Modoratör
Yeni Üye
Geleneksel maliyet yöntemi nedir?
Geleneksel maliyetleme sistemi, kullanılan kaynakları etkileyen tek faktörün üretim hacmi olduğunu (yani ne kadar üretilirse o kadar fazla üretim maliyetine katlanacağını) kabul eder. Geleneksel maliyetlemeye göre ortak maliyet dağıtım üretilen birim sayıları, direkt işçilik saatleri ve makine saatleridir.
Tarımsal üretimde maliyet temel maliyet unsurları nelerdir?
maliyetleri, gübre maliyetleri, sulama maliyetleri, alet ve makine maliyet- leri, araç maliyetleri, ilaçlama maliyetleri, farklı üretim teknikleri ve diğer unsurların maliyetleri dikkate alınarak maliyet tahmini belirlenir.
Çağdaş maliyet yöntemleri nelerdir?
Geliştirilen temel çağdaş maliyet yöntemi yaklaşımları; faaliyet tabanlımaliyetleme, ürün yaşam dönemi maliyetleme, hedef maliyetleme, tam zamanlı üretim ve tam zamanlı maliyetleme, kalite maliyetleri (Basık ve Türker, 2005, s. 53) ve stratejik maliyetleme olarak sıralanmaktadır (Hassasoğlu, 2011, s. 16).
Maliyetleme sistemleri nelerdir?
Maliyetleme sistemleri nelerdir?
Maliyet sistemleri; üretim maliyetinin hesaplanmasında kullanılan giderlerin, faaliyet hacmi ile ilişkileri dikkate alınarak sınıflandırılır. Üretim maliyetinin hesaplanmasında, üretimle ilgili olarak katlanılan tüm giderler dikkate alınır.
Gerçek maliyet yöntemi nedir?
Gerçek maliyet yöntemi nedir?
Gerçek maliyet yönteminde, üretim işletmelerinde üretime gönderilen direkt ilk madde ve malzemenin maliyet bedeli, hangi partiden alınmış ise ona göre üretime yüklenmektedir. Ticaret işletmelerinde ise satın alınan emtianın maliyet bedelinin bire bir olarak gerçek alış fiyatı ile değerlendirildiği sistemdir.
Üretilen bir mamülün maliyetini oluşturan unsurlar nelerdir?
Mamul maliyetinin temel unsurlarından birisi de direkt işçilik giderleridir. Direkt işçilik gideri, üretilen mamullerle direkt ilişki kurulabilen tüm işçilik giderlerini kapsar. Genel üretim gideri, direkt ilk madde ve malzeme gideri ile direkt işçilik gideri dışındaki bütün üretim giderlerini kapsamaktadır.
Kaizen Maliyetleme nedir ne demek?
KAİZEN maliyetleme ise; hedeflenen maliyetlerin belirlenerek o maliyet seviyesine düşürülmesi sürecinde sürekli olarak iyileştirme faaliyetlerini kapsayan süreçtir (Monden & Lee, 1993). KAİZEN'in özü aslından çok açık ve oldukça basittir. 'KAİZEN' 'iyileştirme' demektir.