haberci
Efsanevi Üye
Erik bitkisi hakkında veri
Erik bitkisinin özellikleri
Erik, Rosaceae (gülgiller) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bir takım ağaç türlerinin müşterek adı
Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek plato mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve fazla sıcak bir kısım yerleri hariç, memleketin her kadar yetişir
Erkenci dönem can eriğini (P cerasifera), yaz ortalarında olgunlaşan Japon ya da İtalya eriği (P salicina) peşine düşüp takip eder Ağustosta olgunlaşmaya başlayan Avrupa eriği (P domestica) ise ekim ayına kadar yenebilir Öbür dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere kadar yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir Ülkemizdeki en ünlü erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir
Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın öbür iklim bölgelerine göçler ve harpler nedeniyle adapte olmuşlardırKafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır 'Prunus institia' adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidirBütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, iki binden fazladır Memleketimizde yetiştirilen çeşitlerin sayısı da iki yüzün üstündedir Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine tarafından çeşitlere ayrılır Türkiye Milli BonoBahçe Komitesinin memleketimizde yetiştirilmesini tavsiye ettiği çeşitler; Can, Santa Roja, Inkar Kennen, Climax, Formasa, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Red Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır
Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre kocaman boylu ağaçları teşkil ettikleri gibi, minik boylu ağaçlar veya çalı şeklinde olanları da vardır
Sert çekirdekli bir meyve ağacı olan eriğin iç kısmının sertleşmesiyle sert çekirdek kabuğu meydana kazanç Yenilen kısmı etli ve suludur Meyveleri şekil, renk ve lezzet bakımından çok farklıdır Tohumları (çekirdekleri) acıdır
Erik çeşitleri, tohum teşekkülü bakımından kendine bereketli, kendine kısmen bereketli ve kendine kısır olarak üç grup aşağıda toplanır Kendine kısmen verimli çeşitlerden de iyi mahsul alınabilmesi için, tohum teşekkülü çeşitlerine gereksinim vardır
Erik ağacı çeşitli toprak tipinde yetişmekle beraber en iyi olarak gıda maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri değin ıslak, orta derin ve derin topraklarda iyi yetişir Kültür erik çeşitleri çelik ve aşıyla üretilir Fidanlıklarda en çok sakin göz aşısı kullanılır Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılabilir
Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler vardır Meyve olarak yenir Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde öbür pestil yapımında kullanılır
Erik bolca B vitaminleri içermektedir, hem potasyum ve magnezyum minerali açısından da varlıklı bir meyvedir 100 gr taze erik; 66 kalori, 178 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 05 mg demir, 04 mg lif içermektedir Hem A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermektedir *
Erik bitkisinin özellikleri
Erik, Rosaceae (gülgiller) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bir takım ağaç türlerinin müşterek adı
Türkiye'de Doğu Anadolu'nun yüksek plato mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu'nun kurak ve fazla sıcak bir kısım yerleri hariç, memleketin her kadar yetişir
Erkenci dönem can eriğini (P cerasifera), yaz ortalarında olgunlaşan Japon ya da İtalya eriği (P salicina) peşine düşüp takip eder Ağustosta olgunlaşmaya başlayan Avrupa eriği (P domestica) ise ekim ayına kadar yenebilir Öbür dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere kadar yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir Ülkemizdeki en ünlü erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriğidir
Anavatanı Anadolu olan erikler, dünyanın öbür iklim bölgelerine göçler ve harpler nedeniyle adapte olmuşlardırKafkasya ve Hazar Deniz'i çevresinden dünyaya yayıldığı sanılmaktadır 'Prunus institia' adlı bir diğer erik türünün anavatanı ise Şam bölgesidirBütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, iki binden fazladır Memleketimizde yetiştirilen çeşitlerin sayısı da iki yüzün üstündedir Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine tarafından çeşitlere ayrılır Türkiye Milli BonoBahçe Komitesinin memleketimizde yetiştirilmesini tavsiye ettiği çeşitler; Can, Santa Roja, Inkar Kennen, Climax, Formasa, Reine Claude Violette, Reine Claude Verte, President, Giant, Red Heart, Stanley, Köstendil, Karagöynük, Üryani, D'Agant'tır
Erik ağaçları tür ve çeşitlerine göre kocaman boylu ağaçları teşkil ettikleri gibi, minik boylu ağaçlar veya çalı şeklinde olanları da vardır
Sert çekirdekli bir meyve ağacı olan eriğin iç kısmının sertleşmesiyle sert çekirdek kabuğu meydana kazanç Yenilen kısmı etli ve suludur Meyveleri şekil, renk ve lezzet bakımından çok farklıdır Tohumları (çekirdekleri) acıdır
Erik çeşitleri, tohum teşekkülü bakımından kendine bereketli, kendine kısmen bereketli ve kendine kısır olarak üç grup aşağıda toplanır Kendine kısmen verimli çeşitlerden de iyi mahsul alınabilmesi için, tohum teşekkülü çeşitlerine gereksinim vardır
Erik ağacı çeşitli toprak tipinde yetişmekle beraber en iyi olarak gıda maddelerince zengin, humuslu, sıcak, yeteri değin ıslak, orta derin ve derin topraklarda iyi yetişir Kültür erik çeşitleri çelik ve aşıyla üretilir Fidanlıklarda en çok sakin göz aşısı kullanılır Kültür erik çeşitleri için muhtelif erik türleri, şeftali, kayısı ve badem anaç olarak kullanılabilir
Meyvelerinde şekerler, pektin ve organik asitler vardır Meyve olarak yenir Kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde öbür pestil yapımında kullanılır
Erik bolca B vitaminleri içermektedir, hem potasyum ve magnezyum minerali açısından da varlıklı bir meyvedir 100 gr taze erik; 66 kalori, 178 gr karbonhidrat, 299 mg potasyum, 17 mg fosfor, 2 mg sodyum, 18 mg potasyum, 05 mg demir, 04 mg lif içermektedir Hem A, B1, B2, B3, B6, C, E vitamininide içermektedir *