Fethullah Gülen kimdir?

haberci

Efsanevi Üye
Credits
1.157.312
Fethullah Gülen Kimdir?

Erken Yaşamı ve Eğitimi
Fethullah Gülen, 27 Nisan 1941 tarihinde Türkiye'nin Erzurum iline bağlı Korucuk köyünde doğdu. Dindar bir ailenin çocuğu olarak büyüyen Gülen, ilk dinî eğitimini babası Ramiz Gülen ve çevresindeki yerel din adamlarından aldı. Daha sonra, Erzurum'da medrese eğitimi alarak İslam ilimlerinde derinleşti. Genç yaşta Kur'an'ı ezberleyerek hafız oldu ve vaizlik yapma yetkisi kazandı.

Kariyerindeki Önemli Dönüm Noktaları
Fethullah Gülen, 1960'lı yıllarda İzmir'e taşınarak burada vaiz olarak görev yapmaya başladı. Bu dönemde, İslam'ın modern dünyada nasıl yaşanabileceği konusunda vaazlar verdi ve geniş bir dinleyici kitlesi kazandı. 1970'li yıllarda, eğitim ve diyalog faaliyetlerine ağırlık vererek Hizmet Hareketi olarak bilinen toplumsal hareketin temellerini attı. 1980'lerde ve 1990'larda bu hareket, Türkiye genelinde ve uluslararası alanda birçok okul, medya kuruluşu ve sivil toplum örgütü aracılığıyla genişledi.

Başlıca Eserleri veya Başarıları
Gülen, eğitim ve diyalog odaklı birçok projeye öncülük etti. Türkiye ve dünya genelinde kurulan okullar, onun eğitim felsefesini yansıtarak bilimsel başarıları ve etik değerleri birleştirmeyi amaçladı. Yazılı eserleri, özellikle İslam'ın sosyal ve bireysel yaşam üzerindeki etkilerini ele alan kitapları, birçok dile çevrildi ve geniş bir okuyucu kitlesine ulaştı.

Kişisel Yaşamı ve Mirası
Fethullah Gülen, 1999 yılında ABD'ye yerleşti ve sağlık nedenleriyle burada yaşamaya başladı. Hayatını inzivada geçiren Gülen, yazılı ve sözlü eserleriyle Hizmet Hareketi'nin rehberi olmaya devam etti. Hareket, eğitim, diyalog ve insani yardım alanlarında dünya çapında tanınır hale geldi. Gülen'in etkisi, özellikle eğitim ve dinler arası diyalog konularındaki çalışmalarıyla uluslararası platformlarda takdir gördü.

Gülen'in mirası, küresel ölçekte yürütülen eğitim ve diyalog faaliyetleri aracılığıyla devam etmektedir. Ancak, Türkiye'de siyasi ve toplumsal tartışmaların da odağında yer almıştır.

Said Nursi kimdir?

Ahmed Hassan Zewail kimdir?

1. Konular

1. 1.277.666
  2. Mesajlar

1. 1.674.924
  3. Kullanıcılar

1. 31.342
  4. Son üye

Geri
Üst Alt