☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Ev sahibi vergi mukellefi mi?

Editör

New member
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
149,169
Tepkime puanı
0

Ev sahibi vergi mükellefi mi?​

2019’da; yıl içinde toplam 5 bin 400 liraya kadar konut kirası elde edenler beyanname vermeyecek. Dolayısıyla vergi de ödemeyecekler. İstisna tutarının (5 bin 400 lira) üstünde konut kira geliri olanlar mart ayı içinde beyanname verecek.

Kiralayan vergi öder mi?​

Gerçek kişiler tarafından işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler tevkifat (vergi kesintisi, stopaj) kapsamındadır. Bu vergiyi, kirayı öderken kiracılar kesiyorlar.

Iktisap bedeli kaç yıl düşülür?​

Iktisap bedeli kaç yıl düşülür?
e. Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren beş yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (Bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır.

Kiracısı olan ev sahibi ne kadar vergi öder?​

Örneğin aylık 2 bin lira, yıllık 24 bin lira kira geliri elde eden mülk sahibinin, 2 bin 219 liralık gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisnayı (6 bin 600 lira) sonra yüzde 15 götürü gideri (2 bin 610 lira) düşüp, 14 bin 790 lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanacak.

Kira beyannamesinde iktisap bedeli nedir?​

İktisap bedeli, bir taşınmazın satışa konu olması sürecinde ödenen bedel oluyor. Menkul kıymetlerin elden çıkarılmasında, iktisap bedelinin tevsik edilememesi halinde Vergi Usul Kanununun 266 ncı maddesinde yazılı itibari değer iktisap bedeli olarak kabul ediliyor.

Istikap bedeli nedir?​

Istikap bedeli nedir?
İktisap bedeli, bir mülkün alış bedeli yani taşınmazın iktisap edilmesine karşılık borçlanılan ya da ödenen bedel olarak tanımlanır. İktisap “elde etmek, kazanmak” sözcük anlamları taşır. Hukuki anlamda da bir malın mülkiyetine sahip olma şekillerini anlatır.

Kurumlar vergisi beyannamesi, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilmektedir.?​

Kurumlar vergisi beyannamesi, hesap döneminin kapandığı ayı izleyen dördüncü ayın birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilmektedir.

Hangi kurumlar vergisi mükelleflerinin ödenmesi gereken vergi?​

Bu makalede, ödenmesi gereken verginin doğru hesaplanması ve mükelleflerin vergi cezalarıyla karşılaşmaması için kurumlar vergisi mükelleflerinin kurumlar vergisi beyannamesinde bulunan ve özelikle dikkat edilmesi gereken tablo ve satırlar üzerinde durulacak olup kanun sistematiği doğrultusunda değerlendirilecektir.

Hangi Kurumlar Vergisi mükellefleri beyanname verecek?​

Hangi Kurumlar Vergisi mükellefleri beyanname verecek?
Dolayısıyla kurumlar vergisi mükellefleri beyanname verecekleri zaman doğru bir vergi matrahının tespiti için azami özen göstermeleri gerekmektedir.

Doğru bir vergi beyannamesi veren yasal düzenlemelerdir.?​

Kurumlar Vergisi Kanunu ve bu kanunun açıklanmasına yarayan tebliğ, sirküler, özelgeler ise temel olarak doğru bir vergi beyannamesini vermeye olanak sağlayan yasal düzenlemelerdir. Bu çalışmamızda mükelleflerin doğru bir vergi beyannamesi vermeleri için dikkat etmeleri gereken hususların neler olduğu makalemizin konusunu teşkil etmektedir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Ev sahibi olmanın vergi mükellefi olup olmadığını belirlemek için, elde edilen gelir miktarının vergi istisnalarıyla ve diğer vergi kurallarıyla ne şekilde ilişkilendirildiği önemlidir. Konut kirası üzerinden elde edilen gelir miktarı belirli bir sınırı aştığında (örneğin 5.400 TL), vergi ödeme yükümlülüğü başlar.

Kiracılar genellikle kira bedelinin bir kısmını vergi kesintisi olarak öderler. Bu da kiracının kira öderken vergi kesintisine tabi olduğu anlamına gelir. Yani kiracı, kira öderken vergi kesintisi yaparak vergi mükellefi olur.

İktisap bedeli ise bir mülkün edinilmesi için ödenen bedeli ifade eder. Konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerin iktisap bedeli, kiracıya sağladığı gelir üzerinden vergi avantajı sağlayabilir. Örneğin, iktisap bedeli belirli yıllar boyunca kira gelirinden indirilebilir.

Kurumlar vergisi mükellefleri ise işletmeler ve şirketlerdir. Bu tür mükellefler, gelirlerine göre kurumlar vergisi beyannamesi verirler ve vergi öderler. Verginin doğru hesaplanması ve beyan edilmesi, kanunlar, tebliğler ve özelgeler doğrultusunda yapılmalıdır.

Sonuç olarak, ev sahibi olmanın vergi mükellefi olup olmamak üzerinde birçok faktör etkilidir ve bu durumun belirlenmesi için gelir miktarı, kira gelirleri, iktisap bedeli gibi unsurlar dikkate alınmalıdır. Ayrıca, kurumlar vergisi mükellefleri de vergi beyannamesini doğru şekilde hazırlamalı ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmelidirler.
 

Benzer konular

Kira stopajı nasıl beyan edilir? Stopaj hesaplama işlemi, her yıl güncellenen vergi dilimi oranları ve brüt ücret baz alınarak yapılır. Kira stopajında uygulanan kesinti oranı ‘dir. Bu nedenle yapılacak stopaj kesintisi, brüt kira tutarının ‘sinin ya da beşte birinin hesaplanması yoluyla...
Cevaplar
1
Görüntüleme
5
Tapu iktisap tarihi ne demek? Gayrimenkulde iktisap ise bir kişinin gayrimenkulü resmi olarak edinmesidir. 4721 sayılı Medeni Kanun’un 705. maddesine göre gayrimenkulde iktisap yani mülkiyetin kazanılması tescil ile olur. Tescil ise tapu devir işlemi ile gerçekleştirilir. Tapu tescilinin...
Cevaplar
1
Görüntüleme
6
Ev sahibi vergi öder mi? Kira geliri 7 bin lirayı geçen mülk sahipleri vergi ödeyecek. Geçen yıl (2021’de) elde ettiği konut kira geliri 7 bin lirayı aşmayanlar beyanname vermeyecek. Beyanname vermeyen ev sahipleri kira gelirleri için vergi de ödemeyecek. 7 bin liranın üzerinde konut kira geliri...
Cevaplar
1
Görüntüleme
5
Kira gelirinden amortisman nasıl düşülür? Gayrimenkulün maliyet bedeli (bilinmiyorsa emlak vergi değeri) üzerinden her yıl yüzde 2 oranında amortisman (yıpranma) gideri hesaplanabilir. Kiraya verilen taşınmaz için; kombi, ankastre fırın alımı, mutfak dolabı yenilenmesi gibi masraflar da binanın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Iktisap bedeli nedir vergi? İktisap bedeli, bir taşınmazın satışa konu olması sürecinde ödenen bedel oluyor. Menkul kıymetlerin elden çıkarılmasında, iktisap bedelinin tevsik edilememesi halinde Vergi Usul Kanununun 266 ncı maddesinde yazılı itibari değer iktisap bedeli olarak kabul ediliyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
1
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips