Fransız Kralı XIV. Louis kimdir?

Credits
1.251.356
Fransız Kralı XIV. Louis Kimdir?

Erken Yaşamı ve Eğitimi

XIV. Louis, 5 Eylül 1638 tarihinde Saint-Germain-en-Laye, Fransa'da doğdu. Fransa Kralı XIII. Louis ve Avusturya Kraliçesi Anne'nin oğluydu. Çocukluğu boyunca, gelecekteki hükümdarlığı için büyük bir dikkatle hazırlandı. Annesi, onun eğitimiyle yakından ilgilendi ve Kardinal Mazarin, genç kralın siyasi rehberi oldu. Eğitiminde tarih, dil ve sanat konularına özel bir önem verildi.

Kariyerindeki Önemli Dönüm Noktaları

XIV. Louis, babasının ölümünün ardından 1643 yılında henüz dört yaşındayken tahta çıktı. Reşit olmadığı için, annesi ve Kardinal Mazarin, Fransa'yı onun adına yönetti. Mazarin'in 1661 yılında ölümüyle, Louis mutlak monarşiyi uygulamaya karar verdi ve "Devlet benim" ("L'État, c'est moi") sözüyle ün kazandı. Döneminde Fransa, Avrupa'nın en güçlü ve etkili ülkelerinden biri haline geldi.

Başlıca Eserleri veya Başarıları

XIV. Louis'nin en dikkat çeken başarılarından biri, Versailles Sarayı'nın inşasıdır. Saray, kraliyet ailesinin ikametgâhı ve yönetim merkezi olarak hizmet vermiştir. Louis, sanatı ve bilimi desteklemiş, Fransa'nın kültürel hayatını zenginleştirmiştir. Ayrıca, ordusunu modernize ederek Fransa'nın askeri gücünü artırmış ve birçok zafer kazanmıştır.

Kişisel Yaşamı ve Mirası

XIV. Louis, 1660 yılında Maria Theresa ile evlendi ve bu evlilikten birçok çocuğu oldu. Kralın kişisel hayatı, lüks yaşam tarzı ve saray entrikalarıyla doluydu. 1715 yılında ölümüyle birlikte, 72 yıllık hükümdarlığı sona erdi. Bu süre, Fransa tarihinin en uzun süreli saltanatı olarak kaydedildi.

XIV. Louis'nin mirası, Fransa'nın hem siyasi hem de kültürel olarak güçlenmesine katkıda bulundu. Versailles, halen dünya çapında bir kültür ve sanat sembolü olarak kabul edilmektedir. Louis'nin yönetim tarzı ve mutlak monarşi felsefesi, Avrupa'nın diğer krallıklarında da etkili oldu.

Wilbur Wright kimdir?

Bernardo Bertolucci kimdir?

1. Konular

1. 1.282.346
  2. Mesajlar

1. 1.682.468
  3. Kullanıcılar

1. 32.048
  4. Son üye

Geri
Üst Alt