Son Konular

Esnek ve Esnek Olmayan Çarpışma Nedir

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan theking
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

theking

Guest
Esnek Çarpışma nedir - Esnek Olmayan Çarpışma nedir - Esnek ve Esnek Olmayan Çarpışma hakkında bilgi

Esnek ve Esnek Olmayan Çarpışma

Molekül, atom ve dolayısıyla cisimler arasında gerçekleşen çarpışmaların fizik bakımından sınıflandırılması. Esnek çarpışmada cisimlerin çizgisel hızlarından dolayı sahip oldukları kinetik enerji toplamı değişmez. Çekirdek fiziğinde, esnek çarpışma, bir parçacığın, yöneldiği çekirdeği uyarmadan ya da parçalamadan saçınmasıyla gerçekleşir. Esnek olmayan çarpışma ise iki türlü olabilir. Cisimlerden biri kinetik enerji yitirirken, öbürü enerji (kinetik, uyarılma ya da iyonlaşma enerjisi) kazanır ya da parçacıklardan biri yalnızca uyarılma ya da iyonlaşma enerjisi yitirirken, öbürü de yine birinci şıkta olduğu gibi kinetik, uyarılma ya da iyonlaşma enerjisi kazanır. Kısaca, esnek çarpışmada momentum ve kinetik enerji korunurken, esnek olmayan çarpışmada yalnızca momentum korunur.

T

Karbon Tetraklorür Nedir - Karbon Tetraklorür Hakkında Bilgi

T

USO Nedir - USO Hakkında Bilgi

Benzer Konular

• Soru Soru
Esnek olmayan çarpışmalarda enerji korunur. Bu tür çarpışmalarda kinetik enerji transfer olur. Hızlar değişir. Esnek olmayan çarpışmalarda momentum korunur. Momentum, kütle ve hızın çarpımıdır. Madde miktarı değişmez. Elastik olmayan çarpışmalarda cisimlerin şekli ve yapısı değişebilir. Bu tür...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Esnek çarpışmalarda momentum korunur mu? Bir elastik çarpışma, çarpışmanın sonucunda sistemdeki kinetik enerjide net kayıp olmayan bir çarpışmadır. Eleastik çarpışmalarda hem momentum hem kinetik enerji korunur. Gazlardaki atomlar arasındaki bazı çarpışmalar tam elastik çarpışmalara örnektir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Esnek çarpışmada ne olur? Bir elastik çarpışma, çarpışmanın sonucunda sistemdeki kinetik enerjide net kayıp olmayan bir çarpışmadır. Eleastik çarpışmalarda hem momentum hem kinetik enerji korunur. Birbirine eş iki yük arabasının, birbirine doğru aynı süratle yol aldığını varsayalım. Birbiriyle...
Cevaplar
1
Görüntüleme
13
Merkezi esnek çarpışmada hız korunur mu? Merkezi Esnek Çarpışma. Aynı doğrultu üzerinde iki kütle birbirlerine yapışmadan çarpışıyorlarsa bu tür çarpışmaya denir. Bu çarpışmalarda hem momentum, hem de kinetik enerji korunur ve cisimler birbirlerinden bağımsız hareket ederler. Esnek olmayan...
Cevaplar
1
Görüntüleme
9
Esnek ve esnek olmayan çarpışma arasındaki fark nedir? Bir lastik topun katı bir yüzeyle çarpışması, gibi çarpışan cisim diğerine yapışıp kalmıyor ama biraz kinetik enerji kaybediyorsa çarpışma esnek olmayan çarpışmadır. Örneğin lastik top katı yüzeyle çarpıştığında, çarpışma inelastiktir çünkü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  1. Konular

1. 1.280.937
  2. Mesajlar

1. 1.678.133
  3. Kullanıcılar

1. 31.724
  4. Son üye

Geri