Erwin Schrödinger kimdir?

haberci

Efsanevi Üye
Credits
927.605
Erwin Schrödinger Kimdir?

Erken Yaşamı ve Eğitimi
Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, 12 Ağustos 1887 tarihinde Viyana, Avusturya'da doğdu. Babası Rudolf Schrödinger, başarılı bir botanikçiydi ve annesi Georgine Emilia Brenda, Avusturya'da İngiliz kökenli bir aileden geliyordu. Schrödinger, çocukluğunda hem Almanca hem de İngilizce öğrenerek çift dilli bir ortamda büyüdü. 1906 yılında Viyana Üniversitesi'ne girdi ve burada fizik üzerine eğitim aldı. 1910 yılında doktorasını tamamladıktan sonra, Viyana'da Friedrich Hasenöhrl'ün asistanı olarak çalışmaya başladı.

Kariyerindeki Önemli Dönüm Noktaları
Schrödinger, I. Dünya Savaşı sırasında Avusturya ordusuna katıldı, ancak savaş bittikten sonra akademik kariyerine devam etti. 1920 yılında Zürih Üniversitesi'nde teorik fizik profesörü oldu. Burada, kuantum mekaniği alanında en önemli katkılarından birini gerçekleştirdi: Schrödinger denklemini geliştirdiği 1926 yılı. Bu denklem, kuantum mekaniğinin temel taşlarından biri haline geldi ve atom altı parçacıkların davranışını açıklamada devrim yarattı.

Başlıca Eserleri ve Başarıları
Schrödinger, kuantum mekaniğine yaptığı katkılarla tanınmaktadır. 1926 yılında yayımladığı "Kuantum Mekaniği Üzerine" adlı makaleler serisi, dalga mekaniği teorisinin temellerini atmıştır. Bu çalışmalar, 1933 yılında kendisine Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü kazandırdı. Schrödinger'in en bilinen düşünce deneylerinden biri olan "Schrödinger'in Kedisi," kuantum süperpozisyon kavramını açıklamak için kullanılmaktadır.

Kişisel Yaşamı
Schrödinger, 1920 yılında Annemarie Bertel ile evlendi. Çiftin çocuğu olmadı, ancak Schrödinger'in hayatı boyunca birkaç başka ilişkisi de oldu. İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle birlikte, Schrödinger Avusturya'yı terk etti ve önce İrlanda'ya ardından da İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. 1940 yılında İrlanda'da Dublin İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde çalışmaya başladı ve burada hayatının geri kalanını geçirdi.

Mirası ve Toplum Üzerindeki Etkisi
Erwin Schrödinger, kuantum mekaniğine yaptığı katkılarla modern fiziğin şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Schrödinger denklemi, atom altı parçacıkların davranışlarının anlaşılmasında kritik bir araç olmuştur. "Schrödinger'in Kedisi" düşünce deneyi, sadece fizikçilerin değil, aynı zamanda felsefecilerin de ilgisini çeken bir konu haline gelmiştir. Schrödinger'in çalışmaları, bugün hala fiziğin en önemli alanlarından birinde temel taşlar olarak kabul edilmektedir. 4 Ocak 1961'de vefat eden Schrödinger, bilim dünyasında derin bir iz bırakmayı başarmıştır.

Paul Dirac kimdir?

Abdus Salam kimdir?

1. Konular

1. 1.267.809
  2. Mesajlar

1. 1.664.820
  3. Kullanıcılar

1. 31.312
  4. Son üye

Geri
Üst Alt