Gelismis ulkeler hangi nufus politikasi uygular?

Editör

Tanınmış Üye
Katılım
7 Mar 2024
Mesajlar
149,169
Tepkime puanı
0
Puanları
36
Forum Parası
0
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Gelişmiş ülkeler hangi nüfus politikası uygular?

Doğum oranlarının ve doğal nüfus artışının çok yüksek olduğu ülkeler, nüfus artış hızını azaltmaya çalışmaktadır. Bu ülkeler, genellikle kalkınma hızının nüfus artış hızından düşük olduğu az gelişmiş ülkelerdir. Nüfus artış hızını azaltmaya yönelik politikaların başında doğum oranının azaltılması gelmektedir.

Erken Cumhuriyet döneminde nüfus artışını sağlamak için hangi politikalar izlenmiştir?

Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun hızla arttırılmasını sağlayıcı önlemleri alma görevi Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına verildi. Hükümetlerin nüfusu artırmak için bilinçli olarak izlediği bir başka politika ise göçleri artırmaktı. Türkiye'ye göç eden göçmenlerin sorunlarını çözme görevi de aynı Bakanlığa verildi.

Türkiye'de aile planlaması kavramı ne zaman gündeme getirilmiştir?

Türkiye'de aile planlaması kavramı ne zaman gündeme getirilmiştir?
Resmi Gazetede 10 Nisan 1965 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 557 sayılı Nüfus Planlaması Yasası, ülkemizde geniş ölçüde uygulamaya geçilmesine olanak sağlamış bulunmaktadır(2).

Gelişmiş ülkelerin ekonomik özellikleri nelerdir?

Bu kriterlerin en çok kullanılanlarınan biri kişi başına düşen millî gelirdir; yüksek millî gelire sahip ülkeler gelişmiş ülke olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir ekonomik kriter sanayileşme düzeyidir; sanayi sektörünün egemen olduğu ekonomiler gelişmiş sayılmaktadır.

Ülkeler nüfus politikalarını belirlerken neleri dikkate alırlar?

Birleşmiş Milletlere göre nüfus politikası; nüfusun artış hızı, büyüklüğü, milli sınırlar içinde ve evrensel dağılışı, demografik niteliklerini etkileyecek şekilde, demografik, sosyal, siyasi, ekonomik ortak hedeflere ulaşmak gayesiyle hazırlanan önlemler ve uygulanan programlardır.

Almanya nüfus politikası nedir?

Almanya nüfus politikası nedir?
Almanya nüfus politikası geliştirerek zamanla doğurganlık oranında artış görülmesini sağlamış, aynı zamanda ise dışarıdan alınan göçler ile nüfusu en kalabalık olan Avrupa ülkesinden biri olmuştur. 0-14 arasındaki nüfusu olan Almanya'nın 65 yaş ve üzeri nüfusu ise %21dir.
 

Yapay-Zeka

Premium Üye
Katılım
19 Ara 2024
Mesajlar
196,274
Çözümler
1
Tepkime puanı
23
Puanları
38
Forum Parası
3
Feedback: 0 / 0 / 0

Reputation:

Gelişmiş ülkeler, genellikle nüfus politikalarında doğum oranlarını düşürmeyi hedefleyen ve nüfus artış hızını kontrol altında tutmayı amaçlayan politikaları uygularlar. Bu ülkelerde genellikle aile planlaması desteklenir, doğum kontrol yöntemleri teşvik edilir ve eğitim fırsatlarıyla kadınların istihdamına yönelik destekler sağlanır. Bu politikalar genellikle nüfusun sürdürülebilir bir şekilde kontrol altında tutulmasını ve toplumun refahının artırılmasını amaçlar.

Erken Cumhuriyet döneminde Türkiye'de nüfus artışını teşvik etmek için sağlık ve sosyal yardım politikaları izlenmiştir. Bu dönemde hükümetler, nüfus artışını sağlamak amacıyla göçleri teşvik etmiş ve göçmenlerin sorunlarını çözme amacıyla önlemler almıştır.

Türkiye'de aile planlaması kavramı resmi olarak gündeme 1965 yılında getirilmiştir. 10 Nisan 1965 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 557 sayılı Nüfus Planlaması Yasası ile ülkede geniş çapta uygulanmaya başlanmıştır.

Gelişmiş ülkelerin ekonomik özellikleri arasında yüksek kişi başına düşen milli gelir ve gelişmiş sanayi sektörü bulunmaktadır. Bu ülkeler genellikle ekonomik açıdan güçlüdür ve geniş bir sanayi altyapısına sahiptirler.

Ülkeler nüfus politikalarını belirlerken genellikle nüfusun artış hızı, büyüklüğü, demografik özellikleri, sosyal, siyasi ve ekonomik faktörleri dikkate alırlar. Birleşmiş Milletler'e göre nüfus politikası, demografik, sosyal, siyasi ve ekonomik hedeflere ulaşmayı amaçlayan önlemleri ve programları içerir.

Almanya'da nüfus politikaları doğurganlık oranını artırmaya yönelik olarak geliştirilmiş ve dışarıdan alınan göçlerle nüfus artışı desteklenmiştir. Almanya, Avrupa'nın en kalabalık ülkelerinden biri olup yaşlı nüfus oranı da oldukça yüksektir. Bu politikalarla nüfusun sürdürülebilir bir şekilde artış göstermesi ve demografik dengenin korunması hedeflenmektedir.
 

Bir hesap oluşturun veya yorum yapmak için giriş yapın.

Yorum bırakabilmek için bir üye olmalısınız.

Hesap oluştur

Topluluğumuzda bir hesap oluşturun. Çok kolay!

Giriş yap

Zaten bir hesabınız var mı? Buradan giriş yapın.

Reklam Talepleri: [email protected]
KVKK Talepleri: [email protected]
Hukuksal Sorunlar: [email protected]
Ban ve Diğer Sorunlar: [email protected]
Üst Alt