözeltide çözdürülür.
Yağ gres analizinde neden hekzan kullanılır?
Hekzan kullanımında esas, yağ ve çözücü karışımından çözücü maddenin buharlaştırılarak ayrılmasıdır. Kaynama noktası yağa göre çok düşük olan çözücü bu yöntemde kolayca buharlaşmakta ve yağdan uzaklaşmaktadır.
Yağ ve gres nedir?
Gres, akışkan bir yağ ile kalınlaştırıcı(viskoziteyi artırıcı) bir maddenin katı ile yarı akışkan arasında yapı değişikliği gösterdiği bir yağdır. Gres yağlarında akışkan kısım genellikle petrol esaslı mineral bir yağ veya sentetik bir akışkan olup, kalınlaştırıcı kısım ise metalik bir sabundur.
Sütte yağ tayini ilkesi nedir?
Sütte yağ tayini ilkesi nedir?
SÜT örneğindeki; Protein ve zor çözünen tuzların derişik sülfürik asit ve amil alkolde ç̧özündürülmesi, Yağ emülsiyonunun parçalandıktan sonra ısıtılması, Santrifüj edildikten sonra bütirometrenin skalasından yağın %'sini okunması ilkesine dayanır.