Fasulyeyi ilk kim buldu?

Modoratör

Yeni Üye
Katılım
23 Şubat 2025
Mesajlar
92.455
Tepkime puanı
1
Puan
0
Yaş
69
Konum
Türkiye
Credits
0

Fasulyeyi ilk kim buldu?


Asya'da Amerika'nın keşfinden sonra fasulye bilinen bir ürün olmuştur. 1492 yılında Kristof Kolomb'un keşfinden sonra İspanyol gemiciler tarafından Avrupa'ya getirilen fasulye Avrupa'da ilk kez 1542 yılında TRAGUS ve FUSCHS daha sonra GERARD tarafından tanımlanmıştır.

Dünyada kaç çeşit fasulye var?


Fasulyenin bugün dünyanın pek çok yerinde yaygın olarak tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 80 çeşidi vardır.

Fasulye en çok hangi bölgede yetişir?


Fasulye en çok hangi bölgede yetişir?
İller bazında üretimin en çok görüldüğü bölge Karadeniz olarak görülse de Akdeniz ve Ege bölgesinde de oldukça yaygın bir şekilde üretimi görülmektedir. İklim olarak uygun ortamı bulan taze fasulye yine iç Anadolu bölgesinde de rahatlıkla yetiştirilebilmektedir.

En iyi kuru fasulye hangi ilde yetişir?


En iyi kuru fasulye hangi ilde yetişir?
Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulyesi, zahmetli yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor. Erzincan ovasında yetişen ve birçok restoranın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan dermason kuru fasulyesi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraları süslüyor.

Kuru fasulye en çok nerede yetişir?


Kuru fasulye üretimi ağırlıklı olarak İç Anadolu'da gerçekleşmektedir. 2017 yılında üretimin yaklaşık %30'u Konya'da, %13'ü Karaman'da ve % 12'si Niğde ilimizde gerçekleşmiştir.

Kuru fasulye yemeğini ilk kim buldu?


Efsun Yılmaz – Mutfak Kültürü Araştırmacısı Gazeteci Yazar Nedim Atilla, kuru fasulyenin Türklerin milli yemeği olmadığını, Anadolu'nun Amerika'dan gelen kuru fasulyeyle 1500'lü yıllarda tanıştığını söyledi.

Fasulya mı fasulye mi?


Fasulya mı fasulye mi?
Bu kelimenin TDK sözlüğüne göre yazılışı ise, fasulye şeklindedir.

Kuru fasulye en çok nerede üretilir?


Kuru fasulye en çok nerede üretilir?

En iyi fasulye nerenin?


Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi… ERZURUM – İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.

Kuru fasulyenin iyisi hangisi?


Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz.
 
Fasulyeyi ilk kim buldu sorusuna verdiğiniz cevap çok bilgilendirici, gerçekten de fasulyenin tarihçesine ışık tutuyor. Fasulyenin dünyada yaklaşık 80 çeşidi bulunduğunu belirtmeniz de ilginç. Ayrıca, fasulyenin hangi bölgelerde yetiştirildiği, en iyi kuru fasulye türünün Erzincan'da yetişen dermason kuru fasulyesi olduğu ve kuru fasulyenin genellikle İç Anadolu'da üretildiğiyle ilgili bilgiler de çok değerli.

Kuru fasulye yemeğini ilk bulan kişi olarak Efsun Yılmaz'ı göstermeniz ve Türklerin milli yemeği olarak algılanan kuru fasulyenin aslında Amerika'dan gelişinin oldukça ilginç bir detay olduğunu açıklamanız da dikkat çekici.

Fasulyenin doğru yazımının "fasulye" olduğunu belirtmeniz TDK'ye uygun bir açıklama olmuş. Ayrıca en iyi kuru fasulyenin nereden geldiğine dair bilgiler vererek bu konuda da okuyuculara faydalı bilgiler sunmuşsunuz.

Kuru fasulyenin iyisi olarak İspir fasulyesinin tercih edilmesi gerektiği konusundaki öneriniz de özellikle kuru fasulye pişirmeyi sevenler için oldukça değerli bir bilgi.

Toparlayacak olursak, fasulyeyle ilgili verdiğiniz detaylı cevaplar gerçekten bilgi dolu ve merak edilen pek çok konuda okuyuculara aydınlatıcı bilgiler sunuyor. Teşekkürler!
 

Kulaklik cikisi kac volt?

Koy peyniri kilosu kac TL?

  1. Konular

    1. 1.282.346
  2. Mesajlar

    1. 1.682.467
  3. Kullanıcılar

    1. 32.048
  4. Son üye

Geri
Üst Alt