haberci
Efsanevi Üye

Trabzon Ticaret Borsası'nın (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, son 10 yılda dünya genelinde fındık tüketiminin 900 bin tondan 1 milyon 200 bin tona yükseldiğini belirtti. Ergan, "Bu nedenle üretimimizin satılacağına olan inancımız tam." dedi.
Ergan, TTB'nin 99. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi ve Trabzon'un fındık üretiminde ve ihracatında önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Ülkemizde toplam 740 bin hektar alanda fındık üretildiğini ifade eden Ergan, "Türkiye genelinde %9'luk bir paya sahip olan Trabzon, geçmişte fındığın %40'ını ihraç ediyordu. Bugün bu oran %30'larda olsa da ilerleyen zamanlarda tekrar %40'lara ulaşmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
Ergan, ülkemizde yılda 600 ila 800 bin ton arasında fındık üretildiğini belirterek, "Bu, dekar başına ortalama 100 kilogram demektir. Coğrafyamız fındık yetiştiriciliği için son derece elverişli ve iklim şartları da buna uygun. Eğer verimliliği dekar başına 200-250 kilogram seviyesine çıkarabilirsek, Türkiye'deki fındık üretimi ortalama 1 milyon 500 bin ton civarında olur. Bu da demek oluyor ki, bu miktarı satabilirsek en az 4 milyar dolar gelir elde ederiz. Üretim arttıkça tüketim de artmalı, ki zaten artıyor." şeklinde değerlendirmede bulundu.
Ergan, üretime önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "10 yıl önce 900 bin ton olan dünya fındık tüketimi, bugün 1 milyon 200 bin tona çıktı. Bu sebeple ne kadar üretirsek, satılacağına olan inancımız tam." dedi.
Fındık tanıtımı ve ihracatının artırılması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Ergan, Dünya Fındık Haftası'nın her yıl ağustos ayında çeşitli etkinliklerle kutlandığını söyledi.
Bu yıl fındık ihracatından 3 milyar doların üzerinde gelir beklediklerini dile getiren Ergan, fındık yanında çay, süt ve süt ürünleri üretim ve ihracatını artırmak için çaba harcadıklarını ifade etti.
Ortahisar ilçesindeki bir restoranda gerçekleşen etkinlik, TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer'in TTB'nin faaliyetlerini anlattığı sunumla sona erdi.