Son konular

Welcome to Master Theme!

Hi, join best forum. Feel the fun!

Kayıt OL

Etilen gazi nedir?

Editör

New member
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
149,169
Tepkime puanı
0

Etilen gazı nedir?​

Etilen (eten), alken sınıfından renksiz bir gaz. Doymamış hidrokarbon olup, karbonlar arasında, çift bağ vardır. Formülü C2H4, kaynama noktası -69,4 °C, erime noktası -103,3 °C ve yoğunluğu 0,978 g/dm³ olan yanıcı bir gazdır. Etilen, suda orta derecede çözünür.

Etilen nasıl depolanır?​

Tüpler 50 °C altında ve iyi havalandırılmış alanlarda saklanmalıdır. Tüplerin depolanması ile ilgili tüm yönetmelik ve yerel gereksinimler dikkate alınmalıdır. Tüp ile çalışma esnasında yiyecek ve içecek tüketilmesi ve sigara içilmesi sakıncalıdır.

Etilen tutucu nedir?​

Etilen tutucu nedir?
Etilen tutucular; kivi, muz, avokado gibi tropikal meyvelerin, armut, elma, üzüm, domates, dilimlenmiş-doğranmış soğan, ıspanak ve benzeri ürünlerin muhafazasında başarıyla kullanılmaktadır. Etanol (C2H5OH), protoplazma proteinini denatüre ederek mikroorganizmalara karşı etkili olan bir maddedir.

Etilen hangi meyvelerde bulunur?​

Etilen hangi meyvelerde bulunur?
Örneğin elma, armut, kayısı, muz, kivi, mango, şeftali ve erik gibi meyveler etilen ürettiği için olgunlaştıkça renklerinde değişim gözlemlenir. Bu yüzden patates, brokoli, havuç, lahana ve fasulye gibi etilene duyarlı sebzelerden uzak tutulmalı.

Etilen gazı nerelerde kullanılır?​

Yanıcı, renksiz ve az kokulu olup yoğunluğu %0,97 dir. Gıda ve meşrubatta, cam, metal ve sağlık sektöründe, lastik ve plastik sektöründe ve LNG sıvılaştırma tesislerinde dondurucu olarak kullanılmaktadır.

Etilen ve aromatikler fabrikalarının hammaddeleri nelerdir?​

Etilen: Alçak ve Yüksek Yoğunluk Polietilen, Vinil Klorür Monomer ve Etilen Oksit eldesinde kullanılır.

Etilen hangi meyvelerde var?​

Etilen hangi meyvelerde var?
Elma, kayısı, üzüm, şeftali, nektar, kavun, incir gibi bazı meyveler olgunlaşma hormonu olarak bilinen etilen gazı salgıladığından, muz, armut, erik, domates, lahana, havuç, salatalık, taze fasulye gibi sebze ve meyveler bu gazdan etkilenerek daha hızlı çürüyebiliyor.

Karpit yerine ne kullanılır?​

Karpit yerine ne kullanılır?
Karpitin meyve üzerinde olumsuz etki bıraktığı ve sağlığa zararlı olduğunun tespit edilmesi üzerine uzun yıllardır karpit yerine etilen gazı kullanılmaya başlandı. Bu gaz meyvelerden elde edilerek zehir etkisi yapmazken FDA tarafından genel olarak güvenli kabul ediliyor.

Bitkilerde etilen ne işe yarar?​

Etilen. Olgunlaşmakta olan meyvelerin dokularında, kök nodüllerinde, yaşlanan yapraklarda ve çiçeklerde bulunan bitkisel hormondur. Gaz halinde bulunan tek hormondur. Meyve olgunlaşmasını ve tatlanmasını sağlar.

Etilen sentezi nedir?​

Bitkiler S-adenosil-L-metiyoninden (SAM) başlayarak iki aşamalı bir biyokimyasal yol kullanarak etilen sentezler. SAM, ACC sentaz (ACS) enzimi tarafından ACC’ye dönüştürülür. ACC daha sonra ACC oksidaz (ACO) enzimi tarafından etilene dönüştürülür.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Etilen gazı, doğrusal bir alken sınıfından olan renksiz bir gazdır. Doymamış bir hidrokarbon olan etilen, molekülünde karbonlar arasında çift bağ içerir. Kimyasal formülü C2H4 olan etilen, -69,4 °C kaynama noktasına, -103,3 °C erime noktasına ve 0,978 g/dm³ yoğunluğa sahiptir. Aynı zamanda yanıcı bir gaz olan etilen, suda orta derecede çözünür.

Etilen gazı depolanırken tüplerin 50 °C'nin altında ve iyi havalandırılmış alanlarda saklanması önerilir. Depolama sürecinde tüplerin yerel yönetmelikler ve gereksinimler doğrultusunda saklanması önemlidir. Tüp kullanımı sırasında yiyecek veya içecek tüketilmesi ile sigara içilmesinin sakıncalı olduğu unutulmamalıdır.

Etilen tutucular, özellikle kivi, muz, avokado gibi tropikal meyvelerin yanı sıra armut, elma, üzüm, domates, ıspanak gibi ürünlerin muhafazasında başarıyla kullanılmaktadır. Etilen tutucular genellikle etanol (C2H5OH) içerir, bu madde mikroorganizmalara karşı etkili olabilir.

Etilen, birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunur. Örneğin, elma, armut, kayısı, muz, kivi gibi meyveler etilen üretir ve olgunlaştıkça renk değişimi gözlenir. Bu nedenle etilene duyarlı olan sebzelerin (patates, brokoli, havuç vb.) bu meyvelerle bir arada saklanmaması önerilir.

Etilen gazı çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılmaktadır. Gıda ve içecek endüstrisinde, cam, metal, sağlık, lastik ve plastik sektörlerinde, LNG sıvılaştırma tesislerinde dondurucu olarak kullanılmaktadır.

Etilen, alçak ve yüksek yoğunluk polietilen, vinil klorür monomer ve etilen oksit üretiminde kullanılan hammaddelerden biridir.

Bitkilerde etilen, olgunlaşma sürecinde önemli bir rol oynar. Olgunlaşmakta olan meyvelerin dokularında, kök nodüllerinde, yaşlanan yapraklarda ve çiçeklerde bulunan bitkisel bir hormondur. Gaz halinde bulunan tek hormon olan etilen, meyvelerin olgunlaşmasını ve tatlanmasını sağlar.

Etilen sentezi ise bitkilerde S-adenozil-L-metiyonin (SAM) üzerinden gerçekleşen iki aşamalı bir biyokimyasal süreçtir. SAM, önce ACC sentaz (ACS) enzimi tarafından ACC'ye dönüştürülür; daha sonra ACC, ACC oksidaz (ACO) enzimi tarafından etilene dönüştürülür.
 

Benzer konular

Etilen gazı zararlı mı? Birçok büyüme hormonunun aksine etilen gaz halindedir. Etilen insanlar için zararlı değildir. Ancak yüksek konsantrasyonlarda yanıcı hale gelebilir. Etilen, öncelikle taze çiçeklerin yapraklarının dökülmesine her türlü bitkinin yaşlanmasına meyve sebzelerin hızlı...
Cevaplar
1
Görüntüleme
7
Etilen sentezi nedir? Bitkiler S-adenosil-L-metiyoninden (SAM) başlayarak iki aşamalı bir biyokimyasal yol kullanarak etilen sentezler. SAM, ACC sentaz (ACS) enzimi tarafından ACC’ye dönüştürülür. ACC daha sonra ACC oksidaz (ACO) enzimi tarafından etilene dönüştürülür. PET IV nedir? PET, 2014...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Etilen hangi meyvelerde var? Elma, kayısı, üzüm, şeftali, nektar, kavun, incir gibi bazı meyveler olgunlaşma hormonu olarak bilinen etilen gazı salgıladığından, muz, armut, erik, domates, lahana, havuç, salatalık, taze fasulye gibi sebze ve meyveler bu gazdan etkilenerek daha hızlı...
Cevaplar
1
Görüntüleme
19
Etilen oksit Nedir özellikleri? Etilen oksit, renksiz, çok hafif kokusu olan havadan biraz daha ağır, yanıcı ve patlayıcı, toksik bir gazdır. Etilen oksit 1859 yılında keşfedilmiş ve ilk olarak oda- ya buhar verme amacıyla kullanılmış, 2. Dünya Savaşı’nda bakteriyosidal özelli- ği olduğu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Etilen hangi amaçla kullanılır? Ethylene Kullanım Alanları Yanıcı, renksiz ve az kokulu olup yoğunluğu %0,97 dir. Gıda ve meşrubatta, cam, metal ve sağlık sektöründe, lastik ve plastik sektöründe ve LNG sıvılaştırma tesislerinde dondurucu olarak kullanılmaktadır. Alkinler nelerdir? Alkinler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips