Fleksitaryen Diyet

S

SoruCevap

Reputation:

Bahis beslenme ve diyet olduğunda her geçen gün yeni beslenme trendleri ve diyet modelleri ortaya çıkmaktadır. Bu modellerden kimileri sıklıkla uygulanmakta, kimileri ise başlarda soru işaretleri oluşturmaktadır.

Fleksitaryen diyet; ismini yeni yeni duyduğumuz, tahminen de geleceğin diyeti haline gelebilecek beslenme trendlerindendir. Nasıl uygulanır, bilhassa hangi bireyler için uygundur, içeriği ne olmalıdır? Bu yazıda 'fleksitaryen diyet' ile ilgili tüm merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri uzman gözüyle yazdım.

'Fleksitaryen' sözü, İngilizcede 'esnek' ve 'vejeteryan' sözlerinin birleşimi ile oluşturulmuştur. İsminden da anlayacağımız üzere 'fleksitaryen diyet', vejeteryanlık temellidir. Bu beslenme modelinin dayandığı en kıymetli nokta; hayvansal kaynaklı besinlerin tüketiminin hudutlu olmasıdır. Bitkisel yüklü beslenme ile sürdürülebilir ve çevreci bir diyet olma özelliği taşımaktadır.

2020 yılının en favori tanınan diyetlerinde 3.sırada yer alan fleksitaryen diyet, katı kuralları olmadığı için esnek sayılabilecek bir beslenme modelidir.

Nasıl Uygulanır?


Fleksitaryen diyet modelinde yasak besin yoktur. Bu sebeple hayat usulü haline getirilebilecek bir beslenme çeşididir. Bitkisel bazlı bir beslenme planı olduğu için; haftada en fazla 2-3 gün hayvansal kaynaklı besin tüketimine yer verilir. İşlenmiş besinlerden kaçınılır. Doğal besinlere yönelim gerçekleşir.

Kimler Uygulayabilir?

Fleksitaryen diyet, ömür usulüne uyan herkesin uygulayabileceği bir beslenme modelidir. Bilhassa yüksek kolesterol ve koroner arter sorunları yaşayan bireyler için ekstra fayda sağlayacaktır. Uygulamadan evvel kesinlikle bir diyetisyene başvurulmalıdır.

Fleksitaryen Diyet Modelinde Tüketimi Arttırılan Besinler

Tam tahıllar

Kurubaklagiller (Nohut, barbunya, mercimek, fasülye vb.)

Sebzeler

Meyveler

Yağlı Tohumlar

Zeytinyağı, avokado üzere sağlıklı yağ kaynakları

Bitkisel sütler

Yumurta
Fleksitaryen Diyet Modelinde Tüketimi Sonlandırılan Besinler

Et, tavuk, balık, hindi üzere hayvansal kaynaklı proteinler

Deniz eserleri (midye, ahtapot, ıstakoz vb.)

Tereyağı, margarin, kuyruk yağı üzere hayvansal kaynaklı yağlar

İşlenmiş şarküteri eserleri (sosis,sucuk,salam vb.)

Rafine şeker içeren her türlü paketli besin (kek,kurabiye,şekerleme vb.) ve içecekler

Rafine karbonhidratlar (beyaz ekmek, kruvasan, simit, beyaz pirinç vb.)

Fast food (hamburger, patates kızartması, milkshake vs.)
Ölçülü seviyede alkol tüketilebilir. Bu seviye; bayanlarda en fazla günlük 1 ölçü, erkeklerde en fazla günlük 2 ölçü halindedir.

Fleksitaryen Diyetin Sıhhat Üzerinde Olumlu ve Olumsuz Tesirleri

Kalp Sıhhatini Takviyeler: Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketiminin sonlandırılması, hasebiyle daha az doymuş yağ ve kolesterol alımı kalp sıhhatini kıymetli ölçüde takviyeler. Bireyleri koroner hastalıklardan müdafaaya yardımcı olur.

Kilo Vermede Tesirli Olabilir: Bitkisel bazlı beslenme sağlandığı için obezite riskini ve buna bağlı sıhhat sıkıntıları oluşma ihtimalini en aza indirir. Tam tahıllar ve meyve, zerzevat tüketiminin istikrarlı halde arttırılması kilo denetiminde destekleyicidir.

İnsülin Direncini Denetim Altında Fiyat: Tam tahılların arttırılması, işlenmiş besin ve rafine şeker tüketiminin azaltılması sonucu tip 2 diyabet gelişme riski azaltılır.

Kanserden Korur: Kâfi lif ve antioksidan alımı sağlandığı için başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanserin gelişmesini önlemeye yardımcıdır.

Sürdürülebilir ve Çevrecidir: Bitkisel bazlı olduğu için ekolojik istikrarın korunmasında kıymetlidir. Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketiminin azalması sonucu, dünya üzerinde toprak,su ve güç kullanımı azalır. Sera gazı emisyonlarının azaltılması ile de doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunur.

Fleksitaryen diyet modelinde dikkat edilmesi gereken nokta ise; oluşabilecek vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesidir. B12 Vitamini, demir, kalsiyum, çinko ve omega-3 üzere besin öğesi eksiklikleri görülebilir. Bu sebeple bir uzman eşliğinde besin takviyesi alınabilir. Omega-3 eksikliği, alternatif besinlerle (keten tohumu, chia, ceviz) giderilebilir.

Öğün Örnekleri

Kahvaltı; bitkisel bazlı sütle hazırlanmış meyveli yulaf lapası, tam tahıllı ve peynirli tost yahut sandviç olabilir. Yağlı tohum eklenmiş bol yeşillikli zeytinyağlı salatalar; tercih edilen mevsim zerzevatı yahut kurubaklagil yemeği, zerzevat çorbaları öğün halinde tüketilebilir.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt