Editör
(¯´•._.• Üye •._.•´¯)
Evlenmede tanık zorunlu mu?
Evlenme töreninde iki tanığın bulunması aranır. Tanıkların tanıklık ettiği kişiyi tanıması gerekir. Tanık, evlenmeye yönelik iradelerin serbestçe açıklandığına, tanıklık ettiği kişinin kimliğinin doğruluğuna ve akdin yapıldığına tanıklık eder. Evlenme akdi tanıklar olmadan yapılmış olsa da geçerlidir.Resmi nikah olmadan düğün yapılır mı?
Tören, nikah merasimi ya da düğün yapmaksızın resmi evlenme işlemlerinin gerçekleştirilmesinde herhangi sakınca bulunmamaktadır.Kesin olmayan evlenme engellerinden birinin varlığı halinde evlilik hükümsüz hale gelmez. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.
17 Mayıstan sonra nikah yapılacak mı?
17 Mayıstan sonra nikah yapılacak mı?İçişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı genelgeye göre; evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 17 Mayıs’tan itibaren yapılabilecek.
Resmi nikah ne zaman yapılmalı?
Resmi nikah ne zaman yapılmalı?Nikah başvurusu için gerekli belgeleri tamamlayan çiftlerin evlendirme dairesine başvurmasından sonra en erken 24 saat sonrasına nikah tarihi veriliyor.
Kimdir ki nikâh kelimesi ve türevleri?
Kur’ân-ı Kerîm’de nikâh kelimesi ve türevleri genellikle evlenme akdini belirtmek üzere on dokuz âyette geçmektedir ( M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, “nkḥ” md.). Bunların bir kısmı bağlam dikkate alınarak “cinsel ilişki” ve “bulûğ” gibi anlamlarda da yorumlanmıştır.Tanık anlatımlarındaki çelişkiler giderilmelidir.?
Tanık anlatımlarındaki çelişkiler öncelikle yüzleştirerek giderilmelidir. Çelişkiler giderilemezse hangi tanığın anlatımının hangi nedenle üstün tutulduğu açıklanıp karar verilmelidir. Akıl hastası dahi, bu sıfatı dikkate alınarak, tanık olarak dinlenebilir.Bu bakış açısı farklılığı neticesinde nikâhın dinî hükmü konusunda başlıca iki tavır ortaya konmuştur. İmam Şâfiî gibi fakihlere göre normal şartlarda evlenmenin hükmü mubah, diğerlerine göre vâcip (farz) veya menduptur.