Fordizm nedir ve ozellikleri?

Zeberus

Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
27 Ara 2022
Mesajlar
341,832
Tepkime puanı
356
Puanları
83
Forum Parası
1,119
Feedback: 0 / 0 / 0

Fordizm nedir ve özellikleri?​

– Otomasyon yoluyla kitlesel üretim yapılması, – Sosyal refah devletinin düzenleyici ve kontrol edici rolü, – Üretimde merkezi örgütlenme ve taylorist yönetim anlayışı, – Kalifiye düzeyi düşük işçilerin büyük ölçekli işletmelerde yoğunlaşması olarak sayılabilir.

Esnek Fordizm nedir?​

Fordist üretim ve birikim döneminden Esnek üretim ve birikim dönemine geçiş, iş dünyasında önemli bir paradigma değişimi anlamına gelmektedir. Esnek hareket edebilen küçük işletmelerin, ekonomilerin en önemli itici gücü haline geldiği yeni dönemde, kamu yönetimi alanında da önemli değişimler yaşanmıştır.
Fordist birikim rejimi nedir?
fordist birikim rejimi, devletin makro ekonomik politikalar ile piyasa ilişkilerini düzenlemesine, sosyal refah devletinin toplumsal hizmetleri etkin bir şekilde sağlamasına ve piyasadaki kitlesel talebe karşılık olarak kitlesel üretimin (bkz: seri üretim) standart olarak üretilmesine dayanır.

Fordizm neden krize girdi?​

Fordist üretim, üretim miktarıyla aynı ölçüde bir talep düzeyini gerektirmektedir, bunun karşılanamaması halinde arz fazlası ortaya çıkmakta bu da krizlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Fordist ve Post Fordist nedir?​

Post-Fordizm ve Fordizm Arasındaki Farklar: Fordizm, az sayıda ve belli standartlara dayalı ürünlerin üretimine dayanırken; post-fordizm, ürün çeşitliliğinin artırılmasına dayalıdır. Post-fordizmde üretim kitleye değil, bireye ya da küçük gruplara yönelik olarak yapılır.
Post fordist dönem ne zaman?
1970’li yıllarla birlikte fordist üretim sisteminin daha yaygın olarak uygulandığı gelişmiş kapitalist ülkelerde kitlesel üretimin iç ve dış pazarlarda meydana gelen ani talep değişikliklerine yanıt veremediği ve sistemin kendi içinde hızlı bir şekilde tıkanmaya doğru gittiği öne sürülmektedir.
Fordizm, az sayıda ve belli standartlara dayalı ürünlerin üretimine dayanırken; post-fordizm, ürün çeşitliliğinin artırılmasına dayalıdır. Post-fordizmde üretim kitleye değil, bireye ya da küçük gruplara yönelik olarak yapılır.
 
Üst Alt