Ezikli yaralar nedir?
Ezikli yaralar: Taş yumruk ya da sopa gibi etkenlerin şiddetli olarak çarpması ile oluşan yaralardır. Yara kenarları eziktir. Çok fazla kanama olmaz, ancak doku zedelenmesi ve hassasiyet vardır.
Delici göğüs Yaralanmalarinda Ilkyardim nasil olmalidir?
Delici göğüs yaralanmalarında; öncelikle göğüsteki açık yara birkaç kat temiz bez ya da plastik malzeme ile kapatılır. Yaralının bilinci yerindeyse, yarı oturur şekilde oturması sağlanarak sırtı desteklenir ve ayakları 30 cm yükseltilerek şok pozisyonu verilir. Delici karın yaralanmalarında hasta sırt üstü yatırılır.
Yara ve yara çeşitleri nelerdir?
Yara ve yara çeşitleri nelerdir?
Yara üç çeşide ayrılır; birincisi erozyon yaralardır ve dermise geçmeyen, yüzeysel kayıp olarak tanımlanır, yani iz bırakmaz. İkincisi ise fissür dediğimiz, çatlak şeklinde dikey oluşan yaralardır. Üçüncüsü ise ülser olarak anılan, erozyona göre daha derin olan ve kronik olarak tekrar eden yara çeşididir.
Parcali yaralar nasil olur?
Parcali yaralar nasil olur?
Parçalı yaralar: Dokular üzerinde bir çekme etkisi ile meydana gelir. Doku ile ilgili tüm organ, saçlı deride zarar görebilir. Kirli (enfekte) yaralar: Mikrop kapma ihtimali olan yaralardır.
Karnında açık yarası olan hastaya aşağıdaki ilkyardım uygulamalarından hangisi yapılır?
Yara içi kurcalanmamalıdır, Yara temiz bir bezle örtülür (nemli bir bez), Yara üzerine bandaj uygulanır, Tıbbi yardım istenir (112)….Yaralanmalarda İlk Yardım Nasıl Olmalıdır?
- Yaşam bulguları değerlendirilir (ABC),
- Yara yeri değerlendirilir,
- Kanama durdurulur,
- Üzeri kapatılır,
- Sağlık kuruluşuna gitmesi sağlanır,
Delici göğüs yaralanmalarında ne gibi sorunlar olabilir?
Delici göğüs yaralanmalarında ne gibi sorunlar görülebilir?
- Yoğun ağrı
- Solunum zorluğu.
- Morarma.
- Kan tükürme.
- Açık pnömotoraks (Göğüsteki yarada nefes alıyor görüntüsü)
Yara enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?
Yara enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?
İltihaplı yaraların, genel olarak iyileşme süreçlerine bağlı olarak çeşitlendirilmesi yapılır. Bu iyileşme süreçleri ilk olarak bakterileri yok etmek amacıyla antibiyotik tedavisiyle gerçekleşir. Bu süreç uygun görülen antibiyotik tedavisinden cerrahi müdahalelere kadar ilerleyebilir.