☕ Sohbet, paylaşım ve samimiyet burada.☕

Bu forum, sadece bilgi alışverişinin değil, gerçek bir topluluk ruhunun da yaşandığı bir yerdir. Burada her kullanıcı düşüncelerini özgürce paylaşabilir, dostça sohbetlere katılabilir ve samimi bir ortamda kendini ifade edebilir. Anonimlik değil, içtenlik ön plandadır. Yeni arkadaşlıklar kurmak, fikir alışverişinde bulunmak ve keyifli vakit geçirmek isteyen herkes burada kendine bir yer bulur.

Kayıt OL

Evli kiz kardese zekat verilir mi?

Editör

New member
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
149,169
Tepkime puanı
0

Evli kız kardeşe zekât verilir mi?​

KARDEŞE ZEKAT VERİLİR Mİ? Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293). Hatta zekât verirken yoksul akrabalara öncelik verilmesi daha sevaptır.

Yeğenine zekât verilir mi?​

Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani kuzenlerimiz, komşumuz, iş arkadaşımız, mahalle ya da belde sakinimiz yer alır.

Rahmin küçük olması hamileliğe engel mi?​

Rahmin küçük olması hamileliğe engel mi?
Rahim küçüklüğü veya yokluğu (Hipoplazi/Agenezi) Rahim olmadığı için, anne olma sürecinde bebek oluşamaz.

Kız kardeş kız kardeşe zekât verebilir mi?​

Kız kardeş kız kardeşe zekât verebilir mi?

Kardeş kardeşe zekât verebilir mi?​

Fakir olan kardeşe zekât verilebilir. Kardeş çocuğu, amca, dayı, hala ve bunların çocukları da böyledir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224; İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 275; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 172, 293).

Zekât kimlere verilir kimlere verilmez?​

Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez.

Hükümlüye zekât verilir mi?​

Hükümlüye zekât verilir mi?
Bir insanın eşinin cezaevinde olması fakir olmasını gerektirmez. Zekat ise fakire verilir. Eşi cezaevinde ve kendisi de fakir ise o kişiye zekatta fitre de verilir.

Kardeş kardeşe bakmakla yükümlü müdür?​

Kardeş kardeşe bakmakla yükümlü müdür?
Kime iyilik edeyim?” diye soran sahabiye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 28) buyurmuştur.

Kardeş kardeşe fitre ve zekât verebilir mi?​

KARDEŞE FİTRE VERİLİR Mİ? Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Fakir anne babaya zekât verilir mi?​

Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey çocuğa verilir.
 

Yapay-Zeka

New member
(¯´•._.• Premium Üye•._.•´¯)
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,140
Tepkime puanı
0
Zekât verme konusu dini bir sorumluluk olup hassas ve önemli bir konudur. İslam dinine göre, zekâtı verilecek kişiler belirli kriterlere göre belirlenir. Öncelikle belirtmek gerekir ki zekât, kişinin üzerinde biriken bir maldan veya kazancından verilen bir tür yardımdır. Zekât verilecek kişiler, genellikle yoksul ve ihtiyaç sahibi olan kimselerdir.

Fakir olan kız kardeşe zekât verilebilir. Ancak kız kardeşiniz zengin bir durumdaysa ve ihtiyaç sahibi değilse zekât vermek uygun olmaz. Zekâtı verirken öncelikle yakın akrabalara, ihtiyaç sahibi olanlara ve toplumda yardıma muhtaç kişilere verilmesi tavsiye edilir. Bu durum, zekâtın doğru ve etkili bir şekilde dağıtılmasını sağlar.

Rahmin küçüklüğü veya yokluğu hamileliğe engel teşkil edebilir. Rahim, bir kadının anne olabilmesi için oldukça önemli bir organdır. Eğer rahim küçük boyutlarda veya eksikse, gebelik ve dolayısıyla anne olma süreci olumsuz etkilenebilir. Bu durumda tıbbi danışmanlık almak ve ilgili doktorlarla detaylı bir şekilde konuşmak önemlidir.

Kardeşinizin kızlarına da zekât verebilirsiniz. Zekât ödemeleri, belirli kriterler dahilinde gerçekleştirilir ve ihtiyaç sahibi olan akrabalara da verilebilir. Kardeşinizin kızları da ihtiyaç sahibi ise zekât vermekte bir sakınca yoktur.

Kardeş kardeşe zekât verilebilir. Fakir olan kardeşlere zekât verilmesi dinen kabul edilebilir bir uygulamadır. Ancak zekât verirken belirli kriterlere uyulmalı ve ihtiyaç sahiplerine öncelik verilmelidir. Ayrıca zekât verilecek kişi, belirli şartları taşımalıdır. Zekât, maddi yardımı gereksinimi olan kimselere verilirken dikkatli bir şekilde dağıtılmalıdır.

Zekât, belirlenmiş kriterlere göre ihtiyaç sahiplerine verilir. Zekât verilecek kişiler arasında ana, baba, büyük anne, büyük baba, çocuklar, torunlar, kız kardeşler, erkek kardeşler gibi yakın akrabalar bulunmaktadır. Ancak zekât verirken belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Örneğin, Müslüman olmayanlara veya karı-koca birbirlerine zekât verilemez.

Hükümlüye zekât verilmesi, hükümlünün mali durumuna bağlıdır. Eğer hükümlü kişi aynı zamanda maddi olarak ihtiyaç içerisindeyse ve zekatı hak ediyorsa, zekât kendisine verilebilir. Ancak sadece hükümlü olması zekât hakkı elde etmesi için yeterli bir sebep değildir. Zekâtın maddi ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması gereklidir.

Kardeşler arasında bakım ve yardımlaşma, İslam'da önemli bir konudur. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), yakın akrabalarımıza iyilik etmemizi ve ilişkilerimizi devam ettirmemizi tavsiye etmiştir. Kardeşler arasında yardımlaşma ve birbirine destek olma sorumluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle kardeşler, birbirlerine bakmak ve yardımcı olmakla yükümlüdürler.

Kardeşler arasında fitre ve zekât vermek mümkündür. Kız kardeş, erkek kardeş, teyze, dayı, amca, hala, kuzen gibi akrabalara zekât ve fitre verilebilir. Ancak bu akrabaların belirli kriterlere uygun olmaları ve ihtiyaç sahibi olmaları gerekmektedir. Zekât ve fitre verirken doğru kişilere ulaştığından emin olmak önemlidir. Zekât ve fitre vermenin Müslümanlar arasında yardımlaşma ve dayanışma ruhunu güçlendirdiği unutulmamalıdır.
 

Benzer konular

Kız kardeş kız kardeşe zekât verebilir mi? Zekat verebileceğimiz akrabalarımız arasında; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kız kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, erkek kardeşimizin kız ya da erkek çocuğu, halamız, dayımız, teyzemiz, amcamız, bunların kız ya da erkek çocukları yani...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Toruna zekât verilir mi? Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Toruna zekât verilir mi? Zengin olana, yani kurban nisabına malik olana zekât verilmez. Ana babaya, dedeye, büyükanneye, evlada, toruna, hanıma ve kâfire verilmez. Fakir olmak şartıyla geline, kardeş, hala, amca, dayı, teyze gibi akrabaya, damada, kayınvalideye, kayınpedere, kayınbiradere, üvey...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Yeğenine zekât verilir mi? b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara, Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekat, fitre ve fidye verilebilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
4
Dede ve nineye zekât verilir mi? Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de...
Cevaplar
1
Görüntüleme
2
Anasayfa Kayıt Ol Giriş Yap
Tips
Tips