Gadan alırım ne demek?
kurban oldumun anlamına gelir. doğru söylenişi gadanı alayımdır. genellikle iç anadolu'da yaşlıların küçükleri severken kullandıkları deyim. sana gelecek tüm belalar bana gelsin, bütün günahlarını ben üstleneyim gibi oldukça fedakar anlamları vardır.
Gadanın anlamı nedir?
Gadanın anlamı nedir?
Gada kelimesi, suç, günah ve dert anlamına gelir.
Gada Kürtçe ne demek?
dost anlamına kullanılan kelimedir.
Gada neresi?
Gada neresi?
Kayseri Şivesi – Kayseri. Açıklama: Gadasını aldığım: "Günahların, dertlerin, kederlerin ve acıların hep benim olsun; yeterki sen üzülme ağlama ve acı çekme ben senin yerine üzüleyim" anlamında tatlı bir söz. Ayrıca "lütfen" imasında da kullanılır.
Kadani alsin ne demek?
'yerine ölmek', 'kurban olmak' anlamlarında bir tabir. mesela 'kadanı aldığım', 'başına gelecek kaza bana gelsin' veya 'kurban olduğum' gibi manalara geliyor.
Elazığ Gadan alam ne demek?
Elazığ Gadan alam ne demek?
elazığ yöresinde de söylenen "dertlerin tasaların bana gelsin" anlamında kullanılan yerel bir söyleyiştir.
Gadasını aldığım ne demek TDK?
'yerine ölmek', 'kurban olmak' anlamlarında bir tabir.
Gadan bana gele ne demek?
Gadan bana gele ne demek?
senin üzerine gelecek tüm belalar kötülükler bana gelsin, sana siper olayım anlamında kullanılan bir cümledir.
Gada ne demek hangi dilde?
Osmanlı TürkçesiDüzenle (Gazâ) (Gadat. C.) Dağ armudu ağaçları. Dikenli ağaçlar.
Qadasın ne demek?
Qadasın ne demek?
sana gelen bana gelsin manasında kullanılan bir kayserili sözüdür. "nörüyon gadasını aldığım?" şeklinde cümle içinde kullanılır.
Hışdige gelesin ne demek?
Hışdige gelesin: Yere giresin. Yüz üstü sürünesin.
Azerice gadan alım ne demek?
Azerice gadan alım ne demek?
Trabzonda Gadam ne demek?
trabzonluların bolcana kullandığı, orijinin ne olduğunu bilmediğim trabzon'da herhangi birine sorduğumda da cevap alamadığım, kuvvetli muhtemel "gardaşım"dan türemiş, dosta hitap şekli. yugoslav göçmenlerinin kardeşim anlamında kullandığı söz. gadam ya da kadam diye kullanılır.
Gada ne demek Osmanlıca?
Gada ne demek Osmanlıca?
Osmanlı TürkçesiDüzenle (Gazâ) (Gadat. C.) Dağ armudu ağaçları. Dikenli ağaçlar. * Ateşi uzun müddet devam eden seksek ağacı.
Erzurum Davun ne demek?
bayburt-erzurum yöresinde "davun tuta" şeklinde kullanılır. davun, taun kelimesinden evrilmiştir türkçeye. veba anlamına gelir.