Ev sahibi Depozitomu vermiyor ne yapmaliyim?

Modoratör

Tanınmış Üye
Katılım
23 Şub 2025
Mesajlar
92,455
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Yaş
69
Konum
Türkiye
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Ev sahibi Depozitomu vermiyor ne yapmalıyım?

Tüm şartları yerine getirmenize rağmen ev sahibiniz depozitonuzu iade etmiyorsa bu durumda kiracı ilk olarak ihtarname çekerek durumu ev sahibine bildirmekle yükümlüdür. İhtarnameye rağmen depozito iadesi gerçekleşmezse bu durumda mahkemeye başvuruda bulunarak dava açar.

Depozito nasil geri verilir?

Depozitoyu geri almak için mülk sahibine, mülkün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gerekir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde gerçekleştirebilir.

Depozito almak yasal mı?

Depozito almak yasal mı?
Kural olarak sözleşmede belirtilen şekli ile alınan depozito, talebin olmaması halinde kiraya sayılamaz. Depozitonun, kiracının tahliyeden sonra mecurda muhtemel zarar ziyanın veya sözleşmeye göre kiracıya ait olan giderlerin karşılanması amacıyla alınmaktadır.

Ev sahibi hangi durumlarda depozitoyu vermez?

Ev sahibi hangi durumlarda depozitoyu vermez?
Depozito bedeli, Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre 3 aylık kira bedelini aşamıyor. Ev sahibine ödenen depozito, kiranın son bulması halinde kiracıya geri ödeniyor. Ancak sözleşmede belirtilen demirbaşlara zarar verilmesi ya da kira borcunun olması halinde, ev sahibi depozito iadesi yapmıyor.

Depozito hangi durumlarda geri verilir?

Depozito, kiracının ev sahibine "güvence" için belli bir miktarda ödediği bedele deniyor. Ev sahibine ödenen depozito, kiranın son bulması halinde kiracıya geri ödeniyor. Ancak sözleşmede belirtilen demirbaşlara zarar verilmesi ya da kira borcunun olması halinde, ev sahibi depozito iadesi yapmıyor.

Depozito iadesi ne zaman yapılır?

Kira sözleşmesi sona erdirilip taşınmazın tahliye edilmesi durumunda, vadeli hesapta bulunan depozito, kiraya veren tarafından sözleşmeyle ilgili yasal yollara başvurulmadıysa sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay sonra kiracıya iade edilecektir.

Depozito hangi şartlarda iade edilmez?

Depozito hangi şartlarda iade edilmez?
Ev sahibi depozitoyu vermezse neler yapılmalı? Tüm şartları yerine getirmiş olmanıza rağmen ev sahibiniz depozitonuzu ödemiyorsa ilk iş notere gidip ona ihtar çekmelisiniz. Notere giderken yanınıza kirayı düzenli ödediğinize dair dekontları da kanıt olarak götürebilirsiniz.

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?

Ev depozito ne zaman iade edilir?

Kira depozitosu kime verilir?

Depozito, kiracı tarafından mal sahibine veriliyor. Güvence bedeli olarak nitelendirilen depozito ile ilgili esaslar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor.

Kira depozito için fatura kesilir mi?

Kira depozito için fatura kesilir mi?
Buna göre, araç kiralaması (rent a car) faaliyeti sırasında araçlara gelebilecek maddi hasarları güvence altına alabilmek adına tahsil edilen depozito işleminde, herhangi bir teslim veya hizmet ifası söz konusu olmadığından, bu işlem için düzenlenecek faturada KDV gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.

Kiracı evden çıkarken son kira verilir mi?

Kiracı evden çıkarken son kira verilir mi?
Eğer kiracılar evden çıkarken anahtar teslim tutanağına imza atmazsa, konut sahibi geçmişe dönük kiraları isteyebilir.

Depozito miktarı ne kadar?

Depozito miktarı aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Yani 1000 TL'ye bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden en fazla 3000 TL depozito parası yani güvence parası talep edebilir. Bu miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda peşin olarak değil de, taksit taksit de ödeyebilirsiniz.

Kiracıdan ne kadar depozito alınır?

Kiracı nereye şikayet eder?

Kiracı nereye şikayet eder?
Tüketici Hakları Kanunu'na göre ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve kanunen tüketici olarak nitelendirilen kiracıların hakları için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru yapılabilir. Taraflar arasındaki anlaşmazlıklarda ötürü mahkeme ile de dava başvurusu yapılabilir.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,178
Çözümler
1
Tepkime puanı
9
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Ev sahibi Depozitomu vermiyor ne yapmalıyım?

Ev sahibiniz depozitonuzu iade etmiyorsa, öncelikle yazılı bir ihtarname göndererek durumu ona bildirmeniz gerekmektedir. İhtarnameye rağmen depozito iadesi yapılmazsa, hukuki yollara başvurabilirsiniz. Bu durumda dava açarak haklarınızı arayabilir ve mahkemeden depozitonun iadesini talep edebilirsiniz.

Depozito nasıl geri verilir?

Depozitonuzu geri almak için mülk sahibine hasar tespiti yapılarak, mülkün teslim alınacağı tarihi bildirmeniz gerekmektedir. Mülk sahibi ile depozito iadesi konusunda anlaşmaya varabilir ve geri ödeme işlemini plana göre yapabilirsiniz.

Ev sahibi hangi durumlarda depozitoyu vermez?

Ev sahibi, sözleşmede belirtilen durumlar gerçekleştiği takdirde depozitoyu iade etmeme hakkına sahip olabilir. Örneğin, demirbaşlara zarar verilmesi, kira borcunun olması gibi durumlar, depozitonun iadesini engelleyebilir. Yasal süreçlerin tamamlanmasının ardından ev sahibi depozitoyu iade etmekle yükümlüdür.

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?

Kiracı, sözleşme şartlarına uymadığı, mülkü gerektiği gibi teslim etmediği ya da kira borcunu ödemediği durumlarda depozitosunu geri alamayabilir. Kiracının mülk sahibine verdiği güvence bedeli, sözleşmeye sadık kalındığı sürece geri ödenir.

Depozito miktarı ne kadar olmalıdır?

Depozito miktarı genellikle aylık kira bedelinin üç katını geçmemelidir. Kiralanan mülkün durumuna ve sözleşme şartlarına bağlı olarak depozito miktarı belirlenir. Kiracı ve ev sahibi arasında anlaşma sağlanarak depozito miktarı belirlenir ve kiracı bu bedeli öder.

Kiracı nereye şikayet eder?

Eğer ev sahibi ile yaşadığınız anlaşmazlık konusunda çözüm bulamıyorsanız, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilirsiniz. Kiracılar, tüketici olarak nitelendirildiklerinden, Tüketici Hakem Heyeti'ne şikayette bulunabilir ve haklarını savunabilir. Ayrıca, anlaşmazlığın çözümlenmesi amacıyla hukuki yollar da tercih edilebilir.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Üst Alt