- Katılım
- 27 Ara 2022
- Mesajlar
- 341,790
- Tepkime puanı
- 45
Endoskopi kaç yılda bir yapılır?
Kişinin 50 yaşından sonra her 5 yılda bir endoskopik muayeneden geçmesi gerekiyor. Bunun dışında eğer herhangi şikayetiniz varsa 5 yılı da beklemeden endoskopik muayeneden geçmeniz gerekiyor.Mide endoskopi kaç ayda bir yapılır?
Kaliteli bir endoskopi sonrası birçok hastalık ekarte edilebilir. Sanıldığının aksine, hastalığın kontrolü için 3 ayda bir gibi sürelerde, sık endoskopi yapılmasına gerek yoktur. Çünkü uzun bir süre yeniden endoskopi yapıldığında farklı bir şey ortaya çıkmaz.Her endoskopide parça alınır mı?
Endoskopi mideye yapılacaksa gastroskopi işlemi uygulanır. Bir hortumun ucunda bulunan ışık kaynağı ile ağız yolundan mide içine girilir ve o bölgede bulunan ülser, tümör gibi lezyonların incelemesi yapılır. Doktorun gerek görmesi durumunda biyopsi için bölgeden küçük bir parça örnek alınabilir.
Narkozlu endoskopi ne kadar sürer?
Birçok hastada endoskopi işlemi bayıltılarak veya uyutularak (genel anestezi altında) yapılabilir. Ortalama 3-5 dakika gibi çok kısa süren bu işlem esnasında hasta anestezi ekibi tarafından damardan verilen çeşitli ilaçlar ( fenatanil, dormicum, propofol, buscopan, metpamid, vb) sayesinde uyutulur.Endoskopi hangi yaşlarda yapılır?
Çocuklarda aslında endoskopinin veya kolonskopinin yaşı yoktur. Yeni doğandan itibaren her yaş bebeğe ve çocuğa endoskopi yapılabilir.Endoskopi kimlere uygulanmaz?
Bilinen veya şüpheli sindirim kanalı tıkanıklığı veya yutma problemi olan hastalara uygulanmamalıdır. Kalp pili olan hastalarda kalp ritmi monitörize edilmek şartıyla uygulanabilir.
Endoskopi mideye zarar verir mi?
Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir. Endoskopi sonrası riskler düşük olsa da şiddetli mide yanması, karın ağrısı, kan gelmesi, kusma, nefes zorluğu aşağıdaki durumların gözlemlenmesi halinde mutlaka bir hekime danışınız.Endoskopide hangi durumlarda parca alinir?
Tomografi ve ilaçlı bağırsak ile mide filmi gibi tetkikler sonucu şüpheli lezyonlar görüldüğünde, bu lezyonlardan parça alınması için endoskopi işlemi uygulanır.Endoskopi de mideden neden parça alınır?
Mide biyopsisi, mideden doku alınarak incelenmesidir. Bu tahliller ile belirli bakterilerin mide dokusu üzerinde büyüyüp büyümediğini belirlenebilir. Normal olmayan bir sonuç; kişinin bakteriyel enfeksiyon, inflamasyon veya mide kanseri olduğunu gösterebilir. Normal sonuçlar ise acil bir sorun olmadığı anlamına gelir.
Endoskopi zor bir işlem midir?
KORKULACAK KADAR ZOR DEĞİL Bozkurt, “Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir. Endoskopik uygulamalar sadece görüntüleme ve tanı için değil, tedavi aracı olarak da kullanılabilir.Endoskopi ve kolonoskopi ne kadar sürer?
Endoskopi veya kolonoskopi işlemleri genellikle 10-30 dakika kadar sürmektedir. Ek işlem yapılması durumunda (biyopsi veya polip çıkarılması gibi) süre bir miktar uzayabilir. Kolonoskopi işleminde kalın barsakların temizlenmesi gerekmektedir.Endoskopi tehlikesi var mıdır?
Dr. Abdulkerim Yılmaz, Endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek risklerin düşük olduğunu söyleyerek, “Endoskopi cerrahi işlemlere göre oldukça güvenli bir yöntemdir.
Her sene endoskopi yapılır mı?
50 yaş üzerinde herkesin düzenli olarak endoskopi yaptırması gerektiğini belirten Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, “Çünkü 50 yaş sonrası mide tümörü riski var. 50 yaş altında şikâyetleri olan kişiler de endoskopi yaptırmalı. Herhangi bir şikâyetiniz yoksa 50 yaş altındaysanız hemen endoskopi yaptırmanızı önermiyoruz.Midesiz bir insan yaşayabilir mi?
Bir insan, midesi olmadan da yaşamını sürdürebilir. Hastanın yaşam konforu açısından, midesinin bir kısmının ya da tamamının alınması arasında çok fazla fark yoktur. Her iki durumda da beslenme sorunları ortaya çıkar ve hasta kilo kaybeder.Endoskopi uyutmadan yapılır mı?
İşlem sedoanaljezi ile yani hafif uyutularak veya hasta isterse sadece boğaza sıkılan lokal anestezik bir sprey ile uyutulmadan yapılabilir. Gastroskopi (endoskopi) işleminde hasta işlemden önce en az 8 saat aç olmalıdır.
Mideye hortum takılması zor mu?
Endoskopi işlemi sedasyonla birlikte kolay uygulanan bir işlemdir. Endoskopi işlemi ağız yoluyla girilerek mide ve mide duvarına ya da anüs yoluyla girilerek bağırsaklara bakılması işlemidir. Bu işlemler hastanın bulgularına ve yapılacak işleme bağlı olarak 10 dakika ile 30 dakika arasında değişiklik gösterebiliyor.Endoskopi ve kolonoskopi aynı anda yapılabilir mi?
Özellikle bazı hastalarda, sadece endoskopi değil, kolonoskopi de aynı anda yapılabilmektedir. Propofol anestezisi ile endoskopi ve kolonoskopi aynı anda uyutularak rahatlıkla yapılabilmektedir.Kolonoskopi sonrası hastanede yatılır mı?
Kolonoskopi sonrası hasta hastane ortamında yaklaşık 1 saat dinlendirilir. Hastalar Kolonoskopiden sonra aynı gün evlerine gönderilir. Hasta sakinleştirici aldığı için refakat etmesi için yanında bir kişinin bulunması önemlidir.
Endoskopi sonucu ne çıkar?
Bir gastroenteroloji doktoru tarafından yapılan endoskopi işleminde, hastanın vücudunda herhangi bir kesi yapılmaz. Bu işlemin sonucu olarak kişinin mide bölgesi, yemek borusu ve onikiparmak bağırsağındaki problemler detaylı bir şekilde incelenebilmektedir.Endoskopide parça alındıktan sonra ağrı olur mu?
İşlemden hemen sonra, endoskopi yapılan kişinin mide ve yemek borusuna pompalanan hava nedeniyle şişkinlik ve gaz şikayeti olabilir. Bu şikayetler genelde hızlı geçer. Boğazda hafif bir ağrı hissedebilir ve kusma refleksi kısa bir süre devam edebilir.Kolonoskopi kaç yılda bir yapılır?
Bağırsak kanseri taraması: Hiçbir şikayet olmasa bile kolon kanseri ve rektum kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi yapılmalıdır. 50 yaşın üzerinde her 5 yılda bir kolonoskopi önerilir. Ailesinde kolon veya rektum kanseri geçmişi olan kişiler için kolonoskopi sıklığı değişebilir.