haberci
Efsanevi Üye

Enerji ve madencilik sektörlerine dair düzenlemeler içeren kanun teklifi, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerine özel mülkiyet sağlanması için acele kamulaştırma kararının alınabileceğini belirtiyor. Bu düzenlemeler, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda kabul edildi.
Yapılan değişiklikler arasında çevre ile uyum teminatlarına ilişkin önemli düzenlemeler de yer alıyor. Çevre ile uyum teminatı ödenmeyen ruhsatlar değerlendirmeye alınmayacak ve teminatlar nakden yatırılmadıkça işlemler devam etmeyecek.
Aynı zamanda, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik desteklerin süresi uzatılıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerine yapılan indirimlerin süresi 31 Aralık 2030'a kadar uzatılacak.
Yenilenebilir enerjiye odaklanan düzenlemeler arasında, rüzgar ve güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulum süreçlerine dair düzenlemeler de bulunuyor. Proje aşamasındaki faaliyetler için izin kolaylıkları getirilirken, imar ve ruhsat işlemlerinde de önemli değişiklikler yapılıyor.
Elektrik Piyasası Kanunu'nda yapılan değişikliklerle yerli kaynakların kullanımı teşvik edilerek enerji arz güvenliği hedefleniyor. Bu kapsamda, izin, kira ve irtifak işlemlerinde uygulanan indirimlerin süresi de uzatılacak.
Tüm bu düzenlemelerin detayları, uzun süren bir komisyon toplantısında incelendi. Toplantı, 28. Dönem 3. Yasama Yılı'nın en uzun süreli komisyon toplantısı olarak tarihe geçti.
SEO dostu başlıklarla yeniden yazılan haber metni, enerji ve madencilik sektörlerine yönelik önemli düzenlemeleri ve yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanan destekleri içeriyor. Bu düzenlemeler, çevre ile uyum teminatlarından imar ve ruhsat işlemlerine kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Konuyla ilgili olarak yapılan rekor süreli komisyon toplantısı da haberin dikkat çekici bir parçası olarak öne çıkıyor.