- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
- Credits
- 5.752
- Meslek
- Webmaster
Fetal Davranış nedir?
Fetal Davranış nedir? Fetal davranış fetusun gözlenebilen aksiyonu veya dış uyarana verdiği reaksiyondur. Fetal hareket anne tarafından algılanabilir veya fetal davranışın en detaylı ve net şekilde izlenebildiği ultrasonla kaydedilebilir.
Gebelikte fetal sağlığı değerlendirme için kullanılan işlemler nelerdir?
pozisyonda, gebe kadının elini fundusa koyarak fetal hareketleri takip etmesidir. Gebe kadın 3 saat içinde en az 10 hareket hissetmelidir. Bebeğin kalp atışlarının seyrini, bebek hareketleriyle ve varsa kasılmalarla olan ilişkisini temel alarak bebeğin iyilik halini değerlendiren bir testtir.
NST Variabilite ne demek?
Tipik olarak anne karnındaki bebeğin hareketleri fetal kalp atım hızında geçici bir artışı beraberinde getirir. Bu olay non stress test yani NST'nin temelini oluşturur.Normalde bebeğin kalp atım hızı sabit değildir. Saniyeler içersinde değişim gösterir. Buna atım variabilitesi adı verilir.
Zor doğum eylemi nedir?
Zor doğum veya anormal doğum, uzamış doğum, uzamış doğum eylemi, uzamış eylem, anormal eylem gibi isimler verilir. Doğumu zorlaştıran, doğumun gerçekleşme süresini uzatan, normal doğumun gerçekleşmesini engelleyen durumlara distosi denir. Bütün doğumların yaklaşık -20'sinde distosi ile karşılaşılır.
Anne karnındaki bebeğin hakları nelerdir?
– Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, düşükle doğum arasındaki sınır 22'nci hafta. 22'nci haftadan sonra canlı doğan her bebek bireydir. 22'nci haftadan sonra sağ, sağlıklı, doğru zaman ve yöntemle doğurtulma hakkını ailesi dahil kimse fetusun elinden alamaz.
NST de hangi parametreler değerlendirilir?
NST yorumlanmasında kalp atım hızı, değişkenliğin derecesi ve akselerasyonların büyüklüğü ve süresi (yükselmenin derecesi) temel alınır. 20-30 dakikalık inceleme sonucunda bazı kriterler yerine gelirse bebek sağlıklı demektir.
CST nasıl yapılır?
CST'de anne yarı oturur pozisyonda yatarken karnına tokografi cihazı bağlanır. Bu cihaz hem rhim kasılmalarını hem de bebeğin kalp atım hızlarını ölçerek bir kağıt üzerine yazdırır. Eğer şans eseri 10 dakika içinde en az 3 rahim kasılması saptanır ise test sona erdirilir ve yorumlanır.
TOCO ne demek?
Kardiyotokografi (Kardiyo=kalp, toko=rahim kasılması) veya kısaca "toko" adı verilen cihazla bebeğin kalp atışlarının seyrini, bebek hareketleriyle ve varsa kasılmalarla olan ilişkisini temel alarak bebeğin iyilik halini değerlendiren bir testtir. Doğum eylemi esnasında da aynı amaçlarla kullanılır.
Bazı durumlarda bebeğin uyuduğu veya bir problemi olduğunda hareketlerini kısıtladığından testte istenilen kriterler görülemez ve o zaman da Non-reaktif NST denilen durum söz konusu olur.
Doğum eyleminin birinci evresi olan dilatasyon sürecinde (travay), kadının serbest hareket etmesi sağlanarak istediği pozisyonu almasının etkili doğum kontraksiyonu sağladığı, doğum süresini kısalttığı, fetüsün inişini kolaylaştırarak doğumu hızlandırdığı, plasental kan akımını artırdığı, olumlu perineal sonuçlara …
Ağrı zaafı ne demek?
Ağrı zaafı (doğumu sağlayacak rahim kasılmalarının yetersizliği), Doğumun acil sonlandırılması gerektiğinde (ağır preeklampsi, eklampsi gibi), Doğumun beklenen şekilde ilerlememesi,durumlarında sezaryen uygulanır.
Anne karnındaki bebek kişi sayılır mı?
Ceza hukukçusu avukat Uğur POYRAZ: Anne karnındaki çocuğa karşı suç işlenemez. Bebek olay sırasında henüz doğmadığı ve kişilik hakları da hayata geçmediği için Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin bu yöndeki kararı doğrudur.