Endeks Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?
Basit toplam endeks: Endeksin kapsadığı maddelerin cari dönemdeki değerlerinin toplamı, temel dönemdeki değerlerin toplamına bölünür ve sonuç 100 ile çarpılır. Basit endekslerin ağırlıksız aritmetik ortalaması: Temel döneme göre her madde için hesaplanan basit endekslerin aritmetik ortalamasının 100 ile çarpımıdır.
Mekan endeksi nedir?
Mekan Endeksleri Nüfus, üretim ve fiyat gibi herhangi bir istatistiki değişkene ait değerlerin bölgeler, iller vb. gibi mekanlar itibariyle gösterdiği oransal değişimin ölçüsüne mekan (yer) endeksi denir. Mekan endeksinde serinin aritmetik ortalaması kullanılır.
Zincirleme miktar indeksi nasıl hesaplanır?
Zincirleme miktar indeksi nasıl hesaplanır?
Basit zincirleme miktar endeksi Miktarın zamanda yıllık değişmelerini incelemek yani her bir yıl için miktar bir önceki yıla ait miktarına bölünür ve bu oran normalize edilmek icin 100 ile çarpılır. şeklindedir. : Cari yıldan bir önceki yıldaki miktar.
Endeks çeşitleri nelerdir?
Borsa İstanbul Endeksleri Nelerdir?
- BIST 100 Endeksi.
- BIST 50 Endeksi.
- BIST 30 Endeksi.
- BIST 100 – 30 Endeksi.
- BIST Kurumsal Yönetim Endeksi.
- BIST Tüm Endeksi.
- BIST Yıldız Endeks.
- BIST Ana Endeks.
Indeks türleri nedir?
İndeksler, geniş bir uygulama alanına sahip bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlara; tüketici fiyat indeksi, sanayi üretim indeksi, perakende satış indeksleri, işgücü maliyet indeksi ve inşaat üretim indeksi örnek olarak verilebilmektedir.
Paasche miktar endeksi nasıl bulunur?
Paasche miktar endeksi nasıl bulunur?
Paasche Fiyat Endeksi Formülü = Toplam (Gözlem Fiyatı * Gözlem Miktarı) / (Baz Fiyat * Gözlem Miktarı)
- Burada Gözlem Fiyatı, Endeksin hesaplanması gereken Mevcut Düzeylerdeki Fiyatı ifade eder.
- Burada Gözlem Miktarı, Endeksin hesaplanması gereken Mevcut Düzeylerdeki Miktarı ifade eder.
Paasche yöntemi nedir?
katsayı olarak cari devredeki fiyat ve miktarların kullanıldığı ağırlıklı endeks türüdür. 03.05.2003 23:30 samurai kajoshin. tüketici sepetinin cari değerini, baz alınan tarihteki fiyatlarla hesaplanan değeriyle karşılaştırır.
Zincirleme indeks nedir?
Zincirleme fiyat endeksi Herhangi bir yıla ait endeks, bir önceki yılın fiyatı temel alınarak hesaplanır. Zincirleme fiyat endeksinde asıl amaç, fiyatın zamanda yıllık değişmelerini incelemek yani her bir yıl bir önceki yıla ait fiyatın ne oranda arttığını ya da azaldığını belirlemektir.
Market Index nasıl hesaplanır?
Market Index nasıl hesaplanır?
Pazar İndeksi (Market Index) Performansın net olarak görülebilmesi için iyi bir metriktir. Örneğin; Epicmisin ürünümüzün pazar payı %15 olsun, bu değer 100 kabul edilir. Kuzey bölge Epicmisin pazar payı %13,5 ise pazar indeksi: (13,5/15)*100 = 90 olur.
Paasche Endeksi nasıl hesaplanır?
Fiyat Endeksine ne ad verilir?
Tüketici fiyat endeksi ya da kısaca TÜFE, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, istatistik bilimindeki fiyat endeks sayıları ile hesaplanır.