haberci
Efsanevi Üye

Hatay'da yaşayan ve iki çocuk annesi olan 53 yaşındaki Neslihan Akçan, gıda mühendisi oğlunun teşvikiyle devlet destekli kültür mantarı üretim tesisini kurarak 6'sı kadın 30 kişiye istihdam sağlıyor.
Ev hanımıyken kendi işini kuran Akçan, büyük oğlu Ahmet Gürkan'ın önerisiyle 2022 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından desteklenen "Kültür Mantarı Üretim Tesisi Projesi"ne başvurdu.
Yayladağı ilçesinde kiralamış olduğu 6 dönümlük arazinin 4 dönümüne modern bir tesis yatırımı yaparak 12 milyon lira harcayan Akçan, TKDK'den yüzde 65 oranında destek aldı.
Deprem farkı ödemelerinden faydalanarak tesisini kurmuş olan Akçan, kompost odalarından paketleme birimine ve soğuk hava deposuna kadar tüm üretim süreçlerini kapsayan bir tesis oluşturdu.
İlk hasadını Şubat ayında gerçekleştiren ve ikinci hasat için çalışmalarına başlayan Akçan, her seferinde ortalama 60 ton ürün elde ediyor ve bu ürünleri komisyoncular aracılığıyla pazara sunuyor.
Mantar üretim işine oğlunun teşvikiyle başlayan Akçan, şu anda 6'sı kadın olmak üzere toplamda 30 kişiye istihdam sağlıyor.
"Evde oturmak sıkıcıydı, işimle daha mutluyum"
Girişimci Neslihan Akçan, yaptığı açıklamada büyük oğlu sayesinde kendi işini kurduğunu ve bu durumdan mutlu olduğunu belirtti.
Ürettiği mantarları özenle yetiştirdiğini vurgulayan Akçan, "Mantar üretimi meşakkatli bir iş, sabahın erken saatlerinden geç saatlere kadar çalışmayı gerektiriyor. Mantarlar çok hassas ürünler olduğu için özenle büyütülmesi gerekiyor. Projemiz kabul edildi, çadırlarımız kurulduktan sonra 6 ay içinde üretime başladık ve ilk hasadımızı 45 günde aldık. 11 çadırda üretim yapmaya devam ediyoruz ve hasatlarımız oldukça başarılı geçiyor." şeklinde konuştu.
Her çadırdan ortalama 5 ton ürün elde ettiklerini söyleyen Akçan, işini büyük bir keyifle yaptığını dile getirdi.
İşine duyduğu sevgiyi aktaran Akçan, "Evde oturmak sıkıcıydı, işe başladıktan sonra hayatım daha dolu dolu geçiyor ve bundan gerçekten mutluyum. Şu an 30 çalışanım var ve hepsiyle güzel işlere imza atıyoruz. Hiçbir kadının boş durmamasını ve çalışmasını tavsiye ederim, başladıkları işi bırakmamalarını ve sonuna kadar devam etmelerini öneririm." dedi.