haberci
Meraklı Üye
Erzurumun Yöresel Yemekleri,
Su Böreği : Anadolunun muhtelif yerlerinde pişirilen bu böreği Erzurum'da yufkası ince ve kalınlığı eksik olarak yapılıriçerisine
Civil Peynir ve Maydanoz konulur İnce ve özenli bir şekilde gevşemiş yufkalar önce kaynar suda haşlanır
daha sonra soğuk su ile yıkanarak tepsiye serilir ve her yufkanın
arasına erimiş tereyağı serpilir
Ekşili Dolma : Üzüm yapraklarına karışımlı et sarılan bu dolmanın etine
birazcık Ekşi Pestil katılarak doldurulur Ekşili Dolma, diğer dolmalara nazaran uzun ve büyükçe olduğundan Kocaman Dolma diye de anılır
Kesme Çorbası : Evde hazırlanan hamurdan hazırlanan yufkalar erişte biçiminde kesilir Fındık büyüklüğünde hazırlanan köfte,mercimek,soğarıç ve tarkın karışımı ile pişirilir
Ayran AŞı : Bir Takım yörelerde Yayla Çorbası denen bu bu Çorbaya Erzurum'da Ayran AŞı
denilir Yoğurt çırpılır ve su eklenerek ayran haline getirilir sonradan
denler haşlanır Hazırlanan ayrana biraz un katılır Ayran birazcık haşlanan
denlerle karıştırılarak orta ateşte olmak üzere ocağa konulur Bu karışıma hazırlanan ufak köfteler eklenir ve karışım kaynamaya çıkıncaya kadar yavaşça karıştırılır Karışım Kaynamaya çıktıktan sonradan bir müddet daha kaynatılırDaha sonradan tereyağı aşotu ve öteki istenen baharatların karışımından olşan anık karışıma katılır bundan daha sonra ayran aşımız hazır hele gelir
Çiriş : ilkbaharda dağlarda yetişen yabani bir bitkidir Yörede sebze
yerine kullanılır Genellikle ıspanakla yapılan yemekler gibi hazırlanır
parça et ya da kavurma etle pişirilebilir
Çeç Pancarı : yörede Pancarın yeşil saplarına çeç adı verilir buda sebze olarak kullanılır Çiriş Gibi parça etle pişirilebilir
Çortuti Pancarı : Bu yemek yemek için lüzum turşuya vurulmuş şalgam gerekse taze şalgam kullanılabilir Şalgamlar erişte şeklinde i,nce ince kıyıldıktan daha sonra yağda kavrulur ve kavrulmuş kıyma ile pişirilir yalnız bu yemek yemek salçasız hazırlanmalıdır
Şalgam Dolması : Şalgam, yaprak halinde dilimlenir ve arasına etten hazır dolmalık karışım konarak pişirilir Bide bunun yanına yoğurt sofrada bulunursa mmmm
Çaşır : Çiriş gibi dağlarda yetişen yabani bir bitkidir Haşlanarak ve tuşa banılarak yenildiği gibi, yumurtaya batırılıp yağda da kızartılarak yiyilebilir
Yumurta Pilavı : Yumurta pilavının hamuru hazırlanırken içine yumurta katılır hamur yoğurulduktan sonraerişte gibi kesilir, makarna gibi haşlanırve üzerine treyağı dökülerek yenilir
Kadayıf Dolması : Kadayıfın içerisine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılırSonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılır Kızartılan kadayıf dolması önceden hazırlanmış şerbete atılır daha sonra şerbetten çıkarılarak yenilir
*
Su Böreği : Anadolunun muhtelif yerlerinde pişirilen bu böreği Erzurum'da yufkası ince ve kalınlığı eksik olarak yapılıriçerisine
Civil Peynir ve Maydanoz konulur İnce ve özenli bir şekilde gevşemiş yufkalar önce kaynar suda haşlanır
daha sonra soğuk su ile yıkanarak tepsiye serilir ve her yufkanın
arasına erimiş tereyağı serpilir
Ekşili Dolma : Üzüm yapraklarına karışımlı et sarılan bu dolmanın etine
birazcık Ekşi Pestil katılarak doldurulur Ekşili Dolma, diğer dolmalara nazaran uzun ve büyükçe olduğundan Kocaman Dolma diye de anılır
Kesme Çorbası : Evde hazırlanan hamurdan hazırlanan yufkalar erişte biçiminde kesilir Fındık büyüklüğünde hazırlanan köfte,mercimek,soğarıç ve tarkın karışımı ile pişirilir
Ayran AŞı : Bir Takım yörelerde Yayla Çorbası denen bu bu Çorbaya Erzurum'da Ayran AŞı
denilir Yoğurt çırpılır ve su eklenerek ayran haline getirilir sonradan
denler haşlanır Hazırlanan ayrana biraz un katılır Ayran birazcık haşlanan
denlerle karıştırılarak orta ateşte olmak üzere ocağa konulur Bu karışıma hazırlanan ufak köfteler eklenir ve karışım kaynamaya çıkıncaya kadar yavaşça karıştırılır Karışım Kaynamaya çıktıktan sonradan bir müddet daha kaynatılırDaha sonradan tereyağı aşotu ve öteki istenen baharatların karışımından olşan anık karışıma katılır bundan daha sonra ayran aşımız hazır hele gelir
Çiriş : ilkbaharda dağlarda yetişen yabani bir bitkidir Yörede sebze
yerine kullanılır Genellikle ıspanakla yapılan yemekler gibi hazırlanır
parça et ya da kavurma etle pişirilebilir
Çeç Pancarı : yörede Pancarın yeşil saplarına çeç adı verilir buda sebze olarak kullanılır Çiriş Gibi parça etle pişirilebilir
Çortuti Pancarı : Bu yemek yemek için lüzum turşuya vurulmuş şalgam gerekse taze şalgam kullanılabilir Şalgamlar erişte şeklinde i,nce ince kıyıldıktan daha sonra yağda kavrulur ve kavrulmuş kıyma ile pişirilir yalnız bu yemek yemek salçasız hazırlanmalıdır
Şalgam Dolması : Şalgam, yaprak halinde dilimlenir ve arasına etten hazır dolmalık karışım konarak pişirilir Bide bunun yanına yoğurt sofrada bulunursa mmmm
Çaşır : Çiriş gibi dağlarda yetişen yabani bir bitkidir Haşlanarak ve tuşa banılarak yenildiği gibi, yumurtaya batırılıp yağda da kızartılarak yiyilebilir
Yumurta Pilavı : Yumurta pilavının hamuru hazırlanırken içine yumurta katılır hamur yoğurulduktan sonraerişte gibi kesilir, makarna gibi haşlanırve üzerine treyağı dökülerek yenilir
Kadayıf Dolması : Kadayıfın içerisine dövülmüş ceviz içi konularak dolma gibi sarılırSonra yumurtaya batırılarak yağda kızartılır Kızartılan kadayıf dolması önceden hazırlanmış şerbete atılır daha sonra şerbetten çıkarılarak yenilir
*